Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη...

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

|

Η Πορτάρα είναι το πιο εμβληματικό μνημείο της Νάξου, η πύλη του ημιτελούς ναού του Απόλλωνα από τον 6ο αιώνα π.Χ. Και όμως, παρά την ιστορική της βαρύτητα, το μνημείο βρίσκεται εδώ και χρόνια στο έλεος της ασέβειας και της τουριστικής υπερκατανάλωσης.

Φωτογραφίες με επισκέπτες να ανεβαίνουν πάνω στα μάρμαρα, να στήνουν τραπέζια για …  φαγητό, να σηκώνουν κομμάτια πέτρας ως τρόπαια, να ποζάρουν ημίγυμνοι  — αποτελούν συχνά φαινόμενα στον “Ιερό Βράχο” της Πορτάρας. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δει “επισκέπτες” να παίρνουν μαζί τους μικρά κομμάτια ως .. αναμνηστικά, φωτογραφήσεις με .. δίκυκλα, άλογα ή ακόμη και πανιά σερφ ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για .. προσωπικές στιγμές ζευγαριών.

Απέναντι σε αυτή την εκτεταμένη απαξίωση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων φαίνεται πως αλλάζει στάση. Και αυτό είναι το ουσιαστικό νέο: όχι τι θα έπρεπε να γίνει, αλλά τι ήδη έχει αποφασιστεί να γίνει. Κερασάκι στην τούρτα; Από τα ξημερώματα της 29ης Ιουλίου κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η φωτογραφία ενός ημίγυμνου άνδρα ο οποίος σηκώνει ένα μάρμαρο με τα δύο του χέρια σε στάση ανάτασης. Την ίδια ώρα μια γυναίκα τον φωτογραφίζει με φόντο τη Πορτάρα και το ηλιοβασίλεμα της Νάξου.

“Ελεύθερη πρόσβαση με σεβασμό” – αλλά πού είναι ο σεβασμός;

Η μέχρι πρότινος φιλοσοφία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στηριζόταν σε μια αρχαιολογικά προοδευτική προσέγγιση: οι πολίτες και επισκέπτες πρέπει να έχουν απευθείας και ελεύθερη επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά, υπό τον όρο του σεβασμού και της αυτορρύθμισης.

Όμως, η πραγματικότητα έχει διαψεύσει αυτό το μοντέλο. Όπως παραδέχονται στελέχη της Εφορείας μιλώντας στο NaxosPress, η προσδοκία του αυτονόητου σεβασμού έχει αποτύχει.

Η συγκέντρωση πλήθους τουριστών ειδικά κατά τις ώρες του ηλιοβασιλέματος, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικής φύλαξης, έχει μετατρέψει τον αρχαιολογικό χώρο σε σκηνικό κατάχρησης και εκμετάλλευσης.

Πλέον, το ίδιο το μνημείο απειλείται — όχι από τη φθορά του χρόνου, αλλά από τη διαρκή επιβάρυνση και τη συνειδητή ή ασυνείδητη ασέβεια των επισκεπτών.

Η αλλαγή πλεύσης: Οδεύουμε προς περίφραξη

Η περίφραξη του “Ιερού Βράχου” φαίνεται πως είναι η πρώτη κίνηση που η Εφορεία αποφασίζει να υλοποιήσει. Και μάλιστα όχι ως τιμωρητική απόφαση, αλλά ως έσχατο μέτρο προστασίας ενός μνημείου που έχει πλέον καταστεί σύμβολο “ελεύθερης ασυδοσίας”.

Δεν πρόκειται για μια εύκολη ή πρόχειρη απόφαση. Η ίδια η Εφορεία ήθελε να αποφύγει μια τέτοια παρέμβαση, γιατί επί χρόνια λειτουργούσε με γνώμονα τη συμβίωση κοινού και μνημείων. Όμως η διαρκής κατάχρηση, όπως η πρόσφατη φωτογραφία με άνδρα να σηκώνει μάρμαρο με φόντο την Πορτάρα, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Η περίφραξη, επομένως, έρχεται ως αναγκαστική απόφαση, μετά από διαπιστωμένες καταγγελίες, φωτογραφικό υλικό και δημόσια κατακραυγή.

Στο τραπέζι και άλλα μέτρα – προς ώρας όχι εισιτήριο

Εκτός από την περίφραξη, η Εφορεία εξετάζει πρόσθετα μέτρα προστασίας, τα οποία όμως δεν είναι ακόμα αποφασισμένα.

Για την ώρα, δεν τίθεται επίσημα θέμα επιβολής εισιτηρίου, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και θα πρέπει να συζητηθεί σε συνεργασία και με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται αρμόδιοι κύκλοι, αν συνεχιστούν οι ίδιες εικόνες και η περίφραξη δεν λειτουργήσει αποτρεπτικά, δεν αποκλείονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις στο μέλλον.

Δεν είναι απλώς “τουριστικό φαινόμενο” – είναι πολιτισμική κρίση

Η απόφαση της Εφορείας δεν αφορά μόνο την Πορτάρα. Είναι αντανάκλαση ενός γενικότερου προβληματισμού για το πώς διαχειριζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά σε περιβάλλον υπερτουρισμού. Το μοντέλο “όλα ανοιχτά για όλους” χωρίς όρια και φύλαξη, φαίνεται πως καταρρέει.

Κλείνοντας: Όταν η ανοχή εξαντλείται, η ευθύνη παίρνει τη θέση της

Η Πορτάρα της Νάξου δεν είναι σκηνικό. Είναι το αποτύπωμα αιώνων ιστορίας και ταυτότητας. Αν δεν μπορούμε να τη σεβαστούμε ως κοινωνία, τότε θα τη σεβαστεί το κράτος με μέτρα που ο επισκέπτης θα βρει μπροστά του.

Η ελευθερία πρόσβασης με όρους σεβασμού ήταν το όραμα. Η περίφραξη, δυστυχώς, είναι η αναγκαιότητα.

#Πορτάρα #Νάξος #Αρχαιολογία #ΕφορείαΑρχαιοτήτων #Πολιτισμός #ΠερίφραξηΠορτάρας #ΣεβασμόςΣταΜνημεία #Κυκλάδες #NaxosPress #PortaraUnderThreat


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πίτσα Μαργαρίτα, η απόλυτη ιταλική κλασική συνταγή στο σπίτι σας

Λίγα υλικά, μεγάλη γεύση: Μια πίτσα που ξεκινά από τη Νάπολη και φτάνει στο τραπέζι σας με τη σπιτική αγάπη που της αξίζει

Η Νάξος στην παγκόσμια τριάδα για ιστιοσανίδα, Τρίτη θέση στη λίστα του airinfo.org

Διεθνής διάκριση για το νησί των Κυκλάδων – Πίσω μόνο από Χαβάη και Ταρίφα - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τουρισμού, Βαγγέλης Κατσαράς

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος (31/07) σε Χώρα, Αεροδρόμιο και Στελίδα Νάξου

Χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 04:30 έως τις 06:00 το πρωί σημαντικές περιοχές του νησιού – Τι αναφέρει το Πρακτορείο Νάξου

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε ο άγνωστος πρίγκιπας Ουζερέφρε σε τάφο 4.400 ετών στη Σακάρα (!!!)

Η μεγαλύτερη «ψεύτικη πόρτα» στην ιστορία της Αιγύπτου αποκαλύπτει τον πρίγκιπα-φάντασμα της Πέμπτης Δυναστείας

Ρωσία: Ιστορικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στην Καμτσάτκα, προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλον τον Ειρηνικό

Το ισχυρότερο χτύπημα της γης στην περιοχή από το 1952 προκαλεί μαζικές εκκενώσεις, τσουνάμι και παγκόσμια κινητοποίηση

Άγιος Ευστράτιος: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας μπαίνει στη νέα εποχή

Με καινοτόμο υβριδικό σύστημα ΑΠΕ, τηλεθέρμανση και αποθήκευση ενέργειας, το μικρό νησί του Αιγαίου γίνεται πρότυπο για το μέλλον

«Ο θαυμαστός κόσμος της μέλισσας» ζωντανεύει στην Κωμιακή με τον Ιωάννη Ματζάκο

Μια μελισσοκομική ομιλία γνώσης, ευαισθητοποίησης και έμπνευσης από έναν άνθρωπο της πράξης — την Κυριακή 3 Αυγούστου, στην αυλή της Θεοσκέπαστης

Νάξος (Σαγκρί) – “Λύθηκε” το παρκάρισμα στον Ναό της Δήμητρας. νέος χώρος στάθμευσης μετά από 15 χρόνια αναμονής

Οργανωμένος χώρος στάθμευσης στο Σαγκρί δίνεται επιτέλους σε χρήση, διευκολύνοντας επισκέπτες και κατοίκους – Συνεργασία Δήμου, Αντιδημάρχων και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Η τέχνη της ξερολιθιάς ξαναζωντανεύει στην Ηρακλειά: Τα “Αλλαξημάρια” φέρνουν έναν νέο τρόπο μάθησης

Ένα πιλοτικό εργαστήριο ξερολιθιάς εμπνευσμένο από την παράδοση της ανταλλαγής και της κοινοτικής γνώσης, ετοιμάζεται για τον Οκτώβριο στις Κυκλάδες

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.