Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝάξος - Γρόττα: Εκεί βρίσκεται η πρώτη πόλη του νησιού

Νάξος – Γρόττα: Εκεί βρίσκεται η πρώτη πόλη του νησιού

|

’Η Πρώτη Πόλη: Κρητο- Μυκηναϊκή

Ο κρητο-μυκηναϊκός οικισμός της Γρόττας αναπτύχθηκε στη βόρεια παραλία της σημερινής Χώρας, στην περιοχή που εκτείνεται από  τη νησίδα Παλάτια μέχρι τον λόφο των Απλωμάτων. Η έκταση του  ανασκαφέντος τμήματος του οικισμού ανέρχεται περίπου σε 15.000 τ.μ. όμως η πραγματική έκταση πρέπει να ήταν μεγαλύτερη, εφόσον τμήματα του οικισμού βρίσκονται κάτω από τη σύγχρονη πόλη και μέσα στη θάλασσα.

Η αρχική περίοδος κατοίκησης ανάγεται στον 15ο αιώνα (ΥΚ ΙΙ). Την πρώτη αυτή περίοδο φαίνεται ότι ο οικισμός περιοριζόταν σε μία λωρίδα πλάτους 60-80 μέτρων κατά μήκος της ακτής και το βυθισμένο, σήμερα, τμήμα. Ο γενικός χαρακτήρας της Γρόττας αυτήν την περίοδο ήταν περισσότερο μυκηναϊκός παρά μινωικός, εμφανίζοντας ομοιογένεια με την εικόνα που παρουσίαζαν και άλλα νησιά, όπως η Δήλος, η Κέα και λιγότερο η Μήλος.

Γύρω στο 1450 π.Χ. η Γρόττα εκμεταλλευόταν πλήρως τα δύο λιμάνια της, όπως συμπεραίνεται από τις ογκώδεις κατασκευές και έναν πλακόστρωτο δρόμο που αποκαλύφθηκε στη δυτική όχθη της πόλης. Αγγεία καθημερινής χρήσης και άλλα λεπτότεχνα, διακοσμημένα, φανερώνουν όχι μόνο άριστη γνώση των προϊόντων της μινωικής Κρήτης και των ανερχόμενων κέντρων της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και την ικανότητα παραγωγής τεχνέργων αντίστοιχης ποιότητας.

Γενικά φαίνεται ότι στις αρχές της ύστερης εποχής του χαλκού, η Νάξος, συνεχίζοντας τη μεσοκυκλαδική της παράδοση, συμμετείχε σε ένα σύνθετο δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στα κυκλαδονήσια, την ηπειρωτική Ελλάδα,την Κρήτη και τη δυτική Μεσόγειο.

20108354_1113772428722528_7031980046770324063_n
Η Γρόττα στα καλύτερά της… (φωτό Κατερίνα Κοττάκη)

Την εποχή αυτή, κυρίως καθώς βαίνουμε στον 14ο αιώνα π.Χ. παγιώθηκε η τάση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., δηλαδή η συγκέντρωση πληθυσμού σε μεγάλους οικισμούς, με τελικό αποτέλεσμα τη βαθμιαία μετεξέλιξη της Γρόττας στο μεγαλύτερο, αν όχι μοναδικό, αστικό κέντρο του νησιού. Επιφαινόμενο αυτής της τάσης ήταν η παρακμή της Μικρής Βίγλας που εγκαταλείφθηκε σταδιακά.

Ο οικισμός της Γρόττας άκμασε κατά τον 14ο π.Χ. αιώνα ενώ προς τα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. καταστράφηκε από σεισμό ή άλλη αιτία. Ο καθηγητής Βλαχόπουλος πιθανολογεί ότι η εγκατάλειψη του οικισμού ίσως οφείλεται σε σεισμό που προκάλεσε ανύψωση υδάτων αλλά αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί την ίδια περίοδο οι επαφές με την ηπειρωτική Ελλάδα σχεδόν μηδενίστηκαν, όπως συνάγεται από την έλλειψη ηπειρωτικής κεραμικής που παρουσιάζεται στα ευρήματα,χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η κατοίκηση του χώρου διακόπηκε.’’

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Σιδερή ΝΑΞΙΑΚΑ ΑΓΛΑΟΣΘΕΝΟΥΣ – η ιστορία της Νάξου από την παλαιολιθική ως τη ρωμαϊκή εποχή / εκδόσεις ΑΜΟΝΙ .

Στη σελίδα Ορεινοί Αξώτες 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανθηραϊκός: Στηρίζει έμπρακτα την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης — το λογότυπο στη φανέλα όλη τη σεζόν

Ο σύλλογος της Σαντορίνης αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο, προβάλλοντας σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις το έργο της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης.

Όγκοι του Θύμου Αδένα: Σπάνιοι αλλά Αντιμετωπίσιμοι με Σύγχρονη Θωρακοχειρουργική

Θύμωμα και θυμικό καρκίνωμα στο πρόσθιο μεσοθωράκιο: ποιοι κινδυνεύουν, ποια συμπτώματα να προσέξετε, πώς γίνεται η διάγνωση και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές.

Το δικό μου Καστράκι: εκεί όπου η μνήμη γίνεται θάλασσα

Ενα προσωπικό οδοιπορικό στο Καστράκι∙ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τα καλοκαίρια, οι άνθρωποι και οι δεσμοί που ριζώνουν.

Check Up στο Naxos Medical: άμεσες εξετάσεις με αξιόπιστα αποτελέσματα (ΕΟΠΥΥ)

Ο Στρατιωτικός Ιατρός Βιοπαθολόγος Ευαγγελόπουλος Πολυζώης σε καθημερινή βάση στο Πολυιατρείο, με σύγχρονο εξοπλισμό για γρήγορα αποτελέσματα και τεκμηριωμένο πόρισμα.

Blue Star Naxos: Νυχτερινή αναχώρηση από Πειραιά και χωρίς προσέγγιση στην Αστυπάλαια

Λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας ναυτεργατικών σωματείων, το πλοίο αναχωρεί 23:30 από Πειραιά (αντί 17:30) και ακολουθεί τροποποιημένο δρομολόγιο στις Κυκλάδες· δεν θα προσεγγίσει Αστυπάλαια.

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Μήλος: Συναγερμός στο Κλέφτικο, τουριστικό σκάφος με 6 Αμερικανούς εμφάνισε βλάβη

Η Λιμενική Αρχή Μήλου τέθηκε σε επιφυλακή μετά από ηλεκτρολογική βλάβη κατά την άπαρση άγκυρας. Το σκάφος κατέπλευσε αυτοδύναμα στον Αδάμαντα· όλοι καλά στην υγεία τους.

Ρεκόρ αφίξεων: Πάνω από 1,6 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια των Κυκλάδων το καλοκαίρι του 2025

Σαντορίνη και Μύκονος στην κορυφή, με την Πάρο και τη Νάξο να ακολουθούν – Η αντιστοιχία αφίξεων και επιχειρήσεων δείχνει το «βάρος» του κάθε νησιού.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Περιμετρικά Αγγιδίων αύριο (26/09) πρωινή διακοπή ρεύματος

Αγγίδια (είσοδος) έως οδό Φιλίας & Άγ. Πολύκαρπο Χώρας – εργασίες ΔΕΔΔΗΕ, προσοχή στην επανατροφοδότηση

Νάξος – Σαγκρί: Επενδυτικό οικόπεδο 10 στρ. με πανοραμική θέα στο Αιγαίο

Κορυφή «Πλατιά Ράχη», τοπωνύμιο «Αγριλιές» — ισόπεδη έκταση, απεριόριστη θέα σε Πάρο & ηλιοβασίλεμα • Ιδανικό για τουριστική ανάπτυξη

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος: Θραύση κάβου σε φορτηγό οχηματαγωγό κατά τον κατάπλου — χωρίς τραυματισμούς

Παρασκευή 19/09/2025, μεσημβρινές ώρες: έσπασε ο δεξιός πρυμναίος κάβος στην 3η προσπάθεια πρόσδεσης στο λιμάνι της Νάξου· το πλοίο συνέχισε για Ίο.

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!