Με μια σειρά αιτημάτων προς συζήτηση στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, επανέρχονται οι σύμβουλοι της παράταξης “Δύναμη Αλλαγής” κ. Στράτος Φουτάκογλου και κα Περράκη Γεωργία, καλώντας για άμεση προγραμματισμένη συνεδρίαση. Ζητείται να ληφθούν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα, αλλά και επανεξέταση θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως η απομάκρυνση των αφαλατώσεων, οι δημοτικές χρεώσεις και η επικινδυνότητα εγκαταλελειμμένων κτισμάτων. Επιπλέον, επανακαταθέτουν αναθεωρημένο ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Γάζα.
Ακολουθεί το κείμενο των δυο συμβούλων της “Δύναμης Αλλαγής”:
“Σας υπενθυμίζουμε ότι πριν την αποστολής πρόσκλησης για την προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου (Μάιος 2025), είχαμε ζητήσει να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα, τα οποία ζητούμε να συμπεριληφθούν στα θέματα ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΚ
- Χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των μονάδων αφαλάτωσης από την περιοχή του Δημαρχείου με άμεση και σταδιακή εφαρμογή
- Επανεξέταση των τιμολογίων νερού και των υπολοίπων δημοτικών τελών που όπως αποδείχθηκε είναι δυσβάσταχτα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
- Λήψη μέτρων για την αισθητική των στενών της παλιάς Χώρας. α) Να ορίζεται ο τρόπος βαφής των αρμών στα πλακόστρωτα ώστε να υπάρχει ομοιομορφία. Να βάφεται μόνο ο αρμός και να μην βάφονται οι πλάκες
- Να υπάρξει ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να ληφθούν μέτρα από τους ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων και ερειπωμένων κτιρίων που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.
Επίσης είχαμε καταθέσει πρόταση ψηφίσματος για την συντελούμενη γενοκτονία στη Γάζα την οποία κατ’ αρχήν κάνατε δεκτή με την παρατήρηση να αλλάξει το κείμενο. Μετά την παρέλευση αρκετά μεγάλου διαστήματος επαναφέρουμε το θέμα και καταθέτουμε νέο κείμενο το οποίο πιστεύουμε ότι δεν έχετε λόγο να απορρίψετε
Το κείμενο επισυνάπτεται στο παρόν μήνυμα.
Με εκτίμηση, για την αντιπροσωπεία της παράταξης “Δύναμη Αλλαγής”
Στράτος Φουτάκογλου
Περράκη Γεωργία
ΣΣ: 1. η συνεδρίαση να προγραμματιστεί άμεσα
- υπενθυμίζω ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα θέματα που έχουμε ζητήσει προ μηνών, να έρθουν προς συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις, όπως επίσης και η διεξαγωγή απολογιστικης λαϊκής συνέλευσης
- Η συμβολή μας στη ζωή της πόλης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, δεν μπορεί να περιοριστεί σε αποφάσεις για χορηγήσεις αδειών χρήσης μουσικών οργάνων”
Η πρόταση ψηφίσματος για τη γενοκτονία τη Γάζα
“Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης απέναντι σε κάθε λαό που βιώνει βαρύτατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζει την οργή και τον αποτροπιασμό του για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι συνεχιζόμενοι και ανελέητοι βομβαρδισμοί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατοικημένες περιοχές, η καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων και υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και ο αποκλεισμός της πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη, συνιστούν πράξεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και συνδέονται ευθέως με το έγκλημα της γενοκτονίας.
Ο άμαχος πληθυσμός – ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες παιδιά – υφίσταται μια ακραία ανθρωπιστική τραγωδία βιώνοντας τον θάνατο, την πείνα και την έλλειψη περίθαλψης σε συνθήκες απόλυτης εγκατάλειψης. Οι ενέργειες αυτές συνιστούν συστηματική εξόντωση ενός πληθυσμού με βάση την εθνική του ταυτότητα.
Το συμβούλιο της ΔΚ Νάξου:
- Καταγγέλλει τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα, απαιτώντας την άμεση λογοδοσία των υπευθύνων ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.
- Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τον πολυδοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό που βιώνει τη φρίκη του πολέμου και της απόλυτης εγκατάλειψης.
- Καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη άρση του αποκλεισμού και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες και το κοινό αίσθημα δικαίου.
- Στηρίζει κάθε διεθνή προσπάθεια που στοχεύει στον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη δικαίωση του παλαιστινιακού λαού.
Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σιωπά. Οφείλει να είναι φωνή ειρήνης, δικαιοσύνης και αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».”