Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Φιλώτι: Το "παράπονο" του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

|

Στους βοσκοτόπους του Διστόμου, στα μέσα περίπου του δρόμου, ο οποίος συνδέει το Φιλώτι με τον Καλαντό, εκτός από τα πετρώα κατάλοιπα ( μητάτους, αλώνια, πηγάδια, τράφους) που θα συναντήσει ο διαβάτης, θα έχει και την ευκαιρία να βρεθεί προσκυνητής στα γραφικά βυζαντινά εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου (13ος αι. – φωτογραφία) και του Αγίου Πολυκάρπου (τέλος 13ου αι. – κεντρική φωτογραφία).

Κείμενο – Φωτογραφίες: Αντώνης Τζιώτης (φιλόλογος) 

Και τα δύο, γειτονικά συνυπάρχοντα με ελαιόδενδρα,  συκιές, αμυγδαλιές, πιρνιές και αγριαχλαδιές, στέκουν προστάτες της εύκαρπης γης και των κοπαδιών από κατσικοπρόβατα, η ύπαρξη των οποίων κρατεί ακόμη στέρεες τις ελπίδες για μια βιώσιμη συνέχεια της τοπικής βοσκοσύνης.

Στα μέρη αυτά βρίσκεται και το περίφημο αρχαίο πηγάδι (βλ φωτογραφία) με τα δύο στόμια, από το οποίο τοπωνυμείται η γύρω περιοχή. Είναι, μάλιστα,  ενδιαφέρουσα η λαϊκή παράδοση που το συνδέει με τον περίφημο Πύργο του Χειμάρρου(4ος αι. π.Χ.).

Όλα, λοιπόν, εκεί στο Δίστομο θα συνεξέφραζαν μιαν όμορφη εικόνα, αν ο επισκέπτης δεν έστεκε με πονεμένη ψυχή εμπρός στο “παράπονο” των αγιογραφημένων ιερών μορφών, που απομένουν ακόμη στο εσωτερικό του βορείου τοίχου του εν λόγω ναΐσκου.

Η ιστορία μάς πηγαίνει στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν κατέπεσε η οροφή και ο νότιος τοίχος, με αγιογραφικές, ασφαλώς,  καταστροφικές συνέπειες.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, οι απομείνασες στον σωσμένο τοίχο αγιογραφίες, είναι ανοικτά και απροστάτευτα εκτεθειμένες στη φθορά που επιφέρει ο πανδαμάτωρ χρόνος.

Οι βροχές και οι υγρασίας, οι άνεμοι, τα χιόνια, οι ζέστες και η ηλιοβολή κτυπούν αλύπητα τα έργα αυτά της ιερής χριστιανικής λατρείας και βυζαντινής τέχνης.

Είναι απορίας άξιο πώς δεν έχει επέλθει ολοσχερής αλλοίωση της απεικόνισής των.

Προ ολίγων ετών(5-6;), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων επελήφθη ναοδομικώς της αποκατάστασης του ιερού ναού.

Δυστυχώς, το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο (σ.σ. δείγμα το μυστρί με τη λάσπη που έμεινε να θυμίζει αυτή τη κίνηση), χωρίς σκεπή και με τον εσωτερικό αγιογραφικό πλούτο εκτεθειμένο και πάλιν στα φθοροποιά καιρικά στοιχεία, τα οποία δεν γνωρίζουν από συναισθήματα και τέτοια!..

Δεν είναι, θα έλεγε κανείς, τυχαίο το ότι αυτές οι μακροχρονίως και βαναύσως πληττόμενες άγιες μορφές, φέρουν ένα παράπονο στην όψη, στο οποίο ο επισκέπτης-προσκυνητής ανιχνεύει μιαν σιωπηλώς αξιοπρεπή διαμαρτυρία, ένα ανειπώτως εύηχο “γιατί;”.

Ελπίζουμε , η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στην ευαίσθητη αντίληψη της οποίας πολλά ιερά κτίσματα οφείλουν την σωτηρία των, να επανακινήσει, όσον τάχιστα, τις εργασίες με κύριο στόχο την πλήρη αποκατάσταση του  πληγωθέντος και φθοροποιώς πληττομένου ιερού ναού του Αγίου Πολυκάρπου.

Ο κ. Δημήτρης Χατζηλαζάρου, αρχαιολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, διαθέτει πλούσια γνώση και καλή διάθεση προς την ολοκλήρωση του έργου. Μακάρι το θέμα να αντιμετωπισθεί και με την χορηγική αρωγή των ανθρώπων εκείνων που νοιάζονται για την στήριξη της υγιούς συνέχειας του θρησκευτικού και εθνικού μας πολιτισμού.

Πάντως, δεν δικαιολογείται άλλος χρόνος για χάσιμο. Οι καιροί ου μενετοί! Αν απαιτείται αυτό που λέμε ” υπέρβαση”, αυτή πρέπει να γίνει πράξη χωρίς ανασχετικούς ενδοιασμούς!

Η Ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν παραμείνουμε αδρανείς και αφήσουμε το γραφικό εκκλησάκι, εκεί στον ήρεμο λοφίσκο του Διστόμου, να “αργοσβήνει”, αφημένο ανυπεράσπιστο στο ανελέητο- (μη) έλεος των καιρικών συνθηκών!..

Ας μη ξεχνάμε ότι ο Άγιος Πολύκαρπος (80-167), εμαθητεύθη κοντά στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, από τον οποίο εστάλη στη Νάξο, όπου ίδρυσε την τοπική χριστιανική Εκκλησία!

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΙΕΚ Νάξου: Εως και αύριο (04/10) οι εγγραφές για τη νέα χρονιά

Ενημερωτικό δελτίο για τις εγγραφές της Β' φάσης στις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ Νάξου για το τρέχον έτος κατάρτισης - Οι νέες ειδικότητες και η καταλυτική ημερομηνία

Εκλογές 2023: Τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων

ΥΠΕΣ: Με τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων κατά τη διάρκεια δημοτικής περιόδου

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Περί λειψυδρίας, τα λάθη σχεδιασμού και οι λύσεις

Αρθρο του υποψήφιου Μιχάλη - Νεκτάριου Καπίρη για την λειψυδρία με τίτλο " Λειψυδρία: Λάθη -Ανυπαρξία σχεδιασμού και λύσεις"

Μ. Πολυκρέτη: “θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο...

Η πολιτιστική πρωτοβουλία "Μια βραδιά κάτω από την ελιά", εμπνεύστρια της οποίας είναι η επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, για άλλη μία χρονιά προσέφερε στους παρευρισκόμενους, για τρεις ημέρες, μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.

SKY Express: 50% έκπτωση στη μετακίνηση των Δικαστικών Αντιπροσώπων

Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 50% σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους και ένα συνοδό μέλος στις πτήσεις εσωτερικού

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Απέκτησε …επώνυμο και λέγεται “ΑΠ.Α.Σ. – ΤΕRRANAXIA!”

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια έχει αποκτήσει τον ιδανικό συμπαίκτη, την TERRANAXIA Property Development και το όνομά του πλέον είναι ΑΠΑΣ Terranaxia

Νάξος – AlterShops: Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα

Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα ALTERSHOPS στη Νάξο

Donoussa Trail Running: Στις 21 Οκτωβρίου ξανατρέχουμε στη Δονούσα!

Εξι ημέρες για το κλείσμο των εγγραφών. Σπεύσατε! - Τα δεδομένα στα δρομολόγια των πλοίων και η εκπτωπτική πολιτική

Βίβλος – Σπ. Σκάρκος: Αποκαλυπτήρια προτομής και η αναφορά στον Αργύρη Σοφικίτη

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπόδων Σπύρος Σκάρκος μιλάει για τον Αργύρη Σοφικίτη

Εκλογές 2023: Καθορίστηκε εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων

Καθορίστηκε η εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.