Νάξος … Φιλώτι και μεσημέρι της Κυριακής 25 Αυγούστου… Την πόρτα του Εκκλησιαστικού Λαογραφικού Μουσείου Φιλωτίου περνάει η υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Άννα Διαμαντοπούλου. Στο πλευρό της αρκετοί φίλοι του κινήματος (παλιοί και νέοι) με τον φιλόλογο καθηγητή Αντώνη Τζιώτη να αναλαμβάνει την ξενάγηση και ενημέρωση τόσο στο Μουσείο όσο και στην Εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται απέναντι..
Μην ξεχνάμε ότι στα πλαίσια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Άννα Διαμαντοπούλου, πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Κυριακής ομιλία σε κεντρικό καφέ της πόλης και λίγο αργότερα επισκέφθηκε χωριά της Νάξου, ενώ είχε επαφές και με φορείς του νησιού…
Με βάση την ενημέρωση από την κα Δέσποινα Προμπονά (ψυχή του Μουσείου) στη προσωπική της σελίδα στα social media “Αργά το μεσημέρι της Κυριακής της 25ης Αυγούστου, ετίμησε με την παρουσία της επισκεπτόμενη την εκκλησία μας και το Εκκλησιαστικό Λαογραφικό Μουσείο Φιλωτίου η Υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου συνοδευόμενη από ομάδα φίλων και ξεναγήθηκε από τον φιλόλογο κ. Αντώνη Τζιώτη”.
Λίγα λόγια για το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο Φιλωτίου
“Το Εκκλησιαστικό Λαογραφικό Μουσείο Φιλωτίου και το Πνευματικό Κέντρο της Ενοριακής Στέγης, ανήκει στον ενοριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Φιλωτίτισσας και κείται αντίκρυ της.
Στη θέση του, μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, τα κτήματα ανήκαν στην ανιψιά του φεουδάρχη Χρυσάνθου Μπαρότση, την «ευγενεστάτη αρχοντοπούλα κυρία Παντεστού Μπαροτσοπούλα», από την οποία εδωρήθησαν το 1721, στην «Κυρίαν Θεοτόκον την Φιλωτίτισσαν» δια την ψυχικήν σψτηρίαν αυτηνλης και του μακαρίτη του ανδρός της Χρουσή Φρανκοπούλου . Εκεί, αρχικα εκτίσθησαν δυο ελαιοτριβεία, τα κύρια στοιχεία των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα . Οι τέσσερεις χώροι, του κάτω κτηρίου με τις πολλές καμάρες («βόρτα») και τα ανισόπεδα στεγάζουν το προαναφερόμενο Μουσείο. Οι επάνω χώροι (η μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων και το Αρχονταρίκι) στεγάζουν το Πνευματικό Κέντρο της Ενοριακής Στέγης.
Οι επάνω αίθουσες εκτίσθησαν πολύ μετά τα ελαιοτριβεία. Το 1838 ελειτούργησε σε αυτές Αλληλοδιδακτικό Σχολείο και ακολούθως κατά διαστήματα το Δημοτικό Σχολείο , για να λειτουργήσει εκεί τελικά μια τάξη (ένα τμήμα), από το 1953 έως το 1960 και λειτουργούν όλα στο μεγάλο Δημοτικό Σχολείο. Για τους λόγους αυτούς, το προαναφερόμενο κτηριακό σύνολο καλείται και «Παλιό Σχολείο»
Και βέβαια να τονίσουμε ότι για 3η σερί χρονιά άνοιξε φέτος τις πύλες του. Οπως μας ενημέρωσε η κα Δέσποινα Προμπονά (σ.σ. ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες) μέσω ανάρτησης στη προσωπική της σελίδα “Με χαρά ανοίξαμε επίσημα και φέτος (20 Μαϊου), τις πόρτες του Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου (κόσμημα του Φιλωτίου), για τρίτη συνεχή χρονιά από της ιδρύσεώς του.
Η κα Βιβή Τσακωνιάτη θα επιμελείται της λειτουργίας του, η οποία, με τη γνωστή προσήνεια και γνώσεις, θα ενημερώνει τους επισκέπτες επί των εκθεμάτων των τεσσάρων χώρων του μουσείου. Ευχόμαστε, το μουσείο να έχει και φέτος την ανάλογη ανταπόκριση και επισκεψιμότητα, την ίδια αγάπη και αγκαλιά του κόσμου (ωράριο επισκέψεων καθημερινά: 10 π.μ. – 06:00 μ.μ.)”