Ιδανική επιλογή για τους μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Νάξου! Τι εννοούμε; Τετάρτη 12 Μαρτίου και πήραν το δρόμο για τις Μέλανες; Ο λόγος; Να γνωρίσουν την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τα στελέχη του Τυροκομείου Πιτταρά και οι πόρτες άνοιξαν…
Οι μαθητές είχαν την μοναδική εμπειρία για να γευτούν τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται τα τυροκομικά προϊόντα που έγιναν γνωστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από την υπέροχη Γραβιέρα ωρίμανσης έως τα νέα προϊόντα που έρχονται τις επόμενες εβδομάδας…
Οπως μάλιστα διαβάζουμε στη σελίδα του Ενεεγύλ Νάξου ” Σήμερα επισκεφτήκαμε το Τυροκομείο κ την κτηνοτροφική μονάδα Πιτταρά @gravierapittara! Μάθαμε πώς φτιάχνεται η γλυκιά μυζήθρα και η αγαπημένη σε όλους γραβιέρα Νάξου 🧀! Μια όμορφη και δημιουργική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους! Σας ευχαριστούμε πολύ!”
Το τυροκoμείο και η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή 1 χλμ. από τις Μέλανες της Νάξου, περιστοιχισμένο από ξερολιθιές που οριοθετούν μικρούς οικογενειακούς ελαιώνες και περιβόλια. Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι το έντονα ανάγλυφο, λοφώδες τοπίο, το πετρώδες έδαφος και το μεσογειακό κλίμα: ήπιοι χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, και η αιγαιοπελαγίτικη αύρα που εξασφαλίζει πλούσιο αερισμό για το βουστάσιο. Η εκτροφή των ζώων και παραγωγή του γάλακτος γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Οι εγκαταστάσεις
Το σύγχρονο τυροκομείο συνολικής επιφάνειας 400m2 είναι άρτια εξοπλισμένο: χώρος υποδοχής και παστερίωσης του γάλακτος, τυροκόμηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, χώρος ωρίμανσης, ποιοτικού ελέγχου και συσκευασίας.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η κτηνοτροφική μονάδα όπου ζουν και μεγαλώνουν κάτω από το Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο 220 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Holstein, 150 µοσχάρια και µοσχίδες αναπαραγωγής και 100 µοσχάρια για παραγωγή κρέατος. Στα οικογενειακά κτήµατα καλλιεργείται καλαµπόκι και χειµερινά σιτηρά, ένα µεγάλο µέρος από τις χορτονοµές που χρειάζεται η µονάδα. Το σημαντικότερο όφελος δεν είναι μόνο η αυτοδυναμία σε τροφή αλλά η εξασφάλιση της ποιότητας της: δικά μας ζώα που τρέφονται από τροφή δικής μας καλλιέργειας για να μας εξασφαλίσουν το 100% του γάλακτος για την παραγωγή των προϊόντων μας.
Ιστορία
Η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά ξεκίνησε το 1970 όταν ο πατέρας του, Εμμανουήλ Πιτταράς, αγόρασε την πρώτη του αγελάδα. Με την αγάπη του για αυτήν την δουλειά και την βοήθεια των 3 γιών του αυτή την στιγμή η μονάδα αριθμεί τα 500 βοοειδή και είναι η μεγαλύτερη μονάδα στο Αιγαίο.
Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ξεκίνησε το Μάιο του 2008 χρησιμοποιώντας αρχικά ένα μέρος της παραγωγής του γάλακτος της μονάδας του, και από τον Απρίλιο του 2009 χρησιμοποιεί όλο το γάλα που παράγει.
Σήμερα η παραγωγή ανέρχεται σε πάνω από 3,000 τόνους γάλα ετησίως, σε τουλάχιστον 250 τόνους τυρί και 100 τόνους κρέας.