“… Στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη δόθηκε το όνομα Apollo, του θεού του φωτός, της λογικής και της αρμονίας, ενώ στην τωρινή νέα, με τη συμμετοχή γυναίκας αστροναύτη, το όνομα Artemis, της αδελφής του Απόλλωνα, μιας θεάς που η μυθολογία της ενσαρκώνει τη φύση και το παρθένο περιβάλλον. Ακριβώς τα σοβαρότερα μηνύματα για το σήμερα. Ισορροπία στις ενέργειές μας, διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η αναφερόμενη στο πρόγραμμα αυτό εκδήλωση στη Δήλο το 2021 έδειξε ότι οι αρχαίοι αυτοί μύθοι αποτελούν εικόνες του κόσμου και της λειτουργίας του, που προέκυψαν από τη διαχρονική εμπειρία αυτών που τους έπλασαν, εικόνες ολοκληρωμένες που δεν αμφισβητούνται από την πεπερασμένη ανθρώπινη λογική και αποτελούν κλασικά παραδείγματα ζωής….”
Η αναφορά και ο σχολιασμός για το καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο “Από τη Μυθολογία στο Διάστημα” που είχαν ξεκινήσει πιλοτικά τα Αρσάκεια με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων με αφορμή το πρόγραμμα της NASA Artemis Mission και τη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos. Επικεφαλής ο καθηγητής Β. Λαμπρινουδάκης μέλους του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Κυκλάδων προχώρησαν σε μία καινοτόμο πρωτοβουλία, τη δημιουργία Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης) με τον τίτλο “Μυθολογία και Διάστημα”.
Τι σχέση έχει με το Φιλώτι της Νάξου και την Τσικνοπέμπτη; Ολα έχουν σχέση. Το Δημοτικό Σχολείο του Φιλωτίου όπως και αρκετά ακόμη σχολεία τόσο της Νάξου όσο και των Κυκλάδων είναι στο πρόγραμμα. Τρέχουν δράσεις από πέρυσι και την Τσικνοπέμπτη (07/03), τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου θα μας ταξιδέψουν στο διάστημα…
Η σχετική πρόσκληση – ανάρτηση μέσω της σελίδας τους στα social media αναφέρει:
“Ο έναστρος ουρανός εξαρχής αποτελούσε πηγή έμπνευσης για αστρονόμους και καλλιτέχνες κάθε εποχής. Οι περισσότεροι πολιτισμοί του πλανήτη μας είναι εμπνευσμένοι απ’ αυτόν! Ονόματα και σχήματα αστερισμών κυρίως του βόρειου ημισφαίριου, που διεθνώς χρησιμοποιούμε και που η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επίσημα έχει ορίσει, προέρχονται από την ελληνική μυθολογία.
Ξέρετε πώς 6 από τους πιο γνωστούς αστερισμούς έχουν σχέση με τη μυθολογία της Νάξου; Ο αστερισμός του Αετού, ο αστερισμός του Δελφίνου, ο αστερισμός του Βόρειου Στέφανου, ο αστερισμός του Κόρακα, ο αστερισμός της Μικρής Άρκτου και ο αστερισμός των Υάδων;
Έτσι λοιπόν η Νάξος με σύμβολό της την περίφημη Πορτάρα, ο Δίας, ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος η Άρτεμις, η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Αμφιτρίτη με τις Νηρηίδες, ο Θησέας με την Αριάδνη, οι Δρυάδες οι Σάτυροι με τον θεό Πάνα, οι αστερισμοί και 35 αστροναύτες της NASA έτοιμοι για διαστημική αποστολή, θα παρελάσουν στο Φιλώτι την Τσικνοπέμπτη τονίζοντας την παρουσία της Νάξου στην Ελληνική Μυθολογία και όχι μόνο”.
Οπότε; Στην παρέλαση που θα γίνει τη Πέμπτη (07/03) θα συμμετάσχουν πλήθος μυθολογικών φιγούρων και χαρακτήρων (από τον Δία και τον Απόλλωνα έως τον Διόνυσο και την Άρτεμη αλλά και τον Θησέα και την Αριάδνη)….
Και όπως διαβάσαμε θα δούμε και 35 …αστροναύτες της NASA, οι οποίοι είναι έτοιμοι για την επόμενη διαστημική τους αποστολή. Η Νάξος πάει στο Διάστημα με βάση το Φιλώτι