Τις δυνατότητες των τοπικών μουσείων ως χώρους εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργίας ανέδειξε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου).
Με κεντρικό θέμα για το 2025, «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», οι μαθητές επισκέφθηκαν τους μουσειακούς χώρους του χωριού και πρότειναν τη δυναμική τους αξιοποίηση ως κέντρα βιωματικής μάθησης.
Το Φιλώτι, πλούσιο σε πολιτιστικά τεκμήρια, διατηρεί χώρους που διαφυλάσσουν μνήμες και τεχνογνωσίες του παρελθόντος – από παλιά επαγγέλματα και εργαλεία μέχρι καλλιτεχνικές και λαϊκές παραδόσεις. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές βλέπουν σε αυτούς τους χώρους όχι απλώς αρχεία της ιστορίας, αλλά πεδία δράσης, δημιουργικότητας και εκπαιδευτικής αλληλεπίδρασης.
Η πρότασή τους είναι ξεκάθαρη:
Να αποκτήσουν οι μουσειακοί χώροι επίσημη εκπαιδευτική διάσταση, με τη συμβολή μουσειοπαιδαγωγών, ιστορικών, τεχνιτών, καλλιτεχνών και εμψυχωτών, δημιουργώντας προγράμματα για όλες τις ηλικίες, τα οποία να βασίζονται στην άμεση επαφή με τα εκθέματα και τις παραδοσιακές τέχνες.
Αναλυτικά η ανάρτηση στη σελίδα του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου αναφέρει:
18 Μαΐου Διεθνής Ημέρα Μουσείων!
Κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού
«Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή»
Με αφορμή τη μέρα αυτή επισκεφθήκαμε σήμερα τους μουσειακούς χώρους του χωριού μας, οι οποίοι συγκεντρώνουν και διαφυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά του Φιλωτιού. Συντηρούν και εκθέτουν αντικείμενα, τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον, την ιστορία, τη ζωή, τα επαγγέλματα, την τέχνη, παλαιότερων χρόνων.
Εμείς ως σχολείο κάνουμε μία πρόταση προς φορείς και υπευθύνους, να αποκτήσουν οι χώροι αυτοί εκπαιδευτική διάσταση, ενσωματώνοντας εκπαιδευτικές πρακτικές και ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Να γίνουν χώροι δράσης, αφηγήσεων, γνώσης και βιωματικής μάθησης μέσω της αλληλεπίδρασης με τα εκθέματά τους για μικρούς και μεγάλους.
Να σχεδιαστούν εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα από ειδικούς όπως μουσειοπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς/εμψυχωτές, αρχαιολόγους ή άλλους επιστήμονες, ιστορικούς, καλλιτέχνες, τεχνίτες που να στοχεύουν στην εξοικείωση των επισκεπτών με τα εκθέματα και στην ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων.
Οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παραδοσιακές μορφές τέχνης που θα παρουσιάζονται ζωντανά στους μουσειακούς χώρους.
Κάθε πρόγραμμα να απευθύνεται και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες”.