Σε αποχή ξανά οι δικηγόροι στις 28 Μαρτίου, ημέρα εκδίκασης των αιτήσεων ακύρωσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ. Στο πλαίσιο αυτό και ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου ανακοίνωσε τη συμμετοχή του και αύριο Παρασκευή 28 Μαρτίου, δεν θα μπουν στις δικαστικές αίθουσες.
Οπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην απόφαση – οδηγός για όλους τοςυ συλλόγους “αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας των δικηγόρων της Αθήνας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 28-3-2025 πριν και κατά την εξ αναβολής εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως και κατά πλειοψηφία την καθολική αποχή των δικηγόρων – μελών του, την ίδια ημέρα”
Αναλυτικά, η ενημέρωση από το Δικηγορικό Σύλλογο Νάξου αναφέρει:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, σύμφωνα με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, αποφάσισε την καθολική αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους, την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 , ημέρα της εξ αναβολής συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, των σχετικών Αιτήσεων Ακυρώσεως των Δικηγορικών Συλλόγων κατά της αριθμ. Α1055/2024 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28 Α του Ν. 4172/2013, της πρώτης διοικητικά προσβλητέας πράξης εφαρμογής του φορολογικού νόμου (Ν. 5073/2023).
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΝΑΞΟΥ
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ βαθμό και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
-Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.
– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.
– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης.
1. i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή και ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων. Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:
– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, εκτός ασφαλιστικών μέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
Δεν θα χορηγούνται άδειες:
α) Για αιτήσεις αναστολής και β) Για αυτόφωρα και συνοδείες.
Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
Η αποχή καταλαμβάνει: Τα συναινετικά διαζύγια.
Άδεια δεν απαιτείται:
α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,
β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και
γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.
Ως προς τις Αναβολές:
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.
Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:
Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.
Η αποχή είναι καθολική και αφορά κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια από την άσκηση των καθηκόντων τους, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων ενδίκων βοηθημάτων, ενδίκων μέσων, σύνταξης και υπογραφής πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφωνητικών, από παραστάσεις σε Διοικητικές Επιτροπές, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Κτηματολογικά Γραφεία για διενέργεια ελέγχων τίτλων ή καταχώριση πράξεων, δεν θα διενεργούνται επίσης επιδόσεις δικογράφων, αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.