Κι εκεί που δεν λέγαμε το “νερό – νεράκι” άνοιξαν οι ουρανοί τον Δεκέμβριο και διέλυσαν κάθε ρεκόρ βροχόπτωσης στην ιστορία της Νάξου (αλλά και της Πάρου) … Είναι όμως αρκετό για να σώσει τη χρονιά και να αποφύγουμε τις αφαλατώσεις;
Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα αναφέρουν ότι η γη “χόρτασε” για την ώρα με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, ενώ και οι ταμιευτήρες τόσο στην Λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών (βλ φωτογραφία από Ανδρέα Φάρκωνα) όσο και στο φράγμα της Φανερωμένης αρχίζουν να γεμίζουν νερό.
Παράλληλα, είδαμε και το ποτάμι στις Εγγαρές να μας προσφέρει εικόνες από το παρελθόν με τα ορμητικά του νερά. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του φίλου Γιώργου Κρητικού από την Κωμιακή (σ.σ. εκεί η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά) που σημειώνει ” Η γη, άρχισε και χορταίνει το νερό… Δεν πάει άλλο, κάτω… Όλοι, μπροστά στο φαινόμενο, ευχαριστημένοι… Κάνεις δεν αγανακτεί, έστω κι αν κάπου δυσκολεύεται στα αναγκαία… Θα ήταν αγνωμοσύνη…”
Επιβεβαίωση για το πόσο καλά κινείται ο Δεκέμβριος έρχεται από τον φίλο της ιστοσελίδας Μιχάλη Σκανδάλης (naxosWeather Naxos – Paros) όπου μιλάει για ρεκόρ 45 και πλέον ετών.. Η αναφορά του;
“.. Καλημέρα φίλοι μου και χρόνια πολλά! Ο Δεκέμβρης του 2024 έσπασε το ρεκόρ βροχόπτωσης των τελευταίων τουλάχιστον 45 ετών στην Παροναξία!!!
Με το ύψος βροχής του μήνα να είναι σχεδόν τριπλάσιο(!!!), απο το κλιματικά μέσο μηνιαίο ύψος Δεκεμβρίου για τα νησιά μας!
Φτάνοντας μέχρι στιγμής στους Ιδιωτ.Σταθμούς μας, στην #πεδινή Νάξο τα 162.8 mm και
στην #πεδινή Πάρο τα 137.0 mm.
Το ρεκόρ μέχρι σήμερα για την #πεδινή Νάξο, το κατείχε ο Δεκέμβρης του 1981 με 146.4 mm και ακολουθούσε ο Δεκέμβρης του 2021 με 133.4 mm.
Φυσικά να πούμε ότι στα ορεινά τμήματα των νησιών μας, τα συνολικά ύψη υετού είναι υπερδιπλάσια απο τα πεδινά!
Αν δεν υπήρχε η ανομβρία του φετινού φθινοπώρου… θα μιλούσαμε για μιά απίστευτη υδρολογική χρονιά… όμως ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας!!!”
Για την ιστορία να σας πούμε σε μια πρώτη ανάγνωση ότι η Κόρωνος έχει σπάσει τα κοντέρ με +400 χιλιοστά βροχόπτωσης τον Δεκέμβριο, φτάνοντας ουσιαστικά τον ετήσιο μ.ο. όλης της Νάξου τα προηγούμενα χρόνια (!!!)