Το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στα νησιά έθεσε στο προσκήνιο ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μιλώντας (μαζί με τον Δήμαρχο Τήνου κο Κροντηρά) στην τηλεοπτική εκπομπή “Action ΤΩΡΑ” του Action24.
Εστιάζοντας στην ανάγκη για βιώσιμες και σύγχρονες λύσεις, ο κ. Λιανός ανακοίνωσε ότι ξεκινά – εκ νέου – η υλοποίηση του φράγματος Τσικαλαριού (Ποταμιάς), ενός έργου που αναμενόταν επί δεκαετίες.
«Όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ξεπεράστηκαν και τις επόμενες εβδομάδες έχουμε την επανεκκίνηση της κατασκευής του φράγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την ενίσχυση της υδροδότησης και της αγροτικής παραγωγής στη Νάξο.
Έξυπνη διαχείριση και συμμετοχή των πολιτών
Ο κ. Λιανός χαρακτήρισε τη διαχείριση του νερού στον νησιωτικό χώρο ως ιδιαίτερα απαιτητική, λόγω της γεωμορφολογίας, της έλλειψης φυσικών πόρων και του υψηλού κόστους υποδομών, όπως οι μονάδες αφαλάτωσης και τα εκτεταμένα δίκτυα.
«Χρειαζόμαστε στρατηγικές έξυπνης διαχείρισης αλλά και ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Το νερό είναι κοινό αγαθό που οφείλουμε να σεβόμαστε», ανέφερε.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως αποκάλυψε, ολοκληρώνει συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση και τιμολόγηση των υδάτινων πόρων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Η εμπειρία της λειψυδρίας και η ανάγκη υποδομών
Η πρόσφατη περσινή κρίση λειψυδρίας, υποχρέωσε τον Δήμο να προχωρήσει σε έκτακτη εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, με συνολική δυνατότητα παραγωγής 3.600 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως.
Παράλληλα, τα υφιστάμενα φράγματα παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις: το ένα ήταν σχεδόν άδειο, ενώ το άλλο κάλυπτε μόλις το 1/3 της χωρητικότητάς του.
Φέτος, χάρη στις αυξημένες βροχοπτώσεις, το ένα φράγμα έχει πλέον 550.000 κυβικά μέτρα νερού, γεγονός που ανακουφίζει προσωρινά αλλά δεν αίρει την ανάγκη για υποδομές.
Το φράγμα Τσικαλαριού: Έργο στρατηγικής σημασίας
Η επανέναρξη των εργασιών στο Τσικαλαριό αποτελεί σταθμό για την υδατική πολιτική της Νάξου. Το έργο, που παρέμενε ανενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω γραφειοκρατικών και χρηματοδοτικών εμποδίων, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αυτονομία και επάρκεια του νησιού σε νερό, ειδικά τους θερινούς μήνες με την αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δίνει έτσι το παράδειγμα προληπτικού σχεδιασμού και πράσινης μετάβασης στη διαχείριση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου.
Δείτε το σχετικό video (μετά το 10ο λεπτό μιλάει ο κος Λιανός)