Πολύ συζήτηση γίνεται αυτές τις ημέρες στο θέμα της διαχείρισης του νερού και κυρίως στο ποιος θα έχει τον έλεγχό του… Οι Δήμοι Νάξου (και Μικρών Κυκλάδων) και Πάρου είναι κάθετοι όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί το νερό.. Και κυρίως στο γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ θα έχει τον πλήρη έλεγχο
«Το πρώτο τρίμηνο του 2024 η κατανάλωση νερού στη Νάξο αυξανόταν κατά 21% σε σύγκριση με την κατανάλωση του προηγούμενου έτους. Αν δεν αυξάναμε τα τιμολόγια του νερού η κατάσταση θα ξέφευγε». O δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός μιλάει χωρίς περιστροφές στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» για ένα πρόβλημα που διαρκώς επιδεινώνεται – και που κυριάρχησε στην επικαιρότητα το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Λιανός είναι υπέρμαχος της αυτονομίας της διαχείρισης του νερού σε τοπικό επίπεδο. Όπως και ο δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, είναι αντίθετος στη μεταβίβαση της διαχείρισης του νερού των Κυκλάδων στην ΕΥΔΑΠ.
Ο Λιανός μας μίλησε στον απόηχο των δηλώσεων του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρου Βαρελίδη. Μιλώντας στις αρχές του μήνα στην ημερίδα «Η Κρήτη στην προοπτική της Πράσινης Μετάβασης» στο Ηράκλειο, διευκρίνισε ότι στη νέα «τοπογραφία» της διαχείρισης του νερού, η διαχείριση του νερού των Κυκλάδων, της πιο άνυδρης περιοχής της χώρας, θα περάσει στην ΕΥΔΑΠ, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, πάντως, είπε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι δεν θεωρεί ότι πίσω από την εξαγγελία του Βαρελίδη υπάρχει βαθύτερος σχεδιασμός.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον τελευταίο χρόνο έχει πάει πολλές φορές μπρος-πίσω στο ζήτημα της οργάνωσης της διοίκησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Τον Δεκέμβριο του 2023 ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ότι η κυβέρνηση θα έδινε κίνητρα στους δήμους με τη διαγραφή των χρεών τους προκειμένου να συνενώσει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Στο προεδρείο της ΚΕΔΕ επικράτησε το μέτρο της συγχώνευσης των δημοτικών επιχειρήσεων σε 13 επιχειρήσεις, όσες και οι περιφέρειες, αλλά η πλειοψηφία των δήμων της ηπειρωτικής, αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας, διαφώνησαν με τη συγχώνευση.
Τον Μάιο, μετά την επίσκεψή του στην Πάρο, ο Σκυλακάκης άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις των Κυκλάδων θα μπορούσαν να διατηρηθούν. Γενικά όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές και επιπλέον δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα λειψυδρίας σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Ο Λιανός παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη από τους δήμους στη διαχείριση του νερού, αλλά θεωρεί ότι η συγχώνευση των φορέων δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα.
Παρότι μεγάλοι ιδιώτες προμηθευτές, όπως η εταιρεία κατασκευής εγκαταστάσεων αφαλάτωσης Sychem αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, πιστώνουν στον Λιανό τη γρήγορη αντιμετώπιση της φετινής λειψυδρίας με την επιστράτευση της ενοικίασης εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, δεν είναι μυστικό ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος καταλογίζει διαχρονικά στους αιρετούς της Νάξου ολιγωρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης του νησιού. Ο Χατζημάρκος είχε προτείνει από το 2015 μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά υποστηρίζει ότι το έκανε «εις ώτα μη ακουόντων», καθώς η γενική αντίληψη ήταν ότι «το νησί έχει νερό».
Για τον δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων το πρόβλημα δεν είναι ότι η Νάξος δεν έχει αρκετό νερό, αλλά ότι η ζήτηση αυξάνεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με την προσφορά. Η Νάξος είναι από τα νησιά των Κυκλάδων που δεν διαθέτει Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης, κάτι που διαθέτει, για παράδειγμα, η γειτονική Πάρος. Στη Νάξο, όπως και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων, υπάρχει απλώς τμήμα του δήμου που ασχολείται με την ύδρευση και την αποχέτευση, του ίδιου του νησιού αλλά και των οικισμών των Μικρών Κυκλάδων.