Μεγάλη συζήτηση γίνεται τους τελευταίους μήνες για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στον πολιτισμό μας και κυρίως στα μνημεία. Εχουμε ακούσει για την “βύθιση” της Δήλου, για τις επιπτώσεις σε εμβληματικά κτήρια ή μνημεία στην νησιωτική Ελλάδα.
Υπάρχουν τρόποι διάσωσης; Ο Δημήτρης Αθανασούλης – Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αλλά και Δωδεκανήσου – δηλώνει ψύχραιμος. Τονίζει ότι ο χρόνος δεν μπορεί να νικηθεί από κανέναν, οι επιπτώσεις είναι δεδομένες απλώς με την κλιματική κρίση ή αλλαγή όλα κινούνται πιο γρήγορα.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Από τον περασμένο Νοέμβριο ο κος Αθανασούλης στο πλαίσιο του Ζ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» είχε αναφέρει ότι ξεκίνησαν εργασίες για την αποκατάσταση φθορών στους κούρους των Μελάνων.
Πρόσφατα προχώρησε ακόμη περισσότερο. Στα πλαίσια ομιλίας (βλ 9 Αυγούστου) για την Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο της Νάξου και τις εξελίξεις κατέθεσε μία σκέψη που σίγουρα έφερε προβληματισμό και συζήτηση.
Ποια είναι; Η προσπάθεια μεταφοράς ενός εκ των δύο κούρων των Μελάνων (Φλεριό) στη Νησίδα Μουσείων. Μία κίνηση που για να γίνει πράξη χρειάζεται πολύ δουλειά. Ανέφερε ότι στη θέση του θα τεθεί αντίγραφο όπως έχει γίνει στη Δήλο (μαρμάρινα λιοντάρια) και στην Ακρόπολη (Καρυάτιδες)…
Επίσης, θα γίνει μεταφορά με προσοχή – κάτι κοστοβόρο και σίγουρα χρονοβόρο – του κούρου στο Κάστρο της Νάξου. Και η τοποθέτησή του θα αναδείξει την σημασία του πολιτισμού μας.
Λέτε να το δούμε; Απλώς χρειάζεται τόλμη. Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει δείξει ότι δεν διστάζει …
Ακούστε τη σχετική πρόταση από τον Δημήτρη Αθανασούλη