Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Το σίγουρο είναι ότι το κοτόπουλο εκκολάπτεται. Ομως, στο δίλημμα της αιτιότητας για το αν η κότα ή το αυγό προϋπήρχε του ενός, δεν είναι σαφές ποιο από τα δύο γεγονότα πρέπει να θεωρηθεί αιτία και ποιο το αποτέλεσμα…. Ουσιαστικά καλούμαστε να εκφράσουμε τη δυσκολία της αλληλουχίας ενεργειών όπου η καθεμία φαίνεται να εξαρτάται από τις άλλες που γίνονται πρώτα.
Ενα ερώτημα που τέθηκε από τον Πλούταρχος ως φιλοσοφική υπόθεση στο δοκίμιό του Ηθικά, γραμμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Από τότε ο χρόνος κύλισε σαν …νερό στο αυλάκι. Και φτάνουμε στο σήμερα όπου το νερό αποτελεί σημείο αναφοράς για το Δήμο (όχι μόνο σ’ αυτόν) Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Ποιος ευθύνεται για την μη παροχή νερού για αρκετές ημέρες, σε αρκετές περιοχές της Νάξου και δη στην Δυτική Ακτή ; Η ακόμη και για την βλάβη στις Μέλανες που κράτησε τους κατοίκους και επισκέπτες για περίπου 20 ώρες χωρίς νερό; Η για τις Μονάδες Αφαλάτωσης που έχουν γεμίσει τη πόλη της Νάξου;
Ξεκινάμε από την είδηση που λέει ότι η αύξηση στην κατανάλωση Νερού σε σχέση με το 2023 τέτοιες ημέρες είναι περίπου στο 30% (!!!) Δηλαδή θέλουμε μόνο στην πεδινή Νάξο σχεδόν 16.000 κυβικά την ημέρα, όταν πριν από τρία χρόνια τέτοιο νούμερο το βλέπαμε Αύγουστο σε όλο το νησί (!!!)
Η δεύτερη είδηση είναι ότι οι άνθρωποι του Δήμου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρχει ροή νερού σε όλους τους κατοίκους. Το κέντρο ελέγχου της ροής νερού στο ισόγειο του Δημαρχείου έχει πάρει …φωτιά. Στις Μέλανες το πρόβλημα με την ζημιά στο μοτέρ που διέκοψε την υδροδότηση την Πέμπτη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου 20 ώρες ενώ στην Δυτική Ακτή (από Στελίδα έως Ορκό) το νερό από αύριο Σάββατο και μετά από αρκετές ημέρες απουσίας θα επιστρέψει στην κανονικότητά του…
Πάμε όμως στο πρώτο ερώτημα: Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Στη περίπτωσή μας οι περισσότεροι θα πουν φταίει ο Δήμος. Δεν πήρε έγκαιρα μέτρα, δεν έτρεξε στο Υπουργείο για χρηματοδοτήσεις, δεν … δεν .. δεν. Από τη πλευρά του ο Δήμος λέει ότι τα έκανε όλα σωστά και έγκαιρα. Πήγε από τον Ιανουάριο στο Υπουργείο, ενημέρωσε αλλά τα χρήματα πήγαν .. Θεσσαλία. Οι Μονάδες αφαλάτωσης έρχονται αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλες ακόμη και βέβαια υπάρχει το θέμα της υπερκατανάλωσης που έχει σχέση με την συνεχή αύξηση νέων ακινήτων στο νησί.
Ποιος θα έλεγε ότι φέτος η βροχόπτωση είναι η μικρότερη των τελευταίων 20 ετών; Ποιος θα έλεγε ότι τα μηχανήματα από την συνεχή χρήση θα … έσκαγαν;
Ποιος μπορούσε να υπολογίσει ότι Ιούνιο μήνα θα είχαμε κατανάλωση αντίστοιχη με τον Αύγουστο; Ποιος θα μπορούσε να υπολογίσει ότι ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία του νησιού υπάρχουν πλέον κατοικίες;
Η απουσία του χωροταξικού και η άναρχη δόμηση φέρνει προβλήματα στις υποδομές. Εάν δεν υπάρξει άμεσα η θέσπιση του όρου “χρήση γης”, η Νάξος και όλα τα νησιά θα καταδικαστούν..
Ερωτήσεις που κανονικά θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι τον Δεκέμβριο ή τον Γενάρη ενόψει της τουριστικής σεζόν που έρχεται κι όχι τώρα…
Τώρα; Τρέχουμε να καλύψουμε ζημιές, να γεμίσουμε τις δεξαμενές όπως όπως (σ.σ. ειδικά αυτή στο Γλινάδο που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της Δυτικής Ακτής μοιάζει πιο αχόρταγη από ποτέ) και να βγει η ημέρα…
Αύριο; Ξημερώνει μία άλλη ημέρα… Το ζητούμενο όμως στο τέλος της ημέρας είναι το πάθημα να γίνεται μάθημα…