Αλήθεια πόσοι από τους Ναξιώτες γνωρίζουμε τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο και το ρόλο του στην Ελληνική Επανάσταση; Τον συναντάμε στο δρόμο της Νάξου (καθότι οδός), τον ξέρουμε ως τον άνθρωπο που έφερε το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αθήνα αλλά για την ιστορία του και την εν γένει παρουσία του νομίζω ότι λιγότεροι γνωρίζουν..
Ας κάνουμε ταξίδι στο χρόνο. Ας γυρίσουμε στο 1936 και μέσα από τη σελίδα του “Ορεινού Αξώτη” μαθαίνουμε για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του…
Τίτλος: ‘’Η ΝΑΞΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
….Ιδού σήμερον η ωραία και εύφορος νήσος των Κυκλάδων, η Νάξος, πανηγυρίζει τα αποκαλυπτήρια της προτομής τους επιφανούς τέκνου της Ιωάννου Παπαρηγόπουλου….Νέος έτι, απελθών εκ της γενέτειρας Τραγαίας της Νάξου, μετέβη εις Ρωσσίαν και δια της μορφώσεως αυτού εισήλθεν εις την προξενική υπηρεσίαν ως διερμνηνεύς παρά τω προξενίω Πατρών της αχανούς αυτοκρατορίας, συγχρόνως δε εμυήθη εις τα της Φιλικής Εταιρείας, οι ιθύνοντες της οποίας του ανέθεσαν την εις Ρωσσίαν μετάβασιν δια την μύησιν και συμμετοχήν πατριωτών Ελλήνων μετά περισκέψεως, προς αποτροπήν αμέσων κινδύνων. Χαίρων της εμπιστοσύνης του Αλή πασά των Ιωαννίνων, έπεισεν αυτόν περί ευμενούς διαθέσεως της Ρωσσίας υπέρ της επαναστάσεώς του εναντίον της Τουρκίας, ώστε να δοθή καιρός εις τους εν Ελλάδι να επαναστατήσουν συγχρόνως, καθ’ όσον ούτοι ήσαν ακόμην ανέτοιμοι, συγχρόνως ανέθεσεν εις αυτόν όπως πρι της επανόδου του εις Ελλάδα, διέλθη εκ Βλαχίας και πείση τον έτοιμον προς επανάσταιν Αλέξανδρον Υψηλάντην να αναβάλει την έκρηξιν αυτής.
Κατά την επάνοδόν του εις την εν Πάτραις ηναγκάσθη να δεχθή μετάθεσιν εις το προξενείον της Σμύρνης, καθώς είχε γνωρίσθη η Ρωσσικήν κυβέρνηση την συμμετοχή του εις την Φιλικήν Εταιρείαν. Και εκεί όμως μεταβάς, δεν έπαυσε μετά πατριωτισμού εργαζόμενος και σιασώζων μετά διπλκωματικής περισκέψεως πλείστους Έλληνας από την σφαγήν.
Ανευρίσκομεν κατόπιν τον Ιωάννη Παπαρηγόπουλον πολιτικόν σύμβουλον του ναυάρχου των τριών συμμαχικών Δυνάμεων κατά την ναυμαχία του Ναυαρίνου….όπου και ετραυματίσθη επιβαίνων της Ρωσσικής ναυαρχίδος. Ο Καποδίστριας, έχων ιδιάζουσα εμπιστοσύνη προς αυτόν του ανέθεσεν όπως σπεύση να καταλάβξ τα μόνα περιλειπόμενα εις την Στερεά Ελλάδα φρούρια του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου, προς υποστήριξην των δικαιωμάτων της Ελλάδος επί της ανεξαρτησίας αυτής.
Φέρων τον βαθμόν του Προξένου της Ρωσσίας εν Ελλάδι και τον τίτλον μυστικοσυμβούλου της Επικρατείας, απέθανε το 1874 εν Αθήναις, απολαμβάνων γενικού σεβασμού και τιμής, την οποίαν σήμερον εξωτερικεύει η ευγενής εκδήλωσις των Ναξίων, ανεγειράντων την προτομήν του λαμπρύναντος την ιδιαιτέραν πατρίδα των επιφανούς συμπατριωτών των.
Π.Ι.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ.’’
Τα παραπάνω, όπως και οι φωτογραφίες είναι δημοσιευμένα στην ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 13ης Σεπτεμβρίου 1936.
Με πληροφορίες από τη σελίδα “Ορεινός Αξώτης”