Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος & Μικρές Κυκλάδες - Λέκκας: Καθησυχαστικός για τη σεισμική ακολουθία

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες – Λέκκας: Καθησυχαστικός για τη σεισμική ακολουθία

|

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουμε ακόμη κι εμείς. Μετράμε καθημερινά τα δεδομένα και πάμε βήμα βήμα….Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση… Μπορεί αυτό να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες αλλά και σε δύο μήνες. Πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα.” Οι πρώτες δηλώσεις του καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  Δημήτρη Λιανού και με σκοπό όλοι στη Νάξο (και Μικρές Κυκλάδες) να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση.

Τι μάθαμε; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κος Λέκκας ήταν καθησυχαστικός όσον αφορά τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες λόγω της θέσης τους όσον αφορά το ρήγμα της Ανυδρου όπου και βρίσκεται το επίκεντρο της σεισμικής ακολουθίας. Μάλιστα, τόνισε ότι ακόμη και σε έναν σεισμό δύσκολα η Νάξος θα έχει ζημιές.. Οπως και στη περίπτωση πρόκλησης τσουνάμι…

Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έγιναν τόσο από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και από τους αρμόδιους φορείς που είχαν κληθεί αλλά και προέδρους Κοινοτήτων. Ανέφερε ότι υπάρχουν τρία σενάρια όμως όλα είναι ανοιχτά από τη στιγμή που τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σύνδεση της σεισμικής ακολουθίας με τα δύο ηφαίστεια της Σαντορίνης και μάλιστα ξεκαθάρισε γιατί είχε αναφέρει ότι είναι καλύτερα που πηγαίνει η φορά του ρήγματος προς Αμοργό και όχι προς Σαντορίνη, γιατί πολύ απλά τα πετρώματα της Αμοργού είναι πιο στέρεα και θα αντέξουν περισσότερο έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό…

Μίλησε για το θέμα της πρόληψης με την παρουσία μονάδων ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη τονίζοντας ότι μπορεί για κάποιους να είναι υπερβολική κίνηση, όμως με βάση το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει απαγορευτικό απόπλου πως θα γίνονταν ενδεχόμενη μετακίνηση;

Μίλησε για τα σχολεία και την ανάγκη ελέγχων και μάλιστα το αργότερα σε δύο ημέρες θα έρθουν μηχανικοί ενώ για το εάν θα ανοίξουν ή όχι, σημείωσε ότι το Σάββατο που θα υπάρχει καλύτερη ανάλυση των δεδομένων θα υπάρχουν εξελίξεις.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης από τον αντιδήμαρχο κο Φώτη Μαυρομμάτη στη προσωπική του σελίδα που αναφέρει:

“Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχων, των επικεφαλείς των μειοψηφιών του Δήμου μας, προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων,του Λιμενάρχη Νάξου, του υποδιοικητή του Α.Τ Νάξου,εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, της αναπληρώτριας Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και υπαλλήλων του Δήμου, πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κο Ευθύμιο Λέκκα ενημέρωση, αλλά και συζήτηση για το μείζον θέμα της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών στα νησιά των Κυκλάδων.

Η σύσκεψη αυτή ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική.

Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή κο Λέκκα.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι δίπλα στους δημότες του και σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, η οποία απαιτεί ψυχραιμία και εγρήγορση”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.