Κυριακή, 2 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - 2ο Γυμνάσιο: "Εμένα με νοιάζει" το βιβλίο που κέρδισε την...

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: “Εμένα με νοιάζει” το βιβλίο που κέρδισε την καρδιά των μαθητών

|

Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και εφήβους, η Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη έγραψε το 1977 ένα μυθιστόρημα πρωτοπόρο, ευαίσθητο και ανήσυχο. Πρωτοπόρο, γιατί έδινε φωνή στα παιδιά για να διατυπώσουν τα ίδια τις σκέψεις τους για θέματα των μεγάλων· ευαίσθητο, γιατί συλλάμβανε λεπτές αποχρώσεις στους προβληματισμούς μιας νεολαίας που εκκολαπτόταν σε μια μεταβατική περίοδο μεταξύ ασφυκτικού συντηρητισμού και μιας αβέβαιης υπόσχεσης για ελευθερία· και, ανήσυχο, γιατί μιλούσε για την επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, σχεδόν προφητικά. Η ελευθερία, η πρόοδος και η προσωπική ευτυχία κατακτώνταν μέσα από αγώνες για τους ήρωες του μυθιστορήματος με τον εντυπωτικό τίτλο Εμένα με νοιάζει, που θυμίζει σύνθημα, και άλλωστε για τη συγγραφέα του ήταν, όπως έλεγε σε συνεντεύξεις της, η φράση που συνόψιζε τη στάση ζωής της.

Αυτό το βιβλίο ήρθε φέτος στην καθημερινότητα των μαθητών και μαθητριών του 2ου Γυμνασίου Νάξου, στα πλαίσια της φιλοαναγνωστικής της παράδοσης στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας. Πέρυσι η λέσχη ανάγνωσής μας, «Βιβλιοφύλακες», είχε πραγματευτεί «Το λουζεράκι» της κυρίας Ελένης Τασοπούλου, η οποία επισκέφθηκε τον τόπο μας και συνομίλησε με τους/τις μαθητές/τριές μας. (σ.σ. Οι εργασίες των παιδιών έχουν αναρτηθεί στο https://padlet.com/izazani/padlet-1tggn1lds0ba2dpj.)

Φέτος, λοιπόν, οι μαθητές/τριες των Β1 και Β3 τμημάτων, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, διάβασαν το “Το Εμένα με νοιάζει” της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη.

Σχόλιο 2024 06 27 083611Σχόλιο 2024 06 27 083555

Παρακολούθησαν,  έτσι, τον Αλέξανδρο Δασκαλόπουλο και τους μαθητές του, στην προσπάθειά τους να σώσουν το χωριό τους από τη μόλυνση. Τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις και τον προβληματισμό τους για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, έμαθαν για τους υδροβιότοπους του νησιού τους, μελέτησαν ποιήματα κι άκουσαν τραγούδια με το ίδιο θέμα, προσέγγισαν γελοιογραφίες και πίνακες ζωγραφικής που συνομιλούν με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο, κατασκεύασαν κόμικ, μεταξύ άλλων παιγνιωδών δραστηριοτήτων, πειραματίστηκαν με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ εμβάθυναν σε αξίες, όπως η φιλία, η αλήθεια, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η συνεργασία, κτλ.

Στο μάθημα της  Τεχνολογίας, αναπαράστησαν σε μακέτα το φυσικό περιβάλλον του χωριού των ηρώων, πριν τη μόλυνση του, καθώς και το πώς αλλοιώθηκε μετά την ίδρυση του εργοστασίου.

Με το τέλος της δράσης τα παιδιά συνομίλησαν με τον Πρόεδρο του συλλόγου για την προστασία της άγριας φύσης και ζωής της Νάξου.

Εργασίες των μαθητών/τριών μας έχουν αναρτηθεί στο https://padlet.com/izazani/padlet-h29wrx01a65avu4o.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και όσους/όσες υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καθαρά Δευτέρα – Κυνίδαρος: Το πέρασμα στη Σαρακοστή και …πάβουνε τα γλέντια (video)

Κώστας Κατσιούλης (βιολί - τραγούδι) και Παναγιώτης Πολίτης (λαούτο) μας μεταφέρουν στο κλίμα της Σαρακοστής (video)

Καθαρά Δευτέρα – Κωμιακή: “Μπροβάλετε στα δώματα”

Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου και οι δρόμοι οδηγούν στην Κωμιακή.. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ημέρας (video)

ΑΟ Θήρας: Σε 55 λεπτά “καθάρισε” το Μαρκόπουλο και “κλείδωσε” την 3η θέση

Με κεκτημένη ταχύτητα ο ΑΟ Θήρας, 3-0 το Μαρκόπουλο και τώρα πηγαίνει στη Λαμία δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου

ΑΠΑΣ Νάξου: Ηττα εντός έδρας από τον Πανελευσινιακό και δύσκολα θα έχει πλεονέκτημα στη μάχη για τη σωτηρία

Πλήρωσε τον ΑΠΑΣ με το ίδιο νόμισα ο Πανελευσινιακός (νίκη με 58-56) και κάνει ξεκάθαρη τη κατάσταση - Επόμενος αντίπαλος για τον ΑΠΑΣ ο Μίλωνας εντός έδρας

Μητρόπολη Παροναξίας – Νάξος: Εορτασμός Αγίου Νικολάου Πλανά

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα (02/03) η εορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά στη πόλη της Νάξου (φωτογραφίες)

Δωδεκάνησα – Λειψοί: Χωρίς τηλεόραση λόγω προβλήματος στον αναμεταδότη

Χωρίς τηλεόραση στους Λειψούς – Καταστράφηκε ο αναμεταδότης του σήματος των τηλεοπτικών καναλιών

Απόκριες 2025 – Γλινάδο: Κορδελάτοι, Βρακάδες και η Αρκούδα στο “Mega Σαββατοκύριακο” (video)

Οι Κορδελάτοι, οι Βρακάδες και η Αρκούδα του Γλινάδου στο «Mega Σαββατοκύριακο»! (video)

Τέμπη – Μητσοτάκης: “Οι πολίτες ζήτησαν τα αυτονόητα: Αλήθεια και Δικαιοσύνη”

Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινή του ανάρτηση στα social media

Απόκριες 2025 – Τρίποδες: Πρόσκληση (02/03) για χορό από τους Κορδελάτους

Το μεσημέρι της Κυριακής (02/03) οι Κορδελάτοι των Τριπόδων στήνουν χορό και μας καλούν για συμμετοχή (αφίσα)

Πρόταση Ημέρας: Λαγάνα με ελαιόλαδο και άφθονο σουσάμι

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου προτείνει μέσα από τον "Γαστρονόμο" μία αφράτη λαγάνα με άφθονο σουσάμι - Δείτε πως μπορείτε να την φτιάξετε στο σπίτι

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Αεροδρόμιο: “Κλειστόν” από 11 έως και 30 Μαρτίου λόγω εργασιών

Το αεροδρόμιο Νάξου θα κλείσει από την 11η έως και την 30η Μαρτίου λόγω εργασιών - Μόνο αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Express Skopelitis: Το Σάββατο 1η Μαρτίου το τελευταίο ταξίδι πριν την “ακινησία”

Πότε θα ξεκινήσει η ετήσια ακινησία του Express Skopelitis; Η ανακοίνωση από το Zas Travel

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)