Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και εφήβους, η Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη έγραψε το 1977 ένα μυθιστόρημα πρωτοπόρο, ευαίσθητο και ανήσυχο. Πρωτοπόρο, γιατί έδινε φωνή στα παιδιά για να διατυπώσουν τα ίδια τις σκέψεις τους για θέματα των μεγάλων· ευαίσθητο, γιατί συλλάμβανε λεπτές αποχρώσεις στους προβληματισμούς μιας νεολαίας που εκκολαπτόταν σε μια μεταβατική περίοδο μεταξύ ασφυκτικού συντηρητισμού και μιας αβέβαιης υπόσχεσης για ελευθερία· και, ανήσυχο, γιατί μιλούσε για την επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, σχεδόν προφητικά. Η ελευθερία, η πρόοδος και η προσωπική ευτυχία κατακτώνταν μέσα από αγώνες για τους ήρωες του μυθιστορήματος με τον εντυπωτικό τίτλο Εμένα με νοιάζει, που θυμίζει σύνθημα, και άλλωστε για τη συγγραφέα του ήταν, όπως έλεγε σε συνεντεύξεις της, η φράση που συνόψιζε τη στάση ζωής της.
Αυτό το βιβλίο ήρθε φέτος στην καθημερινότητα των μαθητών και μαθητριών του 2ου Γυμνασίου Νάξου, στα πλαίσια της φιλοαναγνωστικής της παράδοσης στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας. Πέρυσι η λέσχη ανάγνωσής μας, «Βιβλιοφύλακες», είχε πραγματευτεί «Το λουζεράκι» της κυρίας Ελένης Τασοπούλου, η οποία επισκέφθηκε τον τόπο μας και συνομίλησε με τους/τις μαθητές/τριές μας. (σ.σ. Οι εργασίες των παιδιών έχουν αναρτηθεί στο https://padlet.com/izazani/padlet-1tggn1lds0ba2dpj.)
Φέτος, λοιπόν, οι μαθητές/τριες των Β1 και Β3 τμημάτων, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, διάβασαν το “Το Εμένα με νοιάζει” της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη.
Παρακολούθησαν, έτσι, τον Αλέξανδρο Δασκαλόπουλο και τους μαθητές του, στην προσπάθειά τους να σώσουν το χωριό τους από τη μόλυνση. Τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις και τον προβληματισμό τους για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, έμαθαν για τους υδροβιότοπους του νησιού τους, μελέτησαν ποιήματα κι άκουσαν τραγούδια με το ίδιο θέμα, προσέγγισαν γελοιογραφίες και πίνακες ζωγραφικής που συνομιλούν με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο, κατασκεύασαν κόμικ, μεταξύ άλλων παιγνιωδών δραστηριοτήτων, πειραματίστηκαν με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ εμβάθυναν σε αξίες, όπως η φιλία, η αλήθεια, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η συνεργασία, κτλ.
Στο μάθημα της Τεχνολογίας, αναπαράστησαν σε μακέτα το φυσικό περιβάλλον του χωριού των ηρώων, πριν τη μόλυνση του, καθώς και το πώς αλλοιώθηκε μετά την ίδρυση του εργοστασίου.
Με το τέλος της δράσης τα παιδιά συνομίλησαν με τον Πρόεδρο του συλλόγου για την προστασία της άγριας φύσης και ζωής της Νάξου.
Εργασίες των μαθητών/τριών μας έχουν αναρτηθεί στο https://padlet.com/izazani/padlet-h29wrx01a65avu4o.
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και όσους/όσες υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια.