Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝ. Πιτταράς: "Σε μια δεκαετία το πιστοποιητικό ευζωίας θα φέρει οικονομική αξία"

Ν. Πιτταράς: “Σε μια δεκαετία το πιστοποιητικό ευζωίας θα φέρει οικονομική αξία”

|

O Νικόλας Πιτταράς ξεκινάει τη μέρα του στις 23:00 το βράδυ όταν για τους περισσότερους έρχεται το τέλος μιας συνηθισμένης ημέρας. Ξεκινά αρμέγοντας περίπου 180 αγελάδες τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια γύρω στις 2:30 κάνει τυροκόμηση, κάτι που, όπως λέει, ταιριάζει με τη φύση της δουλειάς, η οποία απαιτεί ησυχία και συγκέντρωση.

Μέχρι την ώρα του πρωινού αρμέγματος, που γίνεται στις 8:00 π.μ., το τυρί έχει μπει στα πιεστήρια για να μπει στην άλμη το επόμενο βράδυ και ο κ. Πιτταράς παραδίδει τη σκυτάλη στους συνεργάτες του που θα ασχοληθούν με το ωριμαντήριο και τη διοικητική υποστήριξη του εμπορικού του τυροκομείου.

Επόμενη στάση είναι ο στάβλος, όπου ο κ. Πιτταράς οργανώνει και δρομολογεί το δεύτερο από τα τρία αρμέγματα που θα γίνουν μέσα σε μια ημέρα.  Αν είναι καλλιεργητική περίοδος, στη συνέχεια από το στάβλο πηγαίνει στο χωράφι όπου καλλιεργεί μεγάλο μέρος των ζωοτροφών που καταναλώνουν οι 550 αγελάδες της μονάδας. Ενδιάμεσα γίνονται τα τηλεφωνήματα, τα οποία είναι συχνά και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ακόμη και με τους μεγαλύτερους πελάτες του τυροκομείου, καθώς ο άοκνος κτηνοτρόφος δεν μπορεί να λείψει ούτε μια μέρα από τα ζώα και τη Νάξο.

Το μεσημέρι ο κ. Πιτταράς τελειώνει τη μέρα του και πέφτει για ύπνο κατά τις 15:00, όταν ακόμη τα τρία παιδιά και η γυναίκα του βρίσκονται στη μέση της δικής τους ημέρας.

Η τυροκόμηση της ΠΟΠ Γραβιέρας Νάξου

Το γάλα που συγκεντρώνεται από τα τρία αρμέγματα οδηγείται γύρω στις 2:30 από την παγολεκάνη με σωλήνα στο τυροκομείο που βρίσκεται 30 μ. από το στάβλο. Όσον αφορά στην ωρίμανση για την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου η φάση αυτή διαρκεί τουλάχιστον 72 ημέρες αλλά έως και 90 ημέρες σε υγρασία 80% και θερμοκρασία 13-15oC. «Κάθε μέρα που περνά στην ωρίμανση είναι κόπος και οικονομική επιβάρυνση διότι μειώνεται η υγρασία και το βάρος του τυριού ενώ χρειάζονται εργατικά για να αναποδογυρίζονται τα κεφάλια αλλά και να καθαριστεί η μούχλα. Στο σύνολο της παραγωγής της μονάδας μου η μείωση για κάθε βαθμό υγρασίας αντιστοιχεί σε απώλεια κέρδους 20.000 ευρώ. Αλλά όσο μειώνεται η υγρασία, τόσο γεύση και νοστιμιά αποκτά το τυρί», θα πει ο κ. Πιτταράς για τη Γραβιέρα του που έχει υγρασία περίπου 35-36% δηλαδή 2-3 εκατοστά λιγότερα από το υποχρεωτικό ανώτατο όριο υγρασίας που στην περίπτωση της ΠΟΠ Γραβιέρας Νάξου είναι 38%.

Πιστοποίηση ευζωίας

Από το 2022 ο κ. Πιτταράς διαθέτει πιστοποιητικό ευζωίας, το οποίο, όπως εξηγεί, περιέγραφε αυτά που ούτως ή άλλως εφάρμοζε στη μονάδα του. «Όταν έμαθα ότι η Cosmocert διαθέτει πιστοποιητικό ευζωίας και κατάλαβα ότι καλύπτω ούτως ή άλλως όλες τις προδιαγραφές, ήταν απόλυτα λογικό να αιτηθώ την πιστοποίηση που πλέον διαθέτει η μονάδα μου», θα πει ο ίδιος καθώς ουδέποτε εφάρμοζε ευνουχισμό ή αφαίρεση ουράς στις αγελάδες της μονάδας. Παράλληλα η αποκεράτωση που εφαρμόζεται μόνο στα θηλυκά γίνεται με τις προδιαγραφές που προβλέπει το πιστοποιητικό. «Κάνουμε την αποκεράτωση με παρουσία του κτηνιάτρου με ηρεμιστικό και τοπική αναισθησία όταν τα ζώα είναι 60-90 ημερών», εξηγεί ο κ Πιτταράς. «Στόχος μου είναι κάποιοι καταναλωτές που νοιάζονται να ξέρουν ότι τα ζώα έχουν άριστη μεταχείριση».  σημειώνει ο ίδιος. Πέρα από τις προδιαγραφές του πιστοποιητικού, τα ζώα έχουν συνεχή παρακολούθηση από το ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και μες από τη διά ζώσης επαφή κατά την αρμεγή. «Η μονάδα διαθέτει παράλληλο αρμεκτήριο γρήγορης διαφυγής με αποτέλεσμα τα ζώα να περνούν καθημερινά τρεις φορές από τα χέρια μας.  Σε συνδυασμό με τα βιοστατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει το ηλεκτρονικό τσιπάκι που έχει κάθε ζώο, έχω αναλυτική εικόνα της κατάστασής του», θα πει ο κ. Πιτταράς. Μέσα στα πλαίσια της καθημερινής περιποίησης εντάσσεται η φροντίδα στα πόδια των ζώων. «Καθαρίζουμε και παρατηρούμε τα νύχια των αρμεγόμενων ζώων που είναι αυτά που έχουν και τη μεγαλύτερη καταπόνηση. Αν εντοπίσουμε πληγή, φροντίζουμε να επέμβουμε για να λύσουμε το πρόβλημα, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο πεντικιούρ που κάνουμε σε κάθε ζώο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο», θα πει ο κ. Πιτταράς.

 

Σταθμοί στην πορεία του τυροκομείου

Η επιχείρηση Πιτταρά έχει σήμερα κύκλο εργασιών 2,5 εκατ. ευρώ παράγει 200 τόνους τυρί και απασχολεί 14 άτομα πέρα από την εργασία που προσφέρει η σύζυγος και η μητέρα του κ. Πιτταρά και ο ίδιος. Πίσω από τη λαμπερή πορεία της εξέλιξης της μονάδας ωστόσο υπήρξαν αποφάσεις μεγάλου ρίσκου και έντονες περίοδοι αβεβαιότητας. Πρώτη μεγάλη απόφαση στάθηκε η επένδυση σε τυροκομείο το 1999 χωρίς ο ίδιος να διαθέτει ικανή εμπειρία τυροκόμησης για παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. «Οι γονείς μου είχαν εμπειρία στην τυροκόμηση αλλά η παραγωγή τους δεν ξεπερνούσε τους 3 τόνους και δεν τυροκομούσαν Γραβιέρα», θα πει ο κ. Πιτταράς, που ως τότε δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή και την διάθεση αγελαδινού γάλατος.

Κίνητρο για τη δημιουργία του τυροκομείου ήταν η ανάγκη να δημιουργήσει διέξοδο γιατί δεν ήθελε να δεσμευτεί να προμηθεύει το παραγόμενο γάλα σε έναν μόνο αγοραστή, δηλαδή την ΕΑΣ Νάξου. «Εντάχθηκα το 1999 σε Leader που έδινε έως 200.000 ευρώ με 50% επιδότηση αλλά τελικά το τυροκομείο κόστισε σχεδόν ένα εκατομμύριο το οποίο κάλυψα με σημαντικό δανεισμό», θα πει ο κ. Πιτταράς και συνεχίζει «για να αποπληρώνω το δανεισμό έπρεπε να διαθέτω συνεχώς το γάλα στην αγορά και πρώτη χρονιά κατά την οποία κατάφερα να δεσμεύσω πρώτη ύλη για τυροκόμηση ήταν το 2008».

Εμπόδιο στη συνέχεια στάθηκε η έλλειψη τεχνογνωσίας την οποία προσπάθησε να καλύψει προσλαμβάνοντας ειδικούς τυροκόμους. Ωστόσο η πράξη διέψευσε τις προσδοκίες του καθώς οι σύμβουλοι απέτυχαν να παράξουν προϊόν με χαρακτηριστικά ποιότητας τέτοια ώστε να μπορέσει να πουληθεί. «Η ζημιά ήταν μεγάλη καθώς χρειάστηκε να πετάω το τυρί για πάνω από 6 μήνες. Μετά από εννιά μήνες αποτυχημένης προσπάθειας συνεργασίας με ειδικούς αποφασίσαμε με τους δύο αδερφούς μου, που είχαν άλλα επαγγέλματα, να αφιερώσουμε προσωπικό χρόνο για να ερευνήσουμε τη θεωρία της τυροκομίας. Μες από συστηματική μελέτη και δοκιμές τελικά μπορέσαμε να σταθούμε στην παραγωγή τυριού με τα δικά μας φώτα», θα πει ο ίδιος.

Κομβική χρονιά στην πορεία της επιχείρησης που ξεκίνησε να διοικεί ο Νικόλας Πιτταράς το 1991 ήταν το 2012 που έφερε τη λύση της συνεργασίας με την εταιρεία χονδρεμπορίου ΒΙΟΤΥΡ η οποία από το 2008 διοχέτευε την παραγωγή τυριού στη λιανική. «Πέρασαν τρεις μήνες από τον Αύγουστο  2012 που έληξε η συνεργασία με τη ΒΙΟΤΥΡ μέχρι να κλείσω νέα συμφωνία με την ΑΒ Βασιλόπουλος το Νοέμβριο του 2012 για την πώληση του τυριού σε όλη τη χώρα», θα πει ο κ. Πιτταράς και συνεχίζει «χρειάστηκε δε να περιμένω τέσσερις επιπλέον μήνες πριν γίνει η πρώτη πληρωμή από την αλυσίδα λιανικής. Η ρευστότητα της επιχείρησης ήταν σχεδόν μηδενική για έξι μήνες και πρώτο και κύριο πρόβλημα ήταν η αγορά ζωοτροφής για τις αγελάδες. Ζήτησα πίστωση από τους προμηθευτές  παρά το γεγονός όπως διευκρίνισα δεν ήξερα πότε θα μπορέσω να τους πληρώσω. Ο δανεισμός μου εκείνη την περίοδο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ με την αξία του να είναι οκταπλάσιος του τζίρου της επιχείρησης».

Η Ξινομυζήθρα και το Ξινοτύρι έχουν προοπτική

Το προϊόν για το οποίο ο κ. Πιτταράς νιώθει ιδιαίτερα περήφανος είναι η Ξινομυζήθρα. Μετά την παστερίωση η Ξινομυζήθρα πήζει για 24 ώρες, σε θερμοκρασία 30οC, στραγγίζεται και είναι έτοιμη προς κατανάλωση. Σύμφωνα με τον κ. Πιτταρά η Ξινομυζήθρα που είναι και τυπικό προϊόν της Νάξου έχει προοπτικές και διότι αποτελεί βάση για το Ξινοτύρι που είναι το προϊόν που έχει υποστεί ξήρανση. «Έχω σκοπό να φτιάξω ωριμαντήριο για Ξινοτύρι, γιατί χρειάζεται διαφορετικό χώρο από τη Γραβιέρα επειδή ωριμάζει σε διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Όταν θα φτιάξω Ξινοτύρι στους ίδιους χώρους θα φτιαχτεί και Ανθότυρο και θα έχουμε δύο προϊόντα πραγματικά μοναδικά για τη Νάξο», καταλήγει ο κ. Πιτταράς.

Αρθρο στην ιστοσελίδα tyrokomos.gr – Σοφία Σπύρου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Ιστορική πρώτη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’

Ο Πάπας εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί από κοινού με τον Πατριάρχη τη Νίκαια για την 1700ή επέτειο της Α' Οικουμενικής Συνόδου – Κοινό όραμα για ειρήνη, διάλογο και προστασία του πλανήτη.

Γ. Πολυχρονάκος : ‘’ Χωρίς παιδίατρο από σήμερα η Ίος”

Γιάννης Πολυχρονάκος : ‘’ Χωρίς παιδίατρο από σήμερα η Ίος. Η κραυγή αγωνίας του παιδιάτρου που παραιτήθηκε δεν είναι αρκετή για να ευαισθητοποιήσει το Υπουργείο Υγείας.’’

Κωμιακή Νάξου: Το ξακουστό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου αναβιώνει ξανά!

Την Τετάρτη 21 Μαΐου, οι κάτοικοι της Κωμιακής και φίλοι του χωριού γιορτάζουν με λατρεία, μουσική, μεζέδες και χορό ένα από τα ωραιότερα και πιο παραδοσιακά πανηγύρια της Ορεινής Νάξου.

Στοίχημα – Premier League: Ποντάρουμε στην έκπληξη, ακούει στο όνομα Μπόρνμουθ

Η πρόταση της ημέρας: Μάντσεστερ Σίτι - Μπόρνμουθ: Αξίζει η «έκπληξη» του 4.50!

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.

Μιχάλης Πολυτάρχου: Πανηγυρίζει άλλη μία άνοδο, σκέφτεται να κλείσει την καριέρα του στη Νάξο

Ο πολύπειρος Ναξιώτης γκαρντ οδήγησε τη Δάφνη Δαφνίου στον τίτλο και την άνοδο στη National League 1 και δηλώνει έτοιμος κάποια στιγμή να επιστρέψει στο νησί που τον ανέθρεψε μπασκετικά

Ένα πολύχρωμο βαν στη Νάξο μας ψιθυρίζει… ζωή!

Μια τυχαία συνάντηση στο πάρκινγκ της Χώρας έγινε αφορμή για βαθύτερο στοχασμό – ένα αυτοκίνητο ζωγραφισμένο με αγάπη, όνειρα και οικολογικά μηνύματα, υπενθυμίζει πως υπάρχει ακόμα ελπίδα στους δρόμους μας.

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με λουκάνικα και σάλτσα ντομάτας

Χαρακτηριστικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας με συκωτάκια κότας (ή άλλα υλικά, όπως γλυκάδια, λουκάνικα, αλλαντικά, τα Rigatoni alla romana είναι το αγαπημένο κυριακάτικο ή γιορτινό φαγητό στα τραπέζια της Ρώμης

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό