Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝ. Πιτταράς: "κάθε διάκριση με ...τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές"

Ν. Πιτταράς: “κάθε διάκριση με …τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές”

|

Τέσσερις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις απέσπασαν βραβεία στον φημισμένο διεθνή διαγωνισμό τυριών World Cheese Awards 2004 τα οποία διοργανώνει ο έγκυρος βρετανικός φορέας Guild of Fine Food.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ  

Πρόκειται για το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο, τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης ‘Μενοίκιο’ , την Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος και την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, επιχειρήσεις οι έφυγαν με βραβεία από την πόλη Βιζέου στην  Πορτογαλία όπου διεξήχθη φέτος ο διαγωνισμός.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά το καλύτερο Ελληνικό τυρί στα World Cheese Awards 2024! (video)

Τη διάκριση ‘Καλύτερο Ελληνικό Τυρί για το 2024’ και ταυτόχρονα το ασημένιο βραβείο απέσπασε  η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ του Τυροκομείου Πιτταρά. Το ίδιο τυροκομείο απέσπασε και χάλκινο βραβείο για το προϊόν Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12μηνης Ωρίμανσης.

Το  ‘Μενοίκιο’  απέσπασε αργυρό βραβείο για την Οργανική Γραβιέρα και χάλκινο για την Οργανική Φέτα ΠΟΠ. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ απέσπασε χάλκινο βραβείο για το Βιολογικό Χαλούμι που παράγει. Τέλος, η Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος έλαβε δύο χάλκινα βραβεία για τη Γραβιέρα με Τρούφα και το Νάξιον (τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου).

Στα World Cheese Awards 2024, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κλάδου, με συμμετοχές μεγάλων και μικρών παραγωγών από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν 4.786 τυριά από 47 χώρες. Τα τυριά αυτά δοκιμάστηκαν από 240 ειδικούς διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι προέρχονταν από 40 χώρες.

Ο Έλληνας Αγρότης επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο πρωτίστως αλλά και τυροκόμο Νικόλα Πιτταρά από το ομώνυμο, πολυβραβευμένο τυροκομείο της Νάξου και συζήτησε μαζί του – μεταξύ πολλών άλλων- τη διάκριση αυτή αλλά και το τι σημαίνει, τελικά, μια τέτοια διάκριση για τον ίδιο και την μονάδα του.

«Δυστυχώς για μένα κάθε διάκριση με ‘τρομάζει’ διότι αναλαμβάνω μια ευθύνη απέναντι στη μεγάλη οικογένεια των καταναλωτών, στην οποία ανήκω κι εγώ, να ξέρουν τι και πως τρώνε, να εμπιστευτούν εμένα και το προϊόν μου» μας είπε ο μάχιμος παραγωγός από την Νάξο.

Όπως μας εξήγησε η βράβευση αυτή, αλλά και η διασημότητα που αναπόφευκτα προσφέρει δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και τις πωλήσεις του διότι η παραγωγή του είναι σχετικά μικρή και διατίθεται άμεσα και χωρίς προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω ούτε ένα κεφάλι τυρί. Προσπαθώ να καλύψω τις ανάγκες χρόνιων πελατών μου αλλά ταυτόχρονα  κρατάω το τυρί στο ψυγείο μου  για όσο χρόνο χρειάζεται έτσι ώστε  πραγματικά να επιτευχθεί η ποιότητα που έχω ορίσει, άσχετα με το πόσο θα μου κοστίσει αυτό» επιμένει ο Ναξιώτης παραγωγός.

Πιτταράς: Αν ήθελα μόνο λεφτά, θα νοίκιαζα ομπρέλες στην παραλία

Το Τυροκομείο Πιτταρά δεν διαθέτει τις ποσότητες τυροκομικών προϊόντων που απαιτεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση ενώ ο παραγωγός προσπαθεί να εξυπηρετήσει εμπορικά πρωτίστως όλους όσους τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι προτάσεις από το εξωτερικό για διάθεση των τυριών του δεν λείπουν, οι ποσότητες όμως δεν επαρκούν.

Ο Νικόλας Πιτταράς αποσυνδέει  τα βραβεία του από την οικονομική εξασφάλιση ενώ, από την άλλη,  δεν διανοείται να αυξήσει τις τιμές. «Θα μπορούσα, υπό το βάρος όλων των εξελίξεων να ακριβύνω τα προϊόντα μου και, στο πλαίσιο μιας ελεύθερης αγοράς, αυτό θα ήταν και το πιο λογικό» μας λέει, επιμένει όμως: « Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κάνω. Ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε την κατάστασή μου. Δεν το κάνω!».

Ζητάμε από τον βραβευμένο παραγωγό να μας κάνει μια αποτίμηση της τυροκομίας, και γενικότερα της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί και, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρα από τη λάμψη των βραβεύσεων, η καθημερινότητα στις Κυκλάδες είναι σκληρή. «Βλέπω ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες βαίνει σε κατήφορο χωρίς τέλος. Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος π.χ. στην εστίαση να κερδίζει περισσότερα από έναν κτηνοτρόφο ο οποίος διαχειρίζεται τον πλούτο γενεών και δουλεύει μέρα νύχτα κάθε μέρα όλον τον χρόνο και δεν καταφέρνει να ζήσει την οικογένειά του».

Συνέχεια & συνέπεια

«Έχω διαπιστώσει ότι δεν έχει σημασία ένα οποιοδήποτε βραβείο σε διαγωνισμό. Δεν συμμετέχω για πάρω ένα βραβείο της στιγμής. Συμμετέχω, ειδικά σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό όπως τα World Cheese Awards 2024, για να δείξω στον κόσμο ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Για να με εμπιστευτεί, γιατί είμαι σχετικά καινούργιος στην τυροκομία»

Άοκνη προσπάθεια

«Η νέα αυτή τιμητική διάκριση, λίγο μετά τη βράβευσή μας από το περιοδικό «Γαστρονόμος», μας εμψυχώνει και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την άοκνη προσπάθειά μας για παραγωγή τυριών άριστης ποιότητας, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές σε σχέση με την ευζωία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος»

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

[Pittaras farm 1 ή 2] Η φάρμα του κτηνοτρόφου Νικόλα Πιτταρά στις Μέλανες Νάξου

[Pittaras_Orimantirio] Το ωριμαντήριο του Τυροκομείου Πιτταρά- εδώ φτιάχνονται τα βραβευμένα τυριά του Νικόλα Πιτταρά

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελληνας Αγρότης” την 5η Δεκεμβρίου 2024

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)