Τέσσερις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις απέσπασαν βραβεία στον φημισμένο διεθνή διαγωνισμό τυριών World Cheese Awards 2004 τα οποία διοργανώνει ο έγκυρος βρετανικός φορέας Guild of Fine Food.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Πρόκειται για το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο, τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης ‘Μενοίκιο’ , την Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος και την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, επιχειρήσεις οι έφυγαν με βραβεία από την πόλη Βιζέου στην Πορτογαλία όπου διεξήχθη φέτος ο διαγωνισμός.
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά το καλύτερο Ελληνικό τυρί στα World Cheese Awards 2024! (video)
Τη διάκριση ‘Καλύτερο Ελληνικό Τυρί για το 2024’ και ταυτόχρονα το ασημένιο βραβείο απέσπασε η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ του Τυροκομείου Πιτταρά. Το ίδιο τυροκομείο απέσπασε και χάλκινο βραβείο για το προϊόν Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12μηνης Ωρίμανσης.
Το ‘Μενοίκιο’ απέσπασε αργυρό βραβείο για την Οργανική Γραβιέρα και χάλκινο για την Οργανική Φέτα ΠΟΠ. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ απέσπασε χάλκινο βραβείο για το Βιολογικό Χαλούμι που παράγει. Τέλος, η Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος έλαβε δύο χάλκινα βραβεία για τη Γραβιέρα με Τρούφα και το Νάξιον (τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου).
Στα World Cheese Awards 2024, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κλάδου, με συμμετοχές μεγάλων και μικρών παραγωγών από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν 4.786 τυριά από 47 χώρες. Τα τυριά αυτά δοκιμάστηκαν από 240 ειδικούς διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι προέρχονταν από 40 χώρες.
Ο Έλληνας Αγρότης επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο πρωτίστως αλλά και τυροκόμο Νικόλα Πιτταρά από το ομώνυμο, πολυβραβευμένο τυροκομείο της Νάξου και συζήτησε μαζί του – μεταξύ πολλών άλλων- τη διάκριση αυτή αλλά και το τι σημαίνει, τελικά, μια τέτοια διάκριση για τον ίδιο και την μονάδα του.
«Δυστυχώς για μένα κάθε διάκριση με ‘τρομάζει’ διότι αναλαμβάνω μια ευθύνη απέναντι στη μεγάλη οικογένεια των καταναλωτών, στην οποία ανήκω κι εγώ, να ξέρουν τι και πως τρώνε, να εμπιστευτούν εμένα και το προϊόν μου» μας είπε ο μάχιμος παραγωγός από την Νάξο.
Όπως μας εξήγησε η βράβευση αυτή, αλλά και η διασημότητα που αναπόφευκτα προσφέρει δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και τις πωλήσεις του διότι η παραγωγή του είναι σχετικά μικρή και διατίθεται άμεσα και χωρίς προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω ούτε ένα κεφάλι τυρί. Προσπαθώ να καλύψω τις ανάγκες χρόνιων πελατών μου αλλά ταυτόχρονα κρατάω το τυρί στο ψυγείο μου για όσο χρόνο χρειάζεται έτσι ώστε πραγματικά να επιτευχθεί η ποιότητα που έχω ορίσει, άσχετα με το πόσο θα μου κοστίσει αυτό» επιμένει ο Ναξιώτης παραγωγός.
Πιτταράς: Αν ήθελα μόνο λεφτά, θα νοίκιαζα ομπρέλες στην παραλία
Το Τυροκομείο Πιτταρά δεν διαθέτει τις ποσότητες τυροκομικών προϊόντων που απαιτεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση ενώ ο παραγωγός προσπαθεί να εξυπηρετήσει εμπορικά πρωτίστως όλους όσους τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι προτάσεις από το εξωτερικό για διάθεση των τυριών του δεν λείπουν, οι ποσότητες όμως δεν επαρκούν.
Ο Νικόλας Πιτταράς αποσυνδέει τα βραβεία του από την οικονομική εξασφάλιση ενώ, από την άλλη, δεν διανοείται να αυξήσει τις τιμές. «Θα μπορούσα, υπό το βάρος όλων των εξελίξεων να ακριβύνω τα προϊόντα μου και, στο πλαίσιο μιας ελεύθερης αγοράς, αυτό θα ήταν και το πιο λογικό» μας λέει, επιμένει όμως: « Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κάνω. Ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε την κατάστασή μου. Δεν το κάνω!».
Ζητάμε από τον βραβευμένο παραγωγό να μας κάνει μια αποτίμηση της τυροκομίας, και γενικότερα της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί και, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρα από τη λάμψη των βραβεύσεων, η καθημερινότητα στις Κυκλάδες είναι σκληρή. «Βλέπω ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες βαίνει σε κατήφορο χωρίς τέλος. Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος π.χ. στην εστίαση να κερδίζει περισσότερα από έναν κτηνοτρόφο ο οποίος διαχειρίζεται τον πλούτο γενεών και δουλεύει μέρα νύχτα κάθε μέρα όλον τον χρόνο και δεν καταφέρνει να ζήσει την οικογένειά του».
Συνέχεια & συνέπεια
«Έχω διαπιστώσει ότι δεν έχει σημασία ένα οποιοδήποτε βραβείο σε διαγωνισμό. Δεν συμμετέχω για πάρω ένα βραβείο της στιγμής. Συμμετέχω, ειδικά σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό όπως τα World Cheese Awards 2024, για να δείξω στον κόσμο ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Για να με εμπιστευτεί, γιατί είμαι σχετικά καινούργιος στην τυροκομία»
Άοκνη προσπάθεια
«Η νέα αυτή τιμητική διάκριση, λίγο μετά τη βράβευσή μας από το περιοδικό «Γαστρονόμος», μας εμψυχώνει και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την άοκνη προσπάθειά μας για παραγωγή τυριών άριστης ποιότητας, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές σε σχέση με την ευζωία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος»
ΛΕΖΑΝΤΕΣ
[Pittaras farm 1 ή 2] Η φάρμα του κτηνοτρόφου Νικόλα Πιτταρά στις Μέλανες Νάξου
[Pittaras_Orimantirio] Το ωριμαντήριο του Τυροκομείου Πιτταρά- εδώ φτιάχνονται τα βραβευμένα τυριά του Νικόλα Πιτταρά
Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελληνας Αγρότης” την 5η Δεκεμβρίου 2024