Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝ. Πιτταράς: "κάθε διάκριση με ...τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές"

Ν. Πιτταράς: “κάθε διάκριση με …τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές”

|

Τέσσερις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις απέσπασαν βραβεία στον φημισμένο διεθνή διαγωνισμό τυριών World Cheese Awards 2004 τα οποία διοργανώνει ο έγκυρος βρετανικός φορέας Guild of Fine Food.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ  

Πρόκειται για το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο, τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης ‘Μενοίκιο’ , την Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος και την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, επιχειρήσεις οι έφυγαν με βραβεία από την πόλη Βιζέου στην  Πορτογαλία όπου διεξήχθη φέτος ο διαγωνισμός.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά το καλύτερο Ελληνικό τυρί στα World Cheese Awards 2024! (video)

Τη διάκριση ‘Καλύτερο Ελληνικό Τυρί για το 2024’ και ταυτόχρονα το ασημένιο βραβείο απέσπασε  η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ του Τυροκομείου Πιτταρά. Το ίδιο τυροκομείο απέσπασε και χάλκινο βραβείο για το προϊόν Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12μηνης Ωρίμανσης.

Το  ‘Μενοίκιο’  απέσπασε αργυρό βραβείο για την Οργανική Γραβιέρα και χάλκινο για την Οργανική Φέτα ΠΟΠ. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ απέσπασε χάλκινο βραβείο για το Βιολογικό Χαλούμι που παράγει. Τέλος, η Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος έλαβε δύο χάλκινα βραβεία για τη Γραβιέρα με Τρούφα και το Νάξιον (τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου).

Στα World Cheese Awards 2024, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κλάδου, με συμμετοχές μεγάλων και μικρών παραγωγών από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν 4.786 τυριά από 47 χώρες. Τα τυριά αυτά δοκιμάστηκαν από 240 ειδικούς διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι προέρχονταν από 40 χώρες.

Ο Έλληνας Αγρότης επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο πρωτίστως αλλά και τυροκόμο Νικόλα Πιτταρά από το ομώνυμο, πολυβραβευμένο τυροκομείο της Νάξου και συζήτησε μαζί του – μεταξύ πολλών άλλων- τη διάκριση αυτή αλλά και το τι σημαίνει, τελικά, μια τέτοια διάκριση για τον ίδιο και την μονάδα του.

«Δυστυχώς για μένα κάθε διάκριση με ‘τρομάζει’ διότι αναλαμβάνω μια ευθύνη απέναντι στη μεγάλη οικογένεια των καταναλωτών, στην οποία ανήκω κι εγώ, να ξέρουν τι και πως τρώνε, να εμπιστευτούν εμένα και το προϊόν μου» μας είπε ο μάχιμος παραγωγός από την Νάξο.

Όπως μας εξήγησε η βράβευση αυτή, αλλά και η διασημότητα που αναπόφευκτα προσφέρει δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και τις πωλήσεις του διότι η παραγωγή του είναι σχετικά μικρή και διατίθεται άμεσα και χωρίς προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω ούτε ένα κεφάλι τυρί. Προσπαθώ να καλύψω τις ανάγκες χρόνιων πελατών μου αλλά ταυτόχρονα  κρατάω το τυρί στο ψυγείο μου  για όσο χρόνο χρειάζεται έτσι ώστε  πραγματικά να επιτευχθεί η ποιότητα που έχω ορίσει, άσχετα με το πόσο θα μου κοστίσει αυτό» επιμένει ο Ναξιώτης παραγωγός.

Πιτταράς: Αν ήθελα μόνο λεφτά, θα νοίκιαζα ομπρέλες στην παραλία

Το Τυροκομείο Πιτταρά δεν διαθέτει τις ποσότητες τυροκομικών προϊόντων που απαιτεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση ενώ ο παραγωγός προσπαθεί να εξυπηρετήσει εμπορικά πρωτίστως όλους όσους τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι προτάσεις από το εξωτερικό για διάθεση των τυριών του δεν λείπουν, οι ποσότητες όμως δεν επαρκούν.

Ο Νικόλας Πιτταράς αποσυνδέει  τα βραβεία του από την οικονομική εξασφάλιση ενώ, από την άλλη,  δεν διανοείται να αυξήσει τις τιμές. «Θα μπορούσα, υπό το βάρος όλων των εξελίξεων να ακριβύνω τα προϊόντα μου και, στο πλαίσιο μιας ελεύθερης αγοράς, αυτό θα ήταν και το πιο λογικό» μας λέει, επιμένει όμως: « Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κάνω. Ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε την κατάστασή μου. Δεν το κάνω!».

Ζητάμε από τον βραβευμένο παραγωγό να μας κάνει μια αποτίμηση της τυροκομίας, και γενικότερα της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί και, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρα από τη λάμψη των βραβεύσεων, η καθημερινότητα στις Κυκλάδες είναι σκληρή. «Βλέπω ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες βαίνει σε κατήφορο χωρίς τέλος. Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος π.χ. στην εστίαση να κερδίζει περισσότερα από έναν κτηνοτρόφο ο οποίος διαχειρίζεται τον πλούτο γενεών και δουλεύει μέρα νύχτα κάθε μέρα όλον τον χρόνο και δεν καταφέρνει να ζήσει την οικογένειά του».

Συνέχεια & συνέπεια

«Έχω διαπιστώσει ότι δεν έχει σημασία ένα οποιοδήποτε βραβείο σε διαγωνισμό. Δεν συμμετέχω για πάρω ένα βραβείο της στιγμής. Συμμετέχω, ειδικά σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό όπως τα World Cheese Awards 2024, για να δείξω στον κόσμο ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Για να με εμπιστευτεί, γιατί είμαι σχετικά καινούργιος στην τυροκομία»

Άοκνη προσπάθεια

«Η νέα αυτή τιμητική διάκριση, λίγο μετά τη βράβευσή μας από το περιοδικό «Γαστρονόμος», μας εμψυχώνει και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την άοκνη προσπάθειά μας για παραγωγή τυριών άριστης ποιότητας, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές σε σχέση με την ευζωία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος»

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

[Pittaras farm 1 ή 2] Η φάρμα του κτηνοτρόφου Νικόλα Πιτταρά στις Μέλανες Νάξου

[Pittaras_Orimantirio] Το ωριμαντήριο του Τυροκομείου Πιτταρά- εδώ φτιάχνονται τα βραβευμένα τυριά του Νικόλα Πιτταρά

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελληνας Αγρότης” την 5η Δεκεμβρίου 2024

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανδρος, Λειψοί, Νάξος: Τρία νησιά, ένα καλοκαίρι γεμάτο ουσία και εμπειρίες

Όταν η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και ο πολιτισμός νικούν τις προκλήσεις του τουρισμού — και προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για το μέλλον των νησιών

Ακτοπλοΐα 2025: Αισιοδοξία, αύξηση επιβατών και άνοδος του Island Hopping

Με αύξηση 6,7% στην επιβατική κίνηση και ενισχυμένο το μοντέλο Island Hopping, η φετινή σεζόν αναμένεται σταθερή – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος, τι αλλάζει για τις άγονες γραμμές

Ζούλτε Βάρεγκεμ – Μαλίν: Με ρυθμό, φάσεις και γκολ στην πρεμιέρα της Pro League

Με φόντο την επιθετική φόρμα και των δύο ομάδων, η πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος «μυρίζει» γκολ – δυνατό combo το G/G & Over 2.5

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Με καρδιά και γνώση: Το σούπερ 13αρι του Φροντιστηρίου “Αντώνη Χερουβείμ” στις Πανελλαδικές 2025

Μαθητές από τη Νάξο κατέκτησαν τις σχολές των ονείρων τους με τη στήριξη του φροντιστηρίου – Πρωτιές, υψηλές θέσεις και πολλή περηφάνια!

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις