Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝ. Πιτταράς: "κάθε διάκριση με ...τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές"

Ν. Πιτταράς: “κάθε διάκριση με …τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές”

|

Τέσσερις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις απέσπασαν βραβεία στον φημισμένο διεθνή διαγωνισμό τυριών World Cheese Awards 2004 τα οποία διοργανώνει ο έγκυρος βρετανικός φορέας Guild of Fine Food.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ  

Πρόκειται για το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο, τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης ‘Μενοίκιο’ , την Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος και την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, επιχειρήσεις οι έφυγαν με βραβεία από την πόλη Βιζέου στην  Πορτογαλία όπου διεξήχθη φέτος ο διαγωνισμός.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά το καλύτερο Ελληνικό τυρί στα World Cheese Awards 2024! (video)

Τη διάκριση ‘Καλύτερο Ελληνικό Τυρί για το 2024’ και ταυτόχρονα το ασημένιο βραβείο απέσπασε  η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ του Τυροκομείου Πιτταρά. Το ίδιο τυροκομείο απέσπασε και χάλκινο βραβείο για το προϊόν Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12μηνης Ωρίμανσης.

Το  ‘Μενοίκιο’  απέσπασε αργυρό βραβείο για την Οργανική Γραβιέρα και χάλκινο για την Οργανική Φέτα ΠΟΠ. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ απέσπασε χάλκινο βραβείο για το Βιολογικό Χαλούμι που παράγει. Τέλος, η Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος έλαβε δύο χάλκινα βραβεία για τη Γραβιέρα με Τρούφα και το Νάξιον (τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου).

Στα World Cheese Awards 2024, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κλάδου, με συμμετοχές μεγάλων και μικρών παραγωγών από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν 4.786 τυριά από 47 χώρες. Τα τυριά αυτά δοκιμάστηκαν από 240 ειδικούς διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι προέρχονταν από 40 χώρες.

Ο Έλληνας Αγρότης επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο πρωτίστως αλλά και τυροκόμο Νικόλα Πιτταρά από το ομώνυμο, πολυβραβευμένο τυροκομείο της Νάξου και συζήτησε μαζί του – μεταξύ πολλών άλλων- τη διάκριση αυτή αλλά και το τι σημαίνει, τελικά, μια τέτοια διάκριση για τον ίδιο και την μονάδα του.

«Δυστυχώς για μένα κάθε διάκριση με ‘τρομάζει’ διότι αναλαμβάνω μια ευθύνη απέναντι στη μεγάλη οικογένεια των καταναλωτών, στην οποία ανήκω κι εγώ, να ξέρουν τι και πως τρώνε, να εμπιστευτούν εμένα και το προϊόν μου» μας είπε ο μάχιμος παραγωγός από την Νάξο.

Όπως μας εξήγησε η βράβευση αυτή, αλλά και η διασημότητα που αναπόφευκτα προσφέρει δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και τις πωλήσεις του διότι η παραγωγή του είναι σχετικά μικρή και διατίθεται άμεσα και χωρίς προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω ούτε ένα κεφάλι τυρί. Προσπαθώ να καλύψω τις ανάγκες χρόνιων πελατών μου αλλά ταυτόχρονα  κρατάω το τυρί στο ψυγείο μου  για όσο χρόνο χρειάζεται έτσι ώστε  πραγματικά να επιτευχθεί η ποιότητα που έχω ορίσει, άσχετα με το πόσο θα μου κοστίσει αυτό» επιμένει ο Ναξιώτης παραγωγός.

Πιτταράς: Αν ήθελα μόνο λεφτά, θα νοίκιαζα ομπρέλες στην παραλία

Το Τυροκομείο Πιτταρά δεν διαθέτει τις ποσότητες τυροκομικών προϊόντων που απαιτεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση ενώ ο παραγωγός προσπαθεί να εξυπηρετήσει εμπορικά πρωτίστως όλους όσους τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι προτάσεις από το εξωτερικό για διάθεση των τυριών του δεν λείπουν, οι ποσότητες όμως δεν επαρκούν.

Ο Νικόλας Πιτταράς αποσυνδέει  τα βραβεία του από την οικονομική εξασφάλιση ενώ, από την άλλη,  δεν διανοείται να αυξήσει τις τιμές. «Θα μπορούσα, υπό το βάρος όλων των εξελίξεων να ακριβύνω τα προϊόντα μου και, στο πλαίσιο μιας ελεύθερης αγοράς, αυτό θα ήταν και το πιο λογικό» μας λέει, επιμένει όμως: « Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κάνω. Ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε την κατάστασή μου. Δεν το κάνω!».

Ζητάμε από τον βραβευμένο παραγωγό να μας κάνει μια αποτίμηση της τυροκομίας, και γενικότερα της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί και, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρα από τη λάμψη των βραβεύσεων, η καθημερινότητα στις Κυκλάδες είναι σκληρή. «Βλέπω ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες βαίνει σε κατήφορο χωρίς τέλος. Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος π.χ. στην εστίαση να κερδίζει περισσότερα από έναν κτηνοτρόφο ο οποίος διαχειρίζεται τον πλούτο γενεών και δουλεύει μέρα νύχτα κάθε μέρα όλον τον χρόνο και δεν καταφέρνει να ζήσει την οικογένειά του».

Συνέχεια & συνέπεια

«Έχω διαπιστώσει ότι δεν έχει σημασία ένα οποιοδήποτε βραβείο σε διαγωνισμό. Δεν συμμετέχω για πάρω ένα βραβείο της στιγμής. Συμμετέχω, ειδικά σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό όπως τα World Cheese Awards 2024, για να δείξω στον κόσμο ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Για να με εμπιστευτεί, γιατί είμαι σχετικά καινούργιος στην τυροκομία»

Άοκνη προσπάθεια

«Η νέα αυτή τιμητική διάκριση, λίγο μετά τη βράβευσή μας από το περιοδικό «Γαστρονόμος», μας εμψυχώνει και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την άοκνη προσπάθειά μας για παραγωγή τυριών άριστης ποιότητας, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές σε σχέση με την ευζωία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος»

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

[Pittaras farm 1 ή 2] Η φάρμα του κτηνοτρόφου Νικόλα Πιτταρά στις Μέλανες Νάξου

[Pittaras_Orimantirio] Το ωριμαντήριο του Τυροκομείου Πιτταρά- εδώ φτιάχνονται τα βραβευμένα τυριά του Νικόλα Πιτταρά

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελληνας Αγρότης” την 5η Δεκεμβρίου 2024

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Σύλλογος Μνήμης και Δράσης Μανώλης Γλέζος”: Το τελευταίο “αντίο” στην Τζώρτζια Αργυροπούλου

Ο "Σύλλογος Μνήμης και Δράσης Μανώλης Γλέζος" αποχαιρετά την Τζώρτζια Αργυροπούλου Γλέζου - Πότε είναι η πολιτική κηδεία;

Σαντορίνη: Επανέρχονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Φηρά από την 1η Απριλίου

Παράκληση από το Δήμο Θήρας για τον σεβασμό των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση όλων

Επιδείνωση καιρού στην Π.Ν.Αι – Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα

Οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου να ακολουθήσουν τις οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων)

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα και ποιες είναι οι επόμενες αργίες για το 2025

Η τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν το Πάσχα θα είναι η Παρασκευή 11 Απριλίου, ενώ η επιστροφή στα θρανία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 28 Απριλίου

ΕΤΕΑ – Ανάφη: Οργή επιχειρηματιών, αγνοούνται τα καλοκαιρινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Ανάφη χωρίς ενημέρωση για καλοκαιρινά δρομολόγια - Οργή των επιχειρηματιών – Προειδοποιούν με νομικές κινήσεις

“Καλάθι του Πάσχα”: Κάνει …πρεμιέρα στις 9 Απριλίου

«Καλάθι του Πάσχα»: Ξεκινάει στις 9 Απριλίου – «Παραδοσιακά» θα περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα

Πως φτάνει μέχρι τις αντλίες ο “μαύρος χρυσός”; (video)

Πώς βγαίνει το πετρέλαιο μέσα από τη γη - Το βίντεο που έγινε παγκόσμιο viral

Αλλαγή ώρας: Ένα ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί συνολικά την Ευρώπη

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργησή της, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την απόφαση για το 2021, χωρίς τελική συμφωνία

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει πόρτα την 12η Απριλίου και μας περιμένει

Το εστιατόριο "Φάρος του Αλυκού" συνεχίζει την πολυετή παράδοση και ανάβει κουζίνα, ανοίγει πόρτες το Σάββατο του Λαζάρου 12η Απριλίου

Σαντορίνη: Διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τη Δευτέρα 31 Μαρτίου και την Τρίτη 1η Απριλίου

Η διακοπή στην ηλεκτροδότηση θα πραγματοποιηθεί λόγω των αναγκαίων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά