Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝ. Πιτταράς: "κάθε διάκριση με ...τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές"

Ν. Πιτταράς: “κάθε διάκριση με …τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές”

|

Τέσσερις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις απέσπασαν βραβεία στον φημισμένο διεθνή διαγωνισμό τυριών World Cheese Awards 2004 τα οποία διοργανώνει ο έγκυρος βρετανικός φορέας Guild of Fine Food.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ  

Πρόκειται για το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο, τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης ‘Μενοίκιο’ , την Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος και την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, επιχειρήσεις οι έφυγαν με βραβεία από την πόλη Βιζέου στην  Πορτογαλία όπου διεξήχθη φέτος ο διαγωνισμός.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά το καλύτερο Ελληνικό τυρί στα World Cheese Awards 2024! (video)

Τη διάκριση ‘Καλύτερο Ελληνικό Τυρί για το 2024’ και ταυτόχρονα το ασημένιο βραβείο απέσπασε  η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ του Τυροκομείου Πιτταρά. Το ίδιο τυροκομείο απέσπασε και χάλκινο βραβείο για το προϊόν Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12μηνης Ωρίμανσης.

Το  ‘Μενοίκιο’  απέσπασε αργυρό βραβείο για την Οργανική Γραβιέρα και χάλκινο για την Οργανική Φέτα ΠΟΠ. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ απέσπασε χάλκινο βραβείο για το Βιολογικό Χαλούμι που παράγει. Τέλος, η Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος έλαβε δύο χάλκινα βραβεία για τη Γραβιέρα με Τρούφα και το Νάξιον (τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου).

Στα World Cheese Awards 2024, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κλάδου, με συμμετοχές μεγάλων και μικρών παραγωγών από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν 4.786 τυριά από 47 χώρες. Τα τυριά αυτά δοκιμάστηκαν από 240 ειδικούς διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι προέρχονταν από 40 χώρες.

Ο Έλληνας Αγρότης επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο πρωτίστως αλλά και τυροκόμο Νικόλα Πιτταρά από το ομώνυμο, πολυβραβευμένο τυροκομείο της Νάξου και συζήτησε μαζί του – μεταξύ πολλών άλλων- τη διάκριση αυτή αλλά και το τι σημαίνει, τελικά, μια τέτοια διάκριση για τον ίδιο και την μονάδα του.

«Δυστυχώς για μένα κάθε διάκριση με ‘τρομάζει’ διότι αναλαμβάνω μια ευθύνη απέναντι στη μεγάλη οικογένεια των καταναλωτών, στην οποία ανήκω κι εγώ, να ξέρουν τι και πως τρώνε, να εμπιστευτούν εμένα και το προϊόν μου» μας είπε ο μάχιμος παραγωγός από την Νάξο.

Όπως μας εξήγησε η βράβευση αυτή, αλλά και η διασημότητα που αναπόφευκτα προσφέρει δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και τις πωλήσεις του διότι η παραγωγή του είναι σχετικά μικρή και διατίθεται άμεσα και χωρίς προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω ούτε ένα κεφάλι τυρί. Προσπαθώ να καλύψω τις ανάγκες χρόνιων πελατών μου αλλά ταυτόχρονα  κρατάω το τυρί στο ψυγείο μου  για όσο χρόνο χρειάζεται έτσι ώστε  πραγματικά να επιτευχθεί η ποιότητα που έχω ορίσει, άσχετα με το πόσο θα μου κοστίσει αυτό» επιμένει ο Ναξιώτης παραγωγός.

Πιτταράς: Αν ήθελα μόνο λεφτά, θα νοίκιαζα ομπρέλες στην παραλία

Το Τυροκομείο Πιτταρά δεν διαθέτει τις ποσότητες τυροκομικών προϊόντων που απαιτεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση ενώ ο παραγωγός προσπαθεί να εξυπηρετήσει εμπορικά πρωτίστως όλους όσους τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι προτάσεις από το εξωτερικό για διάθεση των τυριών του δεν λείπουν, οι ποσότητες όμως δεν επαρκούν.

Ο Νικόλας Πιτταράς αποσυνδέει  τα βραβεία του από την οικονομική εξασφάλιση ενώ, από την άλλη,  δεν διανοείται να αυξήσει τις τιμές. «Θα μπορούσα, υπό το βάρος όλων των εξελίξεων να ακριβύνω τα προϊόντα μου και, στο πλαίσιο μιας ελεύθερης αγοράς, αυτό θα ήταν και το πιο λογικό» μας λέει, επιμένει όμως: « Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κάνω. Ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε την κατάστασή μου. Δεν το κάνω!».

Ζητάμε από τον βραβευμένο παραγωγό να μας κάνει μια αποτίμηση της τυροκομίας, και γενικότερα της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί και, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρα από τη λάμψη των βραβεύσεων, η καθημερινότητα στις Κυκλάδες είναι σκληρή. «Βλέπω ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες βαίνει σε κατήφορο χωρίς τέλος. Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος π.χ. στην εστίαση να κερδίζει περισσότερα από έναν κτηνοτρόφο ο οποίος διαχειρίζεται τον πλούτο γενεών και δουλεύει μέρα νύχτα κάθε μέρα όλον τον χρόνο και δεν καταφέρνει να ζήσει την οικογένειά του».

Συνέχεια & συνέπεια

«Έχω διαπιστώσει ότι δεν έχει σημασία ένα οποιοδήποτε βραβείο σε διαγωνισμό. Δεν συμμετέχω για πάρω ένα βραβείο της στιγμής. Συμμετέχω, ειδικά σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό όπως τα World Cheese Awards 2024, για να δείξω στον κόσμο ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Για να με εμπιστευτεί, γιατί είμαι σχετικά καινούργιος στην τυροκομία»

Άοκνη προσπάθεια

«Η νέα αυτή τιμητική διάκριση, λίγο μετά τη βράβευσή μας από το περιοδικό «Γαστρονόμος», μας εμψυχώνει και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την άοκνη προσπάθειά μας για παραγωγή τυριών άριστης ποιότητας, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές σε σχέση με την ευζωία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος»

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

[Pittaras farm 1 ή 2] Η φάρμα του κτηνοτρόφου Νικόλα Πιτταρά στις Μέλανες Νάξου

[Pittaras_Orimantirio] Το ωριμαντήριο του Τυροκομείου Πιτταρά- εδώ φτιάχνονται τα βραβευμένα τυριά του Νικόλα Πιτταρά

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελληνας Αγρότης” την 5η Δεκεμβρίου 2024

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος (Καστράκι) – Κ. Σαλτερής: “Φτιάξαμε έναν Επιτάφιο που αρμόζει στη περιοχή μας” (video)

Ο Κυριάκος Σαλτερής μιλάει στον Γιάννη Κοντόπουλο για τον Επιτάφιο του Καστρακίου (video)

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.