Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΜονή - Δροσιανή: Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στο ιστορικό μνημείο της Παναγίας

Μονή – Δροσιανή: Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στο ιστορικό μνημείο της Παναγίας

|

«Δροσιανή» δεν είναι επωνυμία της Παναγίας. Ο ναός οφείλει το όνομά του στο κτήμα Δροσιά στα όρια του οποίου αναγέρθηκε.

Ο ναός, αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), αποτελεί το μοναδικό κατάλοιπο του μοναστηριού Παναγίας της Δροσιανής, που χάρισε στο χωριό το όνομά του. Είναι πιθανό πως στην αρχή το μνημείο χτίστηκε σαν μαυσωλείο. Τόσο η τοιχοδομία όσο και οι αρχιτεκτονικές του μορφές δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το κτίριο της Δροσιανής εντάσσεται στην παλαιοχριστιανική εποχή. Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται από το α’ μισό του 7ου αιώνα.

«Προφανώς αποτελούν επαρχιακή έκφραση ρευμάτων προερχομένων από την Πόλη και καθώς στην Πρωτεύουσα λείπουν έργα ζωγραφικής αναγόμενα σ’ αυτή την εποχή η σημασία του διακόσμου της Δροσιανής είναι φανερή». Καταλαβαίνουμε την σημασία που έχει ο ναός, όχι μόνο ως μνημείο για τουριστική επίσκεψη, αλλά και ως ιστορική μαρτυρία για τη Νάξο της παλαιοχριστιανικής/πρωτοβυζαντινής εποχής.

Panagia Drosiani

Οπότε; Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων…  Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου όπως άλλωστε γίνεται όλα αυτά τα χρόνια θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις για το “Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου”

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

# Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, 19:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Λιτής, Αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος, κατά το Μοναστηριακό Τυπικό.

# Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, 07:30: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Με βάση δε την σχετική πρόσκληση:  Ο εορτασμός της Παναγίας εδώ στη Μονή, είναι ιδιαίτερος και συγκινητικός. Μας θυμίζει τη Θεοφύλαχτο Βασιλεύουσα, την πόλη της Παναγίας, την πόλη της Υπερμάχου Στρατηγού με τα Ιερά Αγιάσματα, τους θρύλους, τις εμφανίσεις και τα θαυμαστά γεγονότα. Προέκταση αυτής της θεοφύλαχτης πόλης, το μικρό Βυζάντιο, η Μονή, το χωριό της Παναγίας με την Κυρά μας την Παναγία τη Δροσιανή, προστάτιδα και έφορο, αυτού του ευλογημένου τόπου.

Λίγα λόγια για την Παναγία την Δροσιανή

Η Παναγία η Δροσιανή είναι ένα ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι, στη βόρεια άκρη της κοιλάδας της Δρυμαλίας, είναι από τα αρχαιότερα των Βαλκανίων (4ος ή 6ος αιώνας).

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το μοναστήρι και ο πέριξ αυτού χώρος αποτελούσε ιδιαίτερο τιμάριο του οίκου Μπελόνια.

Μετά την κατάληψη της Νάξου από τους Τούρκους ο τελευταίος Φράγκος Δούκας της Νάξου και Αιγαίου Πελάγους Ιωάννης Δ΄ Κρίσπης με έγγραφο που εξέδωσε το 1555 εκχώρησε το μοναστήρι στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Από το Μοναστήρι αυτό το μεγαλύτερο μέρος του ήταν θαμμένο και μόλις τη δεκαετία του 70 έγιναν οι ανασκαφές από την αρχαιολογική υπηρεσία όπου και αποκαλύφθηκε πλήρως. Μέχρι τότε το μόνο μέρος που ήταν ορατό ήταν η κυρίως εκκλησία που ήταν και η πλέον πρόσφατη.

Η εκκλησία είναι στην ουσία ένα σύμπλεγμα από τέσσερις εκκλησίες. Είναι Βυζαντινού ρυθμού και όλοι οι χώροι του, εσωτερικά και εξωτερικά είναι σε σχήμα σταυρού.

Πολλοί οι θρύλοι για το πως κτίστηκε και το πως επελέγη η τοποθεσία.

Οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού μεταφέρουν ότι αν και αρχικά είχε επιλεγεί άλλο μέρος για το κτίσιμο της εκκλησιάς η εικόνα της Παναγίας μεταφερόταν κάθε βράδυ στο συγκεκριμένο μέρος.

Η ονομασία «Δροσιανή» εικάζεται ότι προήλθε από το ότι οι κάτοικοι του χωριού σε μια πολύ μεγάλη περίοδο ανομβρίας απευθύνθηκαν στην Παναγία με λειτουργίες και τάματα για να την παρακαλέσουν να βρέξει έτσι ώστε να μην ξεραθούν τα δέντρα και οι μπαξέδες και να ζήσουν οι κάτοικοι που κατ’ εξοχήν είναι αγρότες.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού