Υπάρχουν εκδρομές που περνούν και χάνονται, και υπάρχουν και εκείνες που μένουν μέσα μας σαν σελίδες από αγαπημένο ημερολόγιο. Ένα τέτοιο ταξίδι έζησαν οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Νάξου, που επισκέφθηκαν την Πάρο στις 16 Μαΐου 2025, επιστρέφοντας με μια βαλίτσα γεμάτη πολιτισμό, εικόνες και γέλια.
Με στάσεις σε ιστορικά σημεία όπως η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα χωριά Αλυκή, Λεύκες και Νάουσα, και με στιγμές χαλάρωσης, φιλίας και παιχνιδιού, το ταξίδι αυτό απέκτησε χαρακτήρα ανθρώπινο, βιωματικό και βαθιά συναισθηματικό.
Μέσα από τα λόγια των ίδιων των μαθητριών – της Μαριαλέττας, της Λιάνας, της Μάιρας και της Κατερίνας – ξεδιπλώνεται η μαγεία του να ταξιδεύεις με ανοιχτή καρδιά, να γνωρίζεις τον τόπο σου και την ιστορία του, και να μοιράζεσαι χαμόγελα που χτίζουν αναμνήσεις ζωής.
Μια μέρα στην Πάρο – ένα μάθημα εκτός σχολικής αίθουσας που, τελικά, δίδαξε περισσότερα απ’ όσα λέει ένα βιβλίο.
Ακολουθεί το άρθρο μέσα από τη σελίδα του 2ου Γυμνασίου Νάξου με τίτλο: “Μια αξέχαστη εκδρομή στην Πάρο: Πολιτισμός, ιστορία και παιχνίδι σε ένα μοναδικό ταξίδι”
“Το ταξίδι μας στην Πάρο την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 ήταν μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ενδιαφέρουσες στιγμές, γνώσεις και διασκέδαση. Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι θα ζούσαμε κάτι ξεχωριστό.
Η πρώτη μας στάση ήταν ο ιστορικός Ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Εκεί μάθαμε για βίους Αγίων που δεν γνωρίζαμε, ενώ περιηγηθήκαμε στον επιβλητικό ναό και νιώσαμε δέος από την αρχιτεκτονική του. Οι υπεύθυνοι του ναού μας χάρισαν εικόνες της Παναγίας και μας προσέφεραν ένα δροσιστικό κέρασμα, κάτι που εκτιμήσαμε ιδιαίτερα.
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου. Εκεί ήρθαμε σε επαφή με την ιστορία του νησιού και γνωρίσαμε πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοίκων του στο παρελθόν. Τα εκθέματα μάς ταξίδεψαν σε μια άλλη εποχή!
Ακολούθησε εκδρομή στο χωριό Αλυκές, όπου απολαύσαμε το φαγητό μας στην ταβέρνα «Αλυκή». Μετά το γεύμα, κάναμε βόλτα στα γραφικά σοκάκια και ανακαλύψαμε υπέροχες, ήσυχες γωνιές. Δεν έλειψε και το παιχνίδι στην παιδική χαρά!
Το απόγευμα μας βρήκε στις Λεύκες, ένα παραδοσιακό χωριό με ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Περπατήσαμε στα λιθόστρωτα στενά και καθίσαμε να ξεκουραστούμε στη γραφική εκκλησία του χωριού.
Στη Νάουσα μείναμε περισσότερη ώρα, και όχι άδικα. Το στολισμένο λιμάνι και το παλιό φρούριο μας εντυπωσίασαν, ενώ άλλοι από εμάς έκαναν βόλτες ή ψώνια στα καταστήματα. Κάποια παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο στην εκκλησία της περιοχής.
Στο τέλος, όλοι ξανασυναντηθήκαμε στη γέφυρα για να επιστρέψουμε στην Παροικιά. Εκεί περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη και επισκεφθήκαμε το κάστρο. Η ομορφιά και η ιστορία του μας κέρδισαν. Το βράδυ, πριν την αναχώρηση, απολαύσαμε σουβλάκια στον «Πεπέ», μια στάση απαραίτητη για να πάρουμε δυνάμεις, καθώς το καράβι μας θα περνούσε τα ξημερώματα.
Από τις 2 έως τις 4 το πρωί του Σαββάτου, περάσαμε δημιουργικά την ώρα μας στην κεντρική πλατεία της Παροικιάς, παίζοντας και συζητώντας.
Στις 4:30 π.μ., επιβιβαστήκαμε στο πλοίο και επιστρέψαμε στο αγαπημένο μας νησί, τη Νάξο, κουρασμένοι αλλά γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις. Ήταν ένα ταξίδι που θα θυμόμαστε για πάντα!
Οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης 2ου Γυμνασίου: Μαριαλέττα Κονιτοπούλου, Λιάνα Βλασερού, Μάιρα Πολυκρέτη, Κατερίνα Παπαδοπούλου”