Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΜια μέρα γεμάτη φως και αναμνήσεις: Εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου Γυμνασίου Νάξου...

Μια μέρα γεμάτη φως και αναμνήσεις: Εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου Γυμνασίου Νάξου στην Πάρο

|

Υπάρχουν εκδρομές που περνούν και χάνονται, και υπάρχουν και εκείνες που μένουν μέσα μας σαν σελίδες από αγαπημένο ημερολόγιο. Ένα τέτοιο ταξίδι έζησαν οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Νάξου, που επισκέφθηκαν την Πάρο στις 16 Μαΐου 2025, επιστρέφοντας με μια βαλίτσα γεμάτη πολιτισμό, εικόνες και γέλια.

Με στάσεις σε ιστορικά σημεία όπως η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα χωριά Αλυκή, Λεύκες και Νάουσα, και με στιγμές χαλάρωσης, φιλίας και παιχνιδιού, το ταξίδι αυτό απέκτησε χαρακτήρα ανθρώπινο, βιωματικό και βαθιά συναισθηματικό.

Μέσα από τα λόγια των ίδιων των μαθητριών – της Μαριαλέττας, της Λιάνας, της Μάιρας και της Κατερίνας – ξεδιπλώνεται η μαγεία του να ταξιδεύεις με ανοιχτή καρδιά, να γνωρίζεις τον τόπο σου και την ιστορία του, και να μοιράζεσαι χαμόγελα που χτίζουν αναμνήσεις ζωής.

📚 Μια μέρα στην Πάρο – ένα μάθημα εκτός σχολικής αίθουσας που, τελικά, δίδαξε περισσότερα απ’ όσα λέει ένα βιβλίο. 

Ακολουθεί το άρθρο μέσα από τη σελίδα του 2ου Γυμνασίου Νάξου με τίτλο: “Μια αξέχαστη εκδρομή στην Πάρο: Πολιτισμός, ιστορία και παιχνίδι σε ένα μοναδικό ταξίδι”

“Το ταξίδι μας στην Πάρο την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 ήταν μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ενδιαφέρουσες στιγμές, γνώσεις και διασκέδαση. Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι θα ζούσαμε κάτι ξεχωριστό.

Η πρώτη μας στάση ήταν ο ιστορικός Ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Εκεί μάθαμε για βίους Αγίων που δεν γνωρίζαμε, ενώ περιηγηθήκαμε στον επιβλητικό ναό και νιώσαμε δέος από την αρχιτεκτονική του. Οι υπεύθυνοι του ναού μας χάρισαν εικόνες της Παναγίας και μας προσέφεραν ένα δροσιστικό κέρασμα, κάτι που εκτιμήσαμε ιδιαίτερα.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου. Εκεί ήρθαμε σε επαφή με την ιστορία του νησιού και γνωρίσαμε πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοίκων του στο παρελθόν. Τα εκθέματα μάς ταξίδεψαν σε μια άλλη εποχή!

Ακολούθησε εκδρομή στο χωριό Αλυκές, όπου απολαύσαμε το φαγητό μας στην ταβέρνα «Αλυκή». Μετά το γεύμα, κάναμε βόλτα στα γραφικά σοκάκια και ανακαλύψαμε υπέροχες, ήσυχες γωνιές. Δεν έλειψε και το παιχνίδι στην παιδική χαρά!

Το απόγευμα μας βρήκε στις Λεύκες, ένα παραδοσιακό χωριό με ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Περπατήσαμε στα λιθόστρωτα στενά και καθίσαμε να ξεκουραστούμε στη γραφική εκκλησία του χωριού.

Στη Νάουσα μείναμε περισσότερη ώρα, και όχι άδικα. Το στολισμένο λιμάνι και το παλιό φρούριο μας εντυπωσίασαν, ενώ άλλοι από εμάς έκαναν βόλτες ή ψώνια στα καταστήματα. Κάποια παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο στην εκκλησία της περιοχής.

Στο τέλος, όλοι ξανασυναντηθήκαμε στη γέφυρα για να επιστρέψουμε στην Παροικιά. Εκεί  περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη και επισκεφθήκαμε το κάστρο. Η ομορφιά και η ιστορία του μας κέρδισαν. Το βράδυ, πριν την αναχώρηση, απολαύσαμε σουβλάκια στον «Πεπέ», μια στάση απαραίτητη για να πάρουμε δυνάμεις, καθώς το καράβι μας θα περνούσε τα ξημερώματα.

Από τις 2 έως τις 4 το πρωί του Σαββάτου, περάσαμε δημιουργικά την ώρα μας στην κεντρική πλατεία της Παροικιάς, παίζοντας και συζητώντας.

Στις 4:30 π.μ., επιβιβαστήκαμε στο πλοίο και επιστρέψαμε στο αγαπημένο μας νησί, τη Νάξο, κουρασμένοι αλλά γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις. Ήταν ένα ταξίδι που θα θυμόμαστε για πάντα!

Οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης 2ου Γυμνασίου:  Μαριαλέττα Κονιτοπούλου, Λιάνα Βλασερού, Μάιρα Πολυκρέτη, Κατερίνα Παπαδοπούλου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Porto Leone»: Η Τρούμπα των ’60s ζωντανεύει στη νέα μεγάλη σειρά εποχής του ALPHA

Μια συγκλονιστική ιστορία πάθους, εξουσίας και προδοσίας ξεδιπλώνεται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, με φόντο τη θρυλική Τρούμπα του 1965.

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Ζητείται αρτοποιός ή βοηθός αρτοποιού για τη σεζόν στη Νάξο

Οικογενειακή επιχείρηση (βλ Artos Bakery Lagogianni) αναζητά ενίσχυση για την καλοκαιρινή περίοδο με διαμονή, καλό κλίμα και στήριξη.

Απογειώνεται η Νάξος: Άνοδος 31% στις αφίξεις του αεροδρομίου τον Μάιο, ρεκόρ και στο 5μηνο

Με αυξημένα δρομολόγια και έντονο ενδιαφέρον για το νησί, το αεροδρόμιο της Νάξου σημείωσε σημαντική αύξηση τόσο τον Μάιο όσο και συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2025.

«Μειώστε Ταχύτητα»: Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνάει το δικό του κοινωνικό μήνυμα (video)

Μια νέα καμπάνια οδικής ασφάλειας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Hellenic Seaplanes: Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων – Δονούσα & Οινούσσες τα νέα μέλη στο δίκτυο προορισμών

Νέες αδειοδοτήσεις για Δονούσα και Οινούσσες – Συντονισμός της ΑΠΑ και ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου της Hellenic Seaplanes για τη νησιωτική σύνδεση

Η Δήλος αποκαλύπτει τα υδάτινα μυστικά της: Περιβαλλοντική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ στο Ιερό Νησί

Από πηγάδια και υδραγωγεία έως σπάνια ασπόνδυλα – νέα δεδομένα για το οικοσύστημα και τις προκλήσεις των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Το λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

Μια πρωτοβουλία του Νάσου Μάκιου και του Αστικού ΚΤΕΛ μετατρέπει τη δημόσια συγκοινωνία σε κινούμενο μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το Karagoutis Training Camp επιστρέφει στην Πάρο για 4η χρονιά

Με την υποστήριξη του Δήμου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, νέοι αθλητές προπονούνται δίπλα στον Γιώργο Καράγκουτη και κορυφαίους προπονητές

Η Κατερίνα Μονογυιού για τη γονιμότητα: «Η επιστήμη μας δίνει επιλογές, η Πολιτεία οφείλει στήριξη»

Ανοιχτή εξομολόγηση και προτάσεις της βουλευτή Κυκλάδων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Παρέμβαση στην επιστημονική ημερίδα για τη γονιμότητα στην Τήνο

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος