Με οξεία πολιτική τοποθέτηση και ξεκάθαρη καταγγελία της στάσης της δημοτικής αρχής, η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατέθεσε στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου ψήφισμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει ρητά την εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα.
Η παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Κορρέ απέρριψε ως «προσχηματικό» και «επιεικώς απαράδεκτο» το εναλλακτικό κείμενο που κατέθεσε η δημοτική αρχή προς ψήφιση, επισημαίνοντας τη λογική των ίσων αποστάσεων και την αποσιώπηση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει.
Απόσπασμα από την ανακοίνωση:
«Η λογική των “ίσων αποστάσεων” δεν είναι καταδίκη του εγκλήματος, αλλά στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Εμείς είμαστε ξεκάθαρα: Η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά — με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!»
Το πλήρες ψήφισμα που προτάθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί:
-
Τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα,
-
Απελευθέρωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων,
-
Καμία υποστήριξη στο κράτος του Ισραήλ από την ελληνική κυβέρνηση,
-
Εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους με σύνορα 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πολιτική και ηθική στάση με σαφήνεια
Η παράταξη αναφέρθηκε και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για σιωπή και συνενοχή, ενώ επισήμανε τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη νομιμοποίηση της κατοχής και της γενοκτονίας. Ανέδειξε ακόμη τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Νάξο και διεθνώς, ως έκφραση αλληλεγγύης και αφύπνισης.
Η τοποθέτηση αυτή, σε τοπικό επίπεδο, έρχεται να υπενθυμίσει ότι η φωνή της αλληλεγγύης δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια, και πως ακόμη και στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, η συνείδηση απέναντι στη βαρβαρότητα παραμένει ζωντανή και ανυποχώρητη.
Δείτε το σχετικό ψήφισμα που κατατέθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την 12η Ιουνίου
ΑΙΤΗΣΗ