Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΜανώλης Κουτουλάκης: Χαρακτηρίζω το παράδειγμα της Νάξου ως "τέλεια καταιγίδα" (video)

Μανώλης Κουτουλάκης: Χαρακτηρίζω το παράδειγμα της Νάξου ως “τέλεια καταιγίδα” (video)

|

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης φιλοξενήθηκε στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά ως μόνιμοι κάτοικοι των Κυκλάδων, τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, με τον κ. Κουτουλάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά πως το άλφα και το ωμέγα της νησιωτικότητας τουλάχιστον για την Ελληνική περίπτωση είναι η δια-συνδεσιμότητα των νησιών. Οτιδήποτε άλλο συζητάμε τόνισε, έρχεται σε δεύτερη μοίρα αν δεν εξασφαλίσουμε μια καλή και επαρκή σύνδεση των νησιών, ενώ πρόσθεσε πως δρομολογούνται κάποιες λύσεις και για τη διασύνδεση των νησιών με την Πρωτεύουσα του νομού, τη Σύρο.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται την έννοια της νησιωτικότητας, ανέφερε πως είναι αναγκαία κοινή φωνή να εξηγήσουμε τι σημαίνει νησιωτικότητα, πως δεν είναι το τριήμερο του καλοκαιριού που πάμε σε ένα νησί να κάνουμε διακοπές και πρόσθεσε πως ο ρόλος της γραμματείας δεν είναι να δεχόμαστε και να απορρίπτουμε αιτήματα των νησιωτών αλλά να εκφράζουμε την άποψη και τις διεκδικήσεις.

«Η νησιωτικότητα δεν είναι μια θεωρία, η νησιωτική πολιτική είναι ένα πουκάμισο κενό αν δεν το συσχετίσεις με συγκεκριμένα πράγματα. Νησιωτικότητα σημαίνει μεταφορές, μείωση του υψηλού κόστους που συνδέεται μ αυτήν και διαχείριση φυσικών πόρων που εκεί γίνεται συστηματική δουλειά».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της εντοπιότητας στη διαδικασία των προσλήψεων και σχολίασε ότι είναι μια κατάκτηση, διότι όταν ως κράτος θέλεις να παρέχεις κάποιες υπηρεσίες κοινές για όλους πρέπει να μπορείς να στελεχώσεις κρίσιμες κοινωνικές υποδομές.

Ο κ. Κουτουλάκης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης του νερού λέγοντας ότι «η κλιματική κρίση και η λειψυδρία πλήττουν πολύ πιο έντονα τις νησιωτικές περιοχές, είτε λόγω της κακής χρήσης είτε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Ανομβρία και λειψυδρία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Η ανομβρία είναι κλιματική συνθήκη ενώ η λειψυδρία οφείλεται στη λήψη ή μη σωστών αποφάσεων. Το παράδειγμα της Νάξου το έχω χαρακτηρίσει ως τέλεια καταιγίδα γιατί ενώ στη Νάξο υπάρχουν υδατοδεξαμενές, ενώ η Νάξος έχει τους αναγκαίους πόρους, η παρατεταμένη ανομβρία δημιουργεί έλλειψη, άρα πρέπει να πας και στη λύση των αφαλατώσεων, να αναθεωρήσεις τα ζητήματα της εισπραξιμότητας κ.ο.κ…»

Πριν από μια περίπου εβδομάδα, ο κ. Κουτουλάκης, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση “Δόμηση, τουριστική ανάπτυξη & προστασία της τοπικής κληρονομιάς: Προτάσεις για την επόμενη μέρα», που πραγματοποιήθηκε από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες» . Σχετικά με το θέμα και επειδή τα προβλήματα που ακούσαμε ότι απασχολούν την τοπική κοινωνία της Σίφνου είναι κοινά ή σχεδόν κοινά σε όλες τις Κυκλάδες, ρωτήθηκε και σχολίασε ότι “τα θέματα των χρήσεων γης, του τρόπου με τον οποίο μεταχειριζόμαστε το χώρο αν δε γίνει με μια λογική όχι φέρουσας ικανότητας με την έννοια του αποκλεισμού αλλά μια αναλογικότητα τότε υπάρχει πρόβλημα”.

Σχετικά με τη λιμενική υποδομή τη Νάξου ανέφερε ότι «…η κατάσταση του λιμένα της Νάξου και της χώρας δεν τιμά κανέναν. Χρειάζεται να μελετήσουμε μέχρι ποιου σημείου μπορεί να βελτιστοποιηθεί η εικόνα. Όταν η τοπική κοινωνία συζητήσει, διαβουλευτεί μέσω του λιμενικού ταμείου και με το υπουργείο, εδώ είμαστε να στηρίξουμε την οποιαδήποτε απόφαση κι αν χρειαστεί να μελετήσουμε και την επαναχωροθέτηση. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που έχουμε είναι ασφαλές και επαρκές και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον όγκο των διακινούμενων οχημάτων και επιβατών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Σχολίασε επίσης την πρόταση του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ. Δ. Λιανού να μετατραπεί το λιμενικό ταμείο σε λιμενικό γραφείο λέγοντας πως θεωρεί ότι η τροποποίηση της νομικής οντότητας ως ενδιάμεση λύση μπορεί να διευκολύνει πράγματα και πως είναι καλύτερα να αποτελεί μέρος του οργανογράμματος του Δήμου για να μπορέσει να διεκπεραιώσει υποθέσεις. Τόνισε όμως, ότι δεν είναι αυτή η μόνιμη λύση, καθώς τα θέματα της λιμενικής διακυβέρνησης χρειάζονται επιμερισμένη διαχείριση.

Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο ο κ. Κουτουλάκης ανέφερε πως είναι κάτι το οποίο πιστεύει και ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία, όμως πέρα από τις καθυστερήσεις των πληρωμών που διαπιστώνονται πρέπει να δούμε αν τελικώς έχει επιτύχει το στόχο του. Μας πληροφόρησε ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ συστημική συζήτηση με τα επιμελητήρια για το ως πρέπει να υιοθετηθεί ένα πιο στοχευμένο μέτρο για τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα προχωρήσει η διαδικασία της υπογραφής για το πρώτο βήμα δημιουργίας ενός προγράμματος νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Σε ότι αφορά στους επιβάτες το μέτρο πρέπει να γίνει αναλογικότερο, ενώ μας ενημέρωσε ότι και μετά από συζήτηση με το υπουργείο οικονομικών θα δεσμευτούν πόροι περίπου 26 εκ. για να ολοκληρωθεί η εξόφληση των επιβατών για το έτος 2023 και σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους να έχουν προχωρήσει και σε εξοφλήσεις μεγάλου κομματιού των υποχρεώσεων.

Τέλος, για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης ότι πρέπει αφενός να το επιτρέψουν οι συνθήκες, αφετέρου, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα γίνει αφομοίωση από τις επιχειρήσεις αλλά ο πολίτης θα δει το αποτέλεσμα. Είναι μια διαρκής απαίτηση κατέληξε στην τοποθέτησή του, μαζί και με άλλα μέτρα νησιωτικότητας που χρειαζόμαστε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Ανοιξαν οι .. ουρανοί, ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Επιτέλους βροχή και μάλιστα έντονη στις Κυκλάδες - Ηχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη ενημέρωσης από το νέο διοικητή

Ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του“Βαρδάκειου και Πρώιου”

Κόνσολας: Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο! - Η τοποθέτηση του Μάνου Κόσνολα για το θέμα του ΦΠΑ

Κυκλάδες – Σύρος: “Καλημέρα είπαμε;” από την “Αρχόντισσα”

Η τηλεοπτική εκπομπή "Καλημέρα Είπαμε;" της ΕΡΤ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Σέριφος: Σεμινάριο με επίκεντρο τον περιπατητικό τουρισμό

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Σέριφο: «Περιπατητικός τουρισμός και οικοτουρισμός» - Χρονοδιάγραμμα δράσης

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους εκπαιδευτικούς από το ΕΚΑΒ Νάξου

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο σεμινάριο αφενός ενδυνάμωσαν τις γνώσεις τους, αφετέρου απέκτησαν ταυτόχρονα κι ένα εφόδιο ζωής

ΕΣΥ: Περιέθαλψε μία.. Ελλάδα (11,8 εκατομμύρια ασθενείς) σε ένα έτος

ΕΣΥ: Περιέθαλψε 11,8 εκατομμύρια ασθενείς σε ένα έτος – Ποια νοσοκομεία σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο

Λέσβος: Ο άνθρωπος που “ράβει φορεσιές για τα ζα”

"Η δουλειά αυτή δε μαθαίνεται. Θέλει μυαλό, κέφι και όρεξη να φτιάξεις τη σέλα, να τη στολίσεις, να κάνεις τα "πρεπούμενα" για το ζωντανό".

Διαθήκες: Αλλαγές (5) μετά από ογδόντα χρόνια, τι πρέπει να γνωρίσουν οι κληρονόμοι

Διαθήκες: Οι πέντε αλλαγές που έρχονται – Τι να γνωρίζουν οι κληρονόμοι - Μετά από 80 χρόνια έρχονται επιτέλους αλλαγές

ΠΝΟ: “Το Κράτος και η Κυβέρνηση έχουν συνέχεια. Αναμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις από το ΥΝΑΝΠ”

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου με τον τότε Υπουργό ΥΝΑΝΠ, είχε αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων μας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά