Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης φιλοξενήθηκε στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά ως μόνιμοι κάτοικοι των Κυκλάδων, τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, με τον κ. Κουτουλάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά πως το άλφα και το ωμέγα της νησιωτικότητας τουλάχιστον για την Ελληνική περίπτωση είναι η δια-συνδεσιμότητα των νησιών. Οτιδήποτε άλλο συζητάμε τόνισε, έρχεται σε δεύτερη μοίρα αν δεν εξασφαλίσουμε μια καλή και επαρκή σύνδεση των νησιών, ενώ πρόσθεσε πως δρομολογούνται κάποιες λύσεις και για τη διασύνδεση των νησιών με την Πρωτεύουσα του νομού, τη Σύρο.
Απαντώντας στο ερώτημα αν η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται την έννοια της νησιωτικότητας, ανέφερε πως είναι αναγκαία κοινή φωνή να εξηγήσουμε τι σημαίνει νησιωτικότητα, πως δεν είναι το τριήμερο του καλοκαιριού που πάμε σε ένα νησί να κάνουμε διακοπές και πρόσθεσε πως ο ρόλος της γραμματείας δεν είναι να δεχόμαστε και να απορρίπτουμε αιτήματα των νησιωτών αλλά να εκφράζουμε την άποψη και τις διεκδικήσεις.
«Η νησιωτικότητα δεν είναι μια θεωρία, η νησιωτική πολιτική είναι ένα πουκάμισο κενό αν δεν το συσχετίσεις με συγκεκριμένα πράγματα. Νησιωτικότητα σημαίνει μεταφορές, μείωση του υψηλού κόστους που συνδέεται μ αυτήν και διαχείριση φυσικών πόρων που εκεί γίνεται συστηματική δουλειά».
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της εντοπιότητας στη διαδικασία των προσλήψεων και σχολίασε ότι είναι μια κατάκτηση, διότι όταν ως κράτος θέλεις να παρέχεις κάποιες υπηρεσίες κοινές για όλους πρέπει να μπορείς να στελεχώσεις κρίσιμες κοινωνικές υποδομές.
Ο κ. Κουτουλάκης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης του νερού λέγοντας ότι «η κλιματική κρίση και η λειψυδρία πλήττουν πολύ πιο έντονα τις νησιωτικές περιοχές, είτε λόγω της κακής χρήσης είτε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Ανομβρία και λειψυδρία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Η ανομβρία είναι κλιματική συνθήκη ενώ η λειψυδρία οφείλεται στη λήψη ή μη σωστών αποφάσεων. Το παράδειγμα της Νάξου το έχω χαρακτηρίσει ως τέλεια καταιγίδα γιατί ενώ στη Νάξο υπάρχουν υδατοδεξαμενές, ενώ η Νάξος έχει τους αναγκαίους πόρους, η παρατεταμένη ανομβρία δημιουργεί έλλειψη, άρα πρέπει να πας και στη λύση των αφαλατώσεων, να αναθεωρήσεις τα ζητήματα της εισπραξιμότητας κ.ο.κ…»
Πριν από μια περίπου εβδομάδα, ο κ. Κουτουλάκης, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση “Δόμηση, τουριστική ανάπτυξη & προστασία της τοπικής κληρονομιάς: Προτάσεις για την επόμενη μέρα», που πραγματοποιήθηκε από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες» . Σχετικά με το θέμα και επειδή τα προβλήματα που ακούσαμε ότι απασχολούν την τοπική κοινωνία της Σίφνου είναι κοινά ή σχεδόν κοινά σε όλες τις Κυκλάδες, ρωτήθηκε και σχολίασε ότι “τα θέματα των χρήσεων γης, του τρόπου με τον οποίο μεταχειριζόμαστε το χώρο αν δε γίνει με μια λογική όχι φέρουσας ικανότητας με την έννοια του αποκλεισμού αλλά μια αναλογικότητα τότε υπάρχει πρόβλημα”.
Σχετικά με τη λιμενική υποδομή τη Νάξου ανέφερε ότι «…η κατάσταση του λιμένα της Νάξου και της χώρας δεν τιμά κανέναν. Χρειάζεται να μελετήσουμε μέχρι ποιου σημείου μπορεί να βελτιστοποιηθεί η εικόνα. Όταν η τοπική κοινωνία συζητήσει, διαβουλευτεί μέσω του λιμενικού ταμείου και με το υπουργείο, εδώ είμαστε να στηρίξουμε την οποιαδήποτε απόφαση κι αν χρειαστεί να μελετήσουμε και την επαναχωροθέτηση. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που έχουμε είναι ασφαλές και επαρκές και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον όγκο των διακινούμενων οχημάτων και επιβατών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»
Σχολίασε επίσης την πρόταση του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ. Δ. Λιανού να μετατραπεί το λιμενικό ταμείο σε λιμενικό γραφείο λέγοντας πως θεωρεί ότι η τροποποίηση της νομικής οντότητας ως ενδιάμεση λύση μπορεί να διευκολύνει πράγματα και πως είναι καλύτερα να αποτελεί μέρος του οργανογράμματος του Δήμου για να μπορέσει να διεκπεραιώσει υποθέσεις. Τόνισε όμως, ότι δεν είναι αυτή η μόνιμη λύση, καθώς τα θέματα της λιμενικής διακυβέρνησης χρειάζονται επιμερισμένη διαχείριση.
Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο ο κ. Κουτουλάκης ανέφερε πως είναι κάτι το οποίο πιστεύει και ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία, όμως πέρα από τις καθυστερήσεις των πληρωμών που διαπιστώνονται πρέπει να δούμε αν τελικώς έχει επιτύχει το στόχο του. Μας πληροφόρησε ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ συστημική συζήτηση με τα επιμελητήρια για το ως πρέπει να υιοθετηθεί ένα πιο στοχευμένο μέτρο για τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα προχωρήσει η διαδικασία της υπογραφής για το πρώτο βήμα δημιουργίας ενός προγράμματος νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
Σε ότι αφορά στους επιβάτες το μέτρο πρέπει να γίνει αναλογικότερο, ενώ μας ενημέρωσε ότι και μετά από συζήτηση με το υπουργείο οικονομικών θα δεσμευτούν πόροι περίπου 26 εκ. για να ολοκληρωθεί η εξόφληση των επιβατών για το έτος 2023 και σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους να έχουν προχωρήσει και σε εξοφλήσεις μεγάλου κομματιού των υποχρεώσεων.
Τέλος, για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης ότι πρέπει αφενός να το επιτρέψουν οι συνθήκες, αφετέρου, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα γίνει αφομοίωση από τις επιχειρήσεις αλλά ο πολίτης θα δει το αποτέλεσμα. Είναι μια διαρκής απαίτηση κατέληξε στην τοποθέτησή του, μαζί και με άλλα μέτρα νησιωτικότητας που χρειαζόμαστε.