Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

|

Μια συναρπαστική ιστορία από τα μέσα του 19ου αιώνα ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του Νίκου Λεβογιάννη. Ο Εμμανουήλ Στυλιανού Μανιός, γνωστός ως «Μανιομανώλης», γεννημένος στο Φιλώτι γύρω στο 1835, έγινε θρύλος για τα κατορθώματά του. Από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας μέχρι τα βοσκοτόπια του Ζα, η ζωή του συνδέθηκε με παράτολμες πράξεις, αγώνες επιβίωσης και μια κληρονομιά που ακόμη μνημονεύεται στα καφενεία και τα βοσκίστικα στέκια της Νάξου.

Η παρακάτω ανάρτηση έρχεται από τη σελίδα “Παλιό Φιλώτι” στο facebook

“Ο ΜΑΝΙΟΜΑΝΩΛΗΣ (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΜΑΝΙΟΣ) ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΚΑΡΑΣ ΖΩΟΚΛΕΦΤΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΡΛΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

(από το βιβλίο του Νίκου Λεβογιάννη Νεότερη Ιστορία της Νάξου, 1800 – 2000, Τόμος Β, Τεύχος 2ο)

Ο Μανιομανώλης (Μανώλης Στυλιανού Μανιός) γεννήθηκε στο Φιλώτι γύρω στα 1835. Οι πρόγονοι του ήταν Κρητικοί επαναστάτες, που κατέφυγαν μαζί με πολλούς άλλους Κρητικούς στη Νάξο και ρίζωσαν στα ορεινά χωριά Φιλώτι και Δανακό. Τα πατρογονικά χώματα των Μανιούδων στην Κρήτη βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα Σφακιά, την Επισκοπή και τον Αλίκαμπο. Βοσκός και παλικαράς ο Μανιομανώλης γύρω στα 1855 και σε ηλικία 20 περίπου ετών έφυγε μαζί με άλλους νέους από το Φιλώτι στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, για να βρει την τύχη του.

Ήταν η εποχή που εκατοντάδες νέοι απ’ τη Νάξο ταξίδευαν στα Μικρασιατικά παράλια για να δουλέψουν εποχιακά στους απέραντους αμπελώνες της Ερυθραίας. Πολλοί τόπωναν εκεί και έκαναν περιουσία και οικογένεια. Ο Μανιομανώλης βρέθηκε στα Βουρλά, στον οντά κάποιου χωριανού του και βρήκε δουλειά στο τσιφλίκι ενός Αγά με κοπάδια από γιδοπρόβατα, άλογα, αγελάδες κλπ. Ο επιστάτης στα κτήματα του Αγά ήταν επίσης Ναξιώτης, όπως και πολλοί από όσους δούλευαν σ’ αυτά. Ο Μανιομανώλης άνδρας εργατικός, έκανε όλες τις δουλειές γύρω απ’ την κτηνοτροφία, έβοσκε, τυροκομούσε, έσφαζε.

Με τον καιρό μάζεψε αρκετά χρήματα και αποφάσισε να γυρίσει πίσω στη Νάξο, μαζί με την αγαπημένη του Βασιλική, κόρη του Ναξιώτη επιστάτη του Αγά (σύμφωνα με κάποια εκδοχή ο Μανώλης παντρεύτηκε τη Βασιλική πριν φύγουν από τα Βουρλά). Όταν πέθανε αιφνιδίως ο Αγάς, ο Μανώλης πήρε την απόφαση να φύγει για το νησί μαζί με την αγαπημένη του, αλλά θεώρησε σωστό και παλικαρίσιο να πάρει μαζί του και το κοπάδι με το τυροκομείο, γιατί πίστευε πως είχε σ’ αυτό δικαιώματα τόσα χρόνια που το δούλευε.

Αφού έπεισε την Βασιλική για το σχέδιό του, οργάνωσε με άκρα μυστικότητα την πρωτοφανή και μεγάλη αυτή επιχείρηση. Ναύλωσε δυο τσεσμελίδικα καίκια, κατέβασε το κοπάδι σ’ έναν ερημικό ορμίσκο νότια της Σκάλας των Βουρλών, το φόρτωσε μαζί με όλα τα εξαρτήματα του τυροκομείου, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις τουρκικές αρχές και σάλπαρε πριν ξημερώσει για τις Κυκλάδες. Το ταξίδι ήταν πολυήμερο και έφτασε τελικά στην ακτή κοντά στα Λυγαρίδια, εκεί που εκβάλει ο ποταμός του Δανακού και ξεφόρτωσαν το κοπάδι και όλα τα αντικείμενα του τυροκομείου. Από εκεί ο Μανώλης ανέβηκε πάνω στο Ζα, στα πατρογονικά του κτήματα στην τοποθεσία Τούμπα, ανάμεσα στα Δανακιώτικα και τα Φιλωτίτικα μέρη και έστησε τη μάντρα του. Εκτός από τα γιδοπρόβατα είχε φέρει μουλάρια, άλογα, φοράδες και σκυλιά.

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός μαθεύτηκε σιγά-σιγά στα Βουρλά και φυσικά έφτασε στ’ αυτιά των τουρκικών αρχών της Σμύρνης, που ενοχλήθηκαν από την αποκοτιά του Αξιώτη και ζήτησαν από το Ελληνικό Προξενείο τη σύλληψη και την παράδοση του στις τουρκικές αρχές. Το απόσπασμα στη Νάξο πήρε εντολή από τη διοίκηση να τον συλλάβει, αλλά εκείνος ειδοποιημένος, είχε ήδη εξαφανιστεί με τη βοήθεια και των συγχωριανών του, που τον θαύμαζαν για το κατόρθωμά του.

Αλλά και οι ίδιοι οι χωροφύλακες είδαν το ζήτημα πατριωτικά και έτσι δεν κατέστη δυνατή η σύλληψη του Μανιομανώλη που με τον καιρό ξεχάστηκε. Ο Μανιομανώλης αγόρασε γη (λιοΐρια, περιβόλια, χωράφια, βοσκοτόπια) έγινε μεγαλοβοσκός και πρόκαμε, παρόλο ότι το Βουρλιώτικο κοπάδι του δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο βουνίσιο κλίμα του Ζα και οι απώλειες που είχε ήταν μεγάλες. Παράλληλα δημιούργησε πολυμελή οικογένεια με τρεις γιους και τρεις κόρες.

Και οι κλοπές συνεχίζονται …

Ο Μανιομανώλης, ένας «μπάσης-κλέφτης» δεν έκατσε βέβαια ήσυχος μετά από εκείνο το κατόρθωμά του, έκανε κι άλλα πολλά και εντυπωσιακά, που ακόμη συζητιούνται στα βοσκίστικα στέκια και με περηφάνια μιλούν γι’ αυτόν οι απόγονοί του στα δυο χωριά τους, στο Φιλώτι και στο Δανακό. Είχε ένα «σάντουλο» (νονό) Απεραθίτη (Μπάκαλος) και κάποια νύχτα ο Μανιομανώλης του έκλεψε περίπου τριάντα πρόβατα και τα πήγε στο μαντρί του. Τον ανακάλυψαν όμως, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην Τραγαία, για να τον πάνε με το πρώτο καράβι στη Σύρο στο δικαστήριο.

Αλλά και στο κελί του δεν έμεινε ήσυχος, κατάφερε κρυφά από τους φρουρούς του τη νύχτα να δραπετεύσει και να πάει με τα πόδια στη μάντρα των Μπακάληδων. Σε κάποιο σημείο του εδάφους ο νονός του είδε ένα σημάδι από το ραβδί του Μανιομανώλη και είπε: «αν δεν ήξερα ότι ήτανε ο βαφτισιμιός μου στη φυλακή, θάλεγα ότι αυτός είναι ο κλέφτης, αλλά είναι στη φυλακή». Ένα μεγάλο κτήμα του στην περιοχή του Καλοξύλου, ονομάζεται και σήμερα «τση Μπέαινας» δηλαδή της Βασιλικής και το έχουν ακόμη στην ιδιοκτησία τους οι απόγονοί του. Ο Μανιομανώλης πέθανε γύρω στο 1922 σε βαθειά γεράματα και μερικά χρόνια αργότερα και η γυναίκα του.”

Πηγή πληροφόρησης: Γιώργος Εμ. Μανιός

Σκίτσο: Γιώργος Βασ. Σουλής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη μνήμη του Μανόλη Φακίνου, Προέδρου της Κεραμωτής

Θλίψη στη Νάξο για τον αιφνίδιο θάνατο του Μανόλη Φακίνου – Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία