Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΜάχη της Νάξου - Γ. Μπάκαλος: "Ο λαός ξέρει να υπερασπίζεται τα...

Μάχη της Νάξου – Γ. Μπάκαλος: “Ο λαός ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και όσια του”

|

“… Η Επέτειος της Μάχης της Νάξου (13-15 Οκτωβρίου 1944), για μας τους Νάξιους δεν είναι μονάχα επέτειος. Είναι προσκύνημα. Εκτός από προσκύνημα είναι σεβασμός, ευγνωμοσύνη. Σε όλους εκείνους τους γενναίους που ως αληθινά παιδιά του Λεωνίδα, του Μ. Αλεξάνδρου, του Κολοκοτρώνη, παρά την κακουχία και τη φτώχεια της κατοχής, τους γιγάντωσε η δίψα για αποτίναξη του κατοχικού ζυγού. Και πράγματι, η αποφασιστικότητα και ο αγώνας τους, οδήγησε στη μάχη και απελευθέρωση του νησιού μας”  Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική!

Ποιος τα αναφέρει αυτά και με ποια αφορμή; Μα δεν είναι άλλος από τον αξιωματικό ε.α. Γιώργο Μπάκαλο, ο οποίος είχε τη τιμή να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας με αφορμή την 79η επέτειο για την Μάχη (απελευθέρωση) της Νάξου. Εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου και ο κος Μπάκαλος εξιστόρησε γεγονότα και προχώρησε σε τρεις αποκαλύψεις με επίκεντρο την Απείρανθο. Και στο τέλος – ανάμεσα στα άλλα – σημείωσε “Όλοι εσείς που είχατε γνωρίσει από κοντά τον θρύλο, τον αγέρωχο Στρατηγό Κόρκα, που με την λεπτομερή αναφορά του στα γεγονότα της μάχης, ως επίγειος αγγελιοφόρος του ίδιου του θεού που ήθελε να αποδώσει δικαιοσύνη επαναφέροντας ιστορική αποκατάσταση από την διαστρέβλωση κάθε ιστοριομάγειρα, αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ (??) τι έχουν απογίνει όλα τα ιστορικά βίντεο στο διαδίκτυο, από κείνες τις ιστορικές στιγμές που ζήσαμε τότε στο αμφιθέατρο του δήμου και όχι μόνο ?? Ευτυχώς όμως που υπάρχουν ως παρακαταθήκη οι γραφίδες του επίσης αείμνηστου κι αξιόλογου Λυκειάρχη Αν. Ναυπλιώτη που ως βιωματικός μάρτυρας εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα χωρίς δόλο, περιστροφές και σκοπιμότητες”.

Αναλυτικά η ομιλία του κου Γεωργίου Μπάκαλου 

“Σεβαστοί πατέρες, κύριε Δήμαρχε, κύριε Έπαρχε, κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κύριοι Διοικητές των Σωμάτων ασφαλείας, κύριοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων.

Κυρίες και κύριοι

Φαντάζει σαν χθες όταν κλήθηκα πέρσι να εκφωνήσω τιμητικά με αίσθημα ευθύνης και χρέους, τον πανηγυρικό λόγο για τον ” εορτασμό της επετείου της ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ.

Αλλά και πολύ περισσότερο όταν και πάλι πριν από χρόνια εξαιτίας του εορτασμού των 70 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ.

Κι όμως.

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΜΟΥ είναι διαφορετική κάθε φορά, καθώς η καρδιά χτυπάει αλλιώτικα, όταν η σκέψη μου φτερουγίζει στο ΗΡΩΙΚΟ ΧΘΕΣ !

Με πρωταγωνιστές πρόσωπα γνώριμα και μάλιστα τους παππούδες μας σε μια πρωτότυπη θα έλεγα ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ στη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου, με αποτέλεσμα την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ (13-15 ΟΚΤ 1944), για μας τους Νάξιους ΔΕΝ είναι μονάχα επέτειος.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ! Εκτός από ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ, είναι ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ…..

Σε ΟΛΟΥΣ εκείνους τους γενναίους που ως αληθινά παιδιά του Λεωνίδα, του Μ. Αλεξάνδρου, του Κολοκοτρώνη, παρά την κακουχία και τη φτώχεια της κατοχής, ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΩΣΕ Η ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ.

Και πράγματι. Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑ ΚΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ, ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ  ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

Η σημερινή μέρα είναι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ!

Γι αυτό κι εγώ ήρθα σήμερα μαζί σας, να καταθέσουμε ΥΠΟΣΧΕΣΗ και ΟΡΚΟ, πως αυτό που μας δίδαξαν με τον ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ , τη ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, θα παραμείνει ΑΙΩΝΙΟ ΔΙΔΑΓΜΑ.

Να μείνουμε και να ζήσουμε στον ιερό ετούτο τόπο ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ …..!!!!

Όμως κατά την ταπεινή μου άποψη, φρονώ πως απαιτείται Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε με τη συνεργασία κι άλλων φορέων, καθώς είναι απαραίτητη και η αυθεντική ιστορική ενημέρωση των νέων (που δυστυχώς σήμερα δεν βλέπω εδώ), ώστε να αποφευχθεί η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, που με θράσος κάποια γνωστά κέντρα κατά καιρούς επιχειρούν , εκμεταλλευόμενοι την ΑΓΝΟΙΑ και κυρίως την ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ από τούτη τη ΖΩΗ, ΟΛΩΝ εκείνων που συμμετείχαν ή που γνώριζαν από κοντά τα γεγονότα, καθώς και τα ΠΡΟΣΩΠΑ της ΜΑΧΗΣ.

Η 12η Οκτ 1944, είναι ημερομηνία ορόσημο για το χωριό μου την Απείρανθο. Οι 20 Γερμανοί στρατιώτες που είχαν τη βάση τους στο Μαρμαροκοπιό, διέφυγαν πεζοί, με πολύωρη ταλαιπωρία, αφού πρωτίστως τους γελοιοποίησε προκαλώντας τους δολιοφθορά στο μοναδικό αυτοκίνητό τους, μια ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ο νεαρός τότε Ανθυπολοχαγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΚΑΣ!!!

Ο τελευταίος ως πρότινος επιζώντας των ΗΡΩΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ που έζησε μια ζωή στον ΚΙΝΔΥΝΟ, ΓΕΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΕΘΝΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

Έδωσε δυναμικό παρών ΚΑΙ  στο μεγάλο γεγονός στη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ όπως μου την εξιστορούσε ο δικός μου πάππος και συνονόματός μου, ο οποίος συμμετείχε ο ίδιος ως ένα βαθμό, με τους λοιπούς ορεσίβιους συγχωριανούς μας, ήταν  μια μάχη 3 ημερών που έλαβαν μέρος και τα τρία σώματα ΠΕΖΙΚΟ – ΝΑΥΤΙΚΟ – ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, καθώς και ένοπλα τοπικά στρατιωτικά τμήματα, ενώ παράλληλα η συμβολή των Άγγλων ήταν καθοριστική.

Αγγλικά αεροσκάφη Μποφάιτερς βομβάρδιζαν τη  Γαλλική Σχολή, ενώ ταυτόχρονα καταιγισμός πυρών ερχόταν από πλοία και όρμους του ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με την ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ στο κάστρο.

Έτσι αναγκάστηκαν να ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ, με απώλεια ενός νεκρού Γερμανού στρατιώτη.

Μια στρατιωτική επιχείρηση επικίνδυνη. Με στόχο τον αιφνιδιασμό και την κατάληψη του φρουρίου της Γαλλικής Σχολής.

Η ΜΑΧΗ διεξήχθη βάσει “σχεδίου”, σύμφωνα με κανόνες εμπλοκής που απαιτείται πολεμική πείρα και οργάνωση. Προσόντα που διέθεταν οι ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ.

Άλλωστε απόσπασμα αυτών είχε ήδη μεταβιβαστεί στο νησί από τη ΧΙΟ σε συνεργασία με Άγγλους συμμάχους. Ενώ κι από καιρό στο νησί ευρίσκονταν σε άλλη αποστολή, οι Ανθυπολοχαγοί Σερβετιάδης και Κόρκας.

ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΛΟΚΗΣ, διαμορφώθηκε με την άφιξη στη Νάξο, του Διοικητή της Ά Μοίρας Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη στις 14 Οκτ 1944.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να τονίσω, πως κατά τη διάρκεια της ΚΑΤΟΧΗΣ, ΣΤΗ ΝΑΞΟ είχαν οργανωθεί τοπικά ένοπλα τμήματα. Αρχικά το Στρατιωτικό  Τμήμα Νάξου (Σ.Τ.Ν) με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Γ. Δέτση και με στελέχη του στην Απείρανθο τον πρόεδρο της Κοινότητας Λοχαγό Ν. Πρωτονοτάριο και τον Γ. Φραγκίσκο και υπαγόταν στη Διοίκηση του Στρατηγείου της Μ. Ανατολής. Καθώς επίσης και το ΕΑΜ Απειράνθου-Νάξου με επικεφαλής τον απόστρατο Αξιωματικό Φλώριο Μπάκαλο και από τα ενεργά μέλη τον Αντ. Κατσουρό. Και οι δύο τοπικές οργανώσεις με εξαιρετική αντιστασιακή δράση.

Απαρτιζόταν από γενναίους , σκληροτράχηλους ντόπιους, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ και ΣΚΟΠΙΜΟΤΙΤΕΣ…. ΑΧΡΩΜΕΣ και ΑΓΝΕΣ ΨΥΧΕΣ!! ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΕΣ για ΑΓΩΝΑ και ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Παράλληλα είχαν συμφωνήσει ΚΟΙΝΗ δράση, ενώ υπήρξε άψογη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ.

Κυρίες και κύριοι.

ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

ΕΡΩΤΩ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ…..

Πιστεύετε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί με επιτυχία η στρατιωτική επιχείρηση ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ μοναχά από τις ντόπιες αντιστασιακές οργανώσεις ;;;;;;;;;;;;?????

ΑΠΑΝΤΩ : ΟΧΙ

Και μάλιστα για τους παρακάτω σοβαρούς λόγους :

1) Μια τέτοια στρατιωτική κι επικίνδυνη επιχείρηση, απαιτεί ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ που οι ντόπιοι ΔΕΝ διέθεταν.

Κατάλληλο σχεδιασμό, όπως εξοπλισμό και οπλισμό που διέθεταν μονάχα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ που ήταν οι ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ.

Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ήταν ένα σώμα επίλεκτων καλά εκπαιδευμένων ανδρών Αξιωματικών – Υπαξιωματικών με μακραίωνη ιστορία.

2) Τα ένοπλα τοπικά τμήματα στο μεγαλύτερο μέρος αποτελούταν ΜΕΝ από ενθουσιασμένους, με υψηλό ηθικό και θαρραλέους που διψούσαν για ΛΕΥΤΕΡΙΑ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, από την άλλη όμως ΔΕ, σύμφωνα με αφηγήσεις ντόπιων με ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ και ΟΠΛΙΣΜΟ.

Μάλιστα  στην κρίσιμη μέρα της μάχης, κάποιοι κατέβηκαν με ραβδιά και βοσκομάχαιρα. Ασύνταχτοι κι ανέτοιμοι για πολεμική δράση.

Γι αυτό και τους ανατέθηκε να παραμείνουν σε θέσεις ΕΝΕΔΡΑ, ώστε να επιτευχθεί ο αποκλεισμός των Γερμανών στο κάστρο και να εμποδίσουν ενδεχόμενη απόπειρα διαφυγής τους.

3) Αν ήταν εύκολο θέμα, θα είχε καταληφθεί το κάστρο σε προγενέστερο χρόνο.

Αν αναλογιστούμε τις ευκαιρίες που δόθηκαν με ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, που καταθέτω ενώπιον σας ως ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.

Α) Στις 14 Οκτ 1943 ( δηλ. ακριβώς 1 χρόνο πριν τη μάχη), Απεραθίτες λεηλάτησαν τις αποθήκες των Ιταλών στην Απείρανθο στη θέση Μπύρα. Οι Ιταλοί ζήτησαν τη βοήθεια των Γερμανών οι οποίοι κινήθηκαν προς την Απείρανθο. Οι Γερμανοί έβαλαν ΠΥΡ ΜΕ ΠΟΛΥΒΟΛΑ εναντίον των Απεραθιτών χωρικών, τραυματίζοντας βαριά και στη συνέχεια εκτελώντας επί τόπου τους δύο : Π. Μυτιληναίο ( Βελεβετσοπέτρο) και Β. Χάλκο ( Βασίλη του Χαστεκογιάννη).

Β) Στις 17/5/ 1944 είχε προγραμματιστεί επίθεση εναντίων των Γερμανών της Χώρας το βράδυ της 23ης προς 24ης Μαΐου . Αποτυγχάνει και συλλαμβάνονται ο πρόεδρος της κοινότητας Απειράνθου Λοχαγός Ν. Πρωτονοτάριος, ο Γ. Φραγκίσκος, ενώ καταζητούνται ο απόστρατος Αξιωματικός Φλ. Μπάκαλος και Ν. Φραγκίσκος φοιτητής ιατρικής, απειλώντας τους οικείους τους εάν δεν παραδοθούν.

Γ) Ένα λυπηρό κι άγνωστο για πολλούς γεγονός  που θα καταλάβετε γιατί θ αποφύγω ονόματα .

Όταν κάποιος Απεραθίτης έκλεψε μια στρατιωτική χλαίνη από τους Γερμανούς, στις ανακρίσεις που ακολούθησαν, ΑΝΕΝΤΙΜΑ και ΨΕΥΔΩΣ κατέδωσαν άλλον άσχετο με το γεγονός συντοπίτη, τον οποίο και συνέλαβαν, τον οδήγησαν και ανάγκασαν να ανοίξει ένα λάκκο κι εκεί επιτόπου ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ και ΠΕΤΑΞΑΝ ΜΕΣΑ.

Αυτό το γεγονός είχε ξεσηκώσει το θυμό και την οργή των συγχωριανών και με προτροπή άλλου νεότερου σε ηλικία Απεραθίτη Αξιωματικού, συμφώνησαν ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΙΟ.

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΝΥΜΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ   Ο ΦΛ. ΜΠΑΚΑΛΟΣ , λέγοντας τους ΠΩΣ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ ΣΥΜΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΊΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ. Και μάλιστα όπως το 1917 με τα μαρτυρικά γνωστά γεγονότα.

Σημειωτέον οι Γερμανοί ήταν 74. Συνελήφθησαν 69 την ημέρα της παράδοσης τους, 3 διαφυγόντες που συνελήφθησαν από Απεραθίτες ζωοκλέφτες σε προγραμματισμένη ….νυχτερινή επιδρομή τους σε πεδινά χωριά, ένας ο νεκρός και ένας ο Διοικητής τους που από λάθος του τον συνέλαβαν οι Εγγλέζοι από τα δύο αγγλικά πλοία που είχαν καταφθάσει και ενόμισε για Γερμανικά.

Δηλαδή ο Φλ. Μπάκαλος τόνισε το αυτονόητο. Πως ο ασύνταχτος λαός ενθουσιώδης και με ηθικό και ορμή , είναι στρατιωτικά αδύνατο να νικήσει οργανωμένο στρατιωτικό σχηματισμό σε περίπτωση εμπλοκής των . Για να τους πείσει και αποτρέψει, τους έθεσε το παράδειγμα με τη γνωστή τραγωδία του 1917 με τα Βενιζελικά στρατεύματα.

Κυρίες και κύριοι – αγαπητοί παρευρισκόμενοι.

Η επέτειος της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ, για τους περισσότερους από εμάς, είναι ΣΥΝΤΑΥΤΙΣΜΕΝΗ με δύο πρόσωπα που γνωρίζαμε κι η παρουσία τους ήταν καθοριστική.

Τον Ιερολοχίτη Στρατηγό Κ. Κόρκα και τον Λυκειάρχη Αν. Ναυπλιώτη.

Ο μεν Κ. Κόρκας που πριν από μερικά χρόνια με το  εορτασμό των 70 χρόνων από τη ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ, είχαμε την ευλογία και το προνόμιο να γνωρίσουμε.

Ήταν ο τελευταίος ζώντας ιερολοχίτης που συμμετείχε ενεργά σε πολλά επίπεδα για την απελευθέρωση του νησιού.

Πήγε να βρει και τους υπόλοιπους ιερολοχίτες της παρέας τον Αντρέα Ξενάκη, τον Δ. Αυλητή, τον Κατερίνη Αξαόπουλο που δεν είναι ανάμεσά μας. ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΘΕΟΙ!!!

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ που έπρεπε να είναι στην ψυχή του κάθε Ναξιώτη-κάθε Έλληνα.

Όλοι εσείς που είχατε γνωρίσει από κοντά τον θρύλο, τον αγέρωχο Στρατηγό Κόρκα, που με την λεπτομερή αναφορά του στα γεγονότα της ΜΑΧΗΣ, ως επίγειος αγγελιοφόρος του ίδιου του θεού που ήθελε να αποδώσει δικαιοσύνη επαναφέροντας ιστορική αποκατάσταση από την διαστρέβλωση κάθε ιστοριομάγειρα, ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΈ (??) τι έχουν απογίνει όλα τα ιστορικά βίντεο στο διαδίκτυο, από κείνες τις ιστορικές στιγμές που ζήσαμε τότε στο αμφιθέατρο του δήμου και όχι μόνο ??

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν ως παρακαταθήκη οι γραφίδες του επίσης αείμνηστου κι αξιόλογου Λυκειάρχη Αν. Ναυπλιώτη που ως βιωματικός μάρτυρας εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα χωρίς δόλο, περιστροφές και σκοπιμότητες.

Φίλοι και φίλες

Οφείλουμε να ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ μέρος στη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Και θα ήταν παράληψή μου να μην αναφερθώ με ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΙΜΗ σε εκείνους τους ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ.

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ !

Τον γενναίο ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΗ Ν Μπινίκο από την Ικαρία και τον δικό μας Νάξιο ήρωα Γ. Βαλληνδρά!

Αγαπητοί μου

Με τέτοιες ιστορίες, με τέτοιες αναμνήσεις όπως αυτή των παππούδων μας, με καθαρή ιστορική μνήμη, ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ,

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ !!!!

ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΡΘΙΟΙ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

Διδάξτε τα παιδιά την αλήθεια. Όπως ακριβώς τη βίωσαν οι αείμνηστοι πατέρες και παππούδες.

Ο λαός ξέρει να υπερασπίζεται τα ΙΕΡΑ και ΟΣΙΑ του. Το χει ξανακάνει πολλές φορές. Και θα το αποδείξει και πάλι.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ.

Για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει.

Για να υπερασπιστούμε ότι κινδυνεύει.

ΤΕΛΟΣ. Ας φυλάξουμε ως πολύτιμο θησαυρό μέσα στην ψυχή μας, τα ΙΔΕΩΔΗ ΜΑΣ!

Που είναι οι ΠΡΟΑΙΩΝΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ.

ΕΛΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ……. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΒΡΟΝΤΕΡΗ ΦΩΝΗ

Ζήτω η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Ζήτω η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΝΑΞΟΣ

Σας ευχαριστώ

Χρόνια πολλά και λεύτερα σε όλους

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Σταθερές για ένα ακόμη μήνα οι επιδοτήσεις τιμών στο ρεύμα

Σταθερή στα 2,5 λεπτά/KWh σε σχέση με τον Νοέμβριο παραμένει η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως και 500 KWh, κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας

ΠΝΑι: Με 27 παραγωγούς από 15 νησιά συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση (!!!)

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση – Βάσει νόμου δεν μπορούν να επιστραφούν

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Αιγαίο: Κατά 2,5 βαθμούς περισσότερο ανεβασμένη η θερμοκρασία τον φετινό Νοέμβριο (!!!)

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο - Ποιά ήταν η απόκλιση

Κάρπαθος: Ιερέας ξεκίνησε έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου

Έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου ξεκινά ο π. Αλέξανδρος Πανουτσόπουλος στην Κάρπαθο

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά