Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΜ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: "Να τιμήσουμε τις ρίζες...

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

|

Η βιωματική τριλογία «Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω» στο Κτήμα Κάμπονες ξεκινάει σήμερα… Τριήμερο 22 – 24 Σεπτεμβρίου μέσα από την πολιτιστική πρωτοβουλία «Μία βραδιά κάτω από την Ελιά».

Η κα Μαρία Πολυκρέτη, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη δράση, φιλοξενήθηκε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή «Cyclades On Air”.

Εξήγησε πως ξεκίνησε η «Βραδιά κάτω από την Ελιά», έκανε αναφορά στη βιωματική τριλογία «Γροικώ, Θωρώ, Ανοιώθω» που είναι ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτοβουλίας για φέτος, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει σχέση με την καταγωγή μέλους της οικογένειάς της από την Απείρανθο.

Η δράση, ανέφερε η κα Πολυκρέτη έχει ως απώτερο σκοπό να μην ξεχάσουμε, να μην χάσουμε τις ρίζες μας.

Σημείο αναφοράς, το κτήμα Κάμπονες στις Μέλανες Νάξου, ένας ιδιαίτερος χώρος, που θα υποδεχθεί κατά τη διάρκεια του τριημέρου ανθρώπους που αγαπούν τη φύση, τον πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοσή μας.

Επιπλέον η κα Πολυκρέτη αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος με εκπαιδευτικό προσανατολισμό για τα παιδιά της Νάξου και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά με καλλιτεχνική φύση να μπορούν να εξελίσσονται μέσα από πολιτιστικές δράσεις.

Τέλος, ζήτησε από τους κατοίκους και φορείς του νησιού να δώσουν το «παρών» στο πολιτιστικό τριήμερο και δήλωσε ο πως η δράση ήρθε για να μείνει και να γίνει θεσμός.

Ακούστε εδώ την συνέντευξη 

Οι δράσεις και η τριλογία 

Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» διοργανώνει φέτος τον Σεπτέμβριο τη βιωματική τριλογία «Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω» στο Κτήμα Καμπόνες. Αυτές οι τρεις θεϊκές, πρωτεϊκές λέξεις αποτελούν το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ. Είναι τα ρήματα της νεοελληνικής γλώσσας ακούω, βλέπω, αισθάνομαι, όπως προφέρονται στην τοπική διάλεκτο και συγκεκριμένα στη ντοπιολαλιά της Απειράνθου Νάξου.

Το ρήμα «γροικώ» αναφέρεται στην σημασία των ακουσμάτων, της μουσικής και των ήχων που μας συγκινούν, κινητοποιούν το συναίσθημά μας, επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη ψυχική μας διάθεση. Η Νάξος διατηρεί διαχρονικά άρρηκτους δεσμούς με την Κρήτη και ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) είναι ο καλλιτέχνης που θα τιμήσει και θα εκφράσει αυτούς τους στενούς δεσμούς στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το «Θωρώ» παραπέμπει στο μουσικο/θεατρικό δρώμενο της εμπνευσμένης σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου, η οποία με ένα πρωτότυπο έργο, που παίζεται για πρώτη φορά στις 22 Σεπτεμβρίου, θα τιμήσει τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, πολυβραβευμένο, διεθνούς προβολής και σπουδαίο Νάξιο συγγραφέα.

Τέλος, το «ανoιώθω», που είναι μαζί αίσθηση, συναίσθηση και κατανόηση, συνδέεται με το μουσικό διάλογο από τον βραβευμένο με βραβείο Grammy Christopher King και το μουσικό και συνθέτη Γιάννη Πανταζή. Όσοι βρεθούν σε αυτήν την εκδήλωση, θα συμμετάσχουν σε έναν διάλογο γύρω από την τσαμπούνα και τα άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Νάξου, συνειδητοποιώντας τη σπουδαιότητά τους και την ατίμητη συμβολή τους στη θεραπεία της ψυχής του σύγχρονου ανθρώπου.

Στόχος του φεστιβάλ «Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω», όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, είναι να τιμηθούν οι ναξιακές ρίζες και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της λαϊκής γλώσσας, της τοπικής κουλτούρας και της τέχνης ως θεραπείας των συναισθημάτων και της ψυχής.

«Μια βραδιά κάτω από την ελιά»
Η πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» αποτελεί έμπνευση της κ. Μαρίας Πολυκρέτη, επιχειρηματία του τουρισμού. Η δράση διοργανώνεται κάθε χρόνο στους χώρους του μεσαιωνικού Κτήματος Κάμπονες, με διαφορετική θεματική και προσκεκλημένους, ενώ βασικές προτεραιότητες αποτελούν ο σεβασμός στο τοπίο και την παράδοση, με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και την αποφυγή χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σχετικά με το Κτήμα Κάμπονες
Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία Κάμπονες λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών. Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο “από το χωράφι στο πιάτο”, ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.

22 Σεπτεμβρίου | 17:00 | Μουσικο/θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη
«Άκουσε τη φωνή μου κι έλα»
Σύλληψη ιδέας – Συρραφή κειμένων – Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Μουσική επιμέλεια – Παίζουν (αλφαβητικά): Αλέξανδρος Βάρθης, Γιώργος Πατεράκης, Ελίζα Σκολίδη

Αυτούσια αποσπάσματα από το εμβληματικό αφηγηματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Μαουτχάουζεν», τα ποιήματα και τα μονόπρακτα θεατρικά του έργα συνθέτουν έναν ύμνο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μέσα από το μουσικό/θεατρικό δρώμενο «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» καταθέτονται μνήμες, σκέψεις, όνειρα και σπαράγματα ελπίδας, όπως ακριβώς τα βίωσε και τα κατέγραψε ο συγγραφέας με αφορμή την παραμονή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Η εμπειρία του «επιζώντος» αποτελεί ταυτόχρονα και μαρτυρία της ναζιστικής θηριωδίας.

«Μάθε να σιωπάς χωρίς να σπας», γράφει ο Καμπανέλλης και παράλληλα στέλνει ένα εκκωφαντικό μήνυμα ελπίδας που μας πείθει ότι ο νους δεν φυλακίζεται. Μια ιστορία ανείπωτου πόνου αποτυπώνεται μέσα από το πρίσμα της προσμονής για τη «ζωή που θα επιστρέψει», του έρωτα που υπερνικά τα πάντα και της ελπίδας που ποτέ δεν σβήνει. Ο συγγραφέας καταθέτει πως ο έρωτας έχει τη δύναμη να ανθίσει ακόμα και στα πιο άγονα μέρη.
«Έρωτα μες στο μεσημέρι
σ’ όλα τα μέρη του θανάτου
ώσπου ν’ αφανιστεί η σκιά του».

23 Σεπτεμβρίου| 17:00 | Μουσικός διάλογος
«Τσαμπούνα: Τα μελωδήματα της Νάξου» | Christopher King, Γιάννης Πανταζής
Παίζουν: Βαγγέλης Κριμιτζάς · Νίκος Μπαρδάνης
Grammy-winning producer and writer Christopher King and musician-scholar Yannis Pantazis present Τσαμπούνα: Τα μελωδήματα της Νάξου, at the venue of Μια βραδιά κάτω από την ελιά, on Naxos. It will be a unique evening of live music, discussions, and the playing of rare vintage recordings of tsabouna, focusing on the music of Naxos and its relationship to the larger cultural asset of traditional Greek music.

24 Σεπτεμβρίου| 17:00 | Συναυλία
«Τέμπλα και ράβδος, κέντρουλας, μποξάδες, πυρηνάκι» | Γιώργος Ξυλούρης, Ανδρέας Αρβανίτης · λαγούτο, λύρα, ασκομαντούρα
Ο Γιώργος Ξυλούρης με τη μουσική του θέλει να μας κεντρίσει με το χώμα, που πατούμε, καλλιεργούμε, και απάνω χορεύουμε. Ακούει τον απόηχο της ελιάς στη συγκομιδή από το τότε στο τώρα μιας διαχρονικής μουσικής που ανήκει και δονείται σε όλους. Μαζί του ο Ανδρέας Αρβανίτης στο λαγούτο, τη λύρα και την ασκομαντούρα, που με το προσωπικό του ύφος συνδράμει και εμπνέει το Γιώργη σε αυτό το ταξίδι.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κορησσία

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κορησσία της Κέας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Βασιλικός

Ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Αμοργός: Συνεργασία του Δήμου με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (video)

Στην ΕΡΤ3 η συνεργασία Δήμου Αμοργού και Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης - Τι αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πόπη Δεσποτίδη (video)

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Σαντορίνη: Dive In Action & Σύλλογος Εμπορείου προβάλλουν την ταινία “Μεσόγειος – Πολιορκημένη θάλασσα”

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 18.30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Εμπορείου

European Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο που είχε άρωμα Μυκόνου

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Στις περιοχές Οία και Βλυχάδα την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου

Αυστρία: Σε δημοπρασία το τελευταίο κάστρο του Μότσαρτ

Το Schloss Stuppach έχει περάσει στην ιστορία για έναν από τους κορυφαίους της κλασσικής μουσικής

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Elite League: Δεύτερη σερί ήττα για τον ΑΟ Μυκόνου, επόμενη στάση Πανερυθραϊκός

«Κούρσεψε» η εντυπωσιακή Μεγαρίδα τη Μύκονο, νίκες για Πανιώνιο, Δόξα Λευκάδα…

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά