Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΛιμεναρχείο Νάξου - Κουφονήσια: Απαγόρευση των θαλάσσιων σπορ

Λιμεναρχείο Νάξου – Κουφονήσια: Απαγόρευση των θαλάσσιων σπορ

|

Οσοι είχαν την ιδέα να ταξιδέψουν στα Κουφονήσια για να κάνουν θαλάσσιο σκι, kite surf (ή σκέτο σερφ), θαλάσσιο αλεξίπτωτο, θαλάσσιο δαχτυλίδι, θαλάσσιο έλκηθρο, κανό, sup, θαλάσσιο ποδήλατο ή να καβαλήσουν jet ski, να κάνουν jetpack – jetovator – flyboard (το εξάρτημα του jet ski που σε ανυψώνει στον αέρα με την πίεση του νερού), ή πόσο μάλλον hovercraft, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν.

Ο λιμενάρχης Νάξου, αντιπλοίαρχος Αλέξιος Αποστολόπουλος με ανακοίνωσή του απαγόρευσε τη χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής, μηχανοκίνητων και μη, στην ευρύτερη περιοχή Ανω και Κάτω Κουφονησίου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι λόγοι αφορούν την ιδιομορφία των δύο νησιών και τη μικρή ακτογραμμή, που υφίσταται αυξημένη κίνηση από επιβατηγά σκάφη και πλοία που δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και σκάφη αναψυχής.

«Σε περίπτωση χρήσης θαλασσίων μέσων αναψυχής αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, δεδομένου ότι στα εν λόγω μέσα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε μεγάλη κατά πλείστον απόσταση από την ακτογραμμή σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθ. 20 (ΦΕΚ 6543 Β΄/21-12-2022). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση κανό – καγιάκ, όπου σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΓΚΛ αριθ. 20 (ΦΕΚ 6543 Β΄/22) επιτρέπεται να κυκλοφορεί έως πεντακόσια μέτρα από την ακτογραμμή».

Ταυτόχρονα, η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής στα Κουφονήσια προσκρούει στις διατάξεις «Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας», καθώς η νησίδα του Κάτω Κουφονησίου έχει καθοριστεί ως Ζώνη Α, απολύτου προστασίας σε όλη της την έκταση.

Η απόφαση του λιμενάρχη εναρμονίζεται με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, σύμφωνα με τις οποίες οι παραλίες του νησιού δεν θα είναι οργανωμένες και δεν θα παραχωρούνται χώροι επί αυτών προς εκμετάλλευση, είτε πρόκειται για ενοικίαση ομπρελών και καθισμάτων είτε για εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής. Ο στόχος ήταν και παραμένει να παραμείνουν αναλλοίωτα ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του νησιού.

Οπως είπε ο ίδιος ο κ. Αποστολόπουλος στην «Καθημερινή», η απόφαση για απαγόρευση των θαλασσίων μέσων αναψυχής δεν εκπορεύθηκε από κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό.«Δεν έχει υπάρξει κάποιο ατύχημα. Είμαστε απλώς προνοητικοί», είπε. «Δεν θέλουμε να υπάρξουν προβλήματα».

Η πλήρης απόφαση από το Λιμεναρχείο Νάξου

Ο Λιμενάρχης Νάξου αποφασίζει:

1. Την απαγόρευση χρήσης θαλασσίων μέσων αναψυχής μηχανοκίνητων και μη στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Άνω και Κάτω Κουφονησίου για τους εξής λόγους:

α) Λόγω της ιδιαίτερης ιδιομορφίας της νήσου Άνω και Κάτω Κουφονησίου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μικρής ακτογραμμής υφίσταται αυξημένη κίνηση – διέλευση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, Ε/Γ-Τ/Ρ σκαφών που δραστηριοποιούνται στο νησί καθώς και σκαφών αναψυχής παντός τύπου. Σε περίπτωση χρήσης θαλασσίων μέσων αναψυχής αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, δεδομένου ότι στα εν λόγω μέσα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε μεγάλη κατά πλείστον απόσταση από την ακτογραμμή σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθ. 20 (ΦΕΚ 6543 Β’/21-12-2022). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση Κανό-Καγιάκ, όπου σύμφωνα με το άρθρο 14 του Γ.Κ.Λ. αριθ. 20 (ΦΕΚ 6543 Β’/22) επιτρέπεται να κυκλοφορεί έως πεντακόσια μέτρα από την ακτογραμμή.

β) Η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής στην νήσο Κουφονησίου προσκρούει στις διατάξεις «Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας», λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ21/12683/674/18-03-1992 (ΦΕΚ 234 Β’/07-04-1992) Απόφαση σύμφωνα με την οποία η νησίδα του Κάτω Κουφονησίου έχει καθοριστεί Ζώνη Α, απολύτου προστασίας σε όλη της την έκταση, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του Ν. 3028 (ΦΕΚ 153 Α’/28-06-2002).

γ) Σύμφωνα με την από 16-07-2017 απόφαση αριθ. 06/2017 και σε συνέχεια της από 06-02-2011 απόφασης αριθ.06/2011 αμφότερες Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου υφίσταται ομόφωνη απόφαση ώστε οι παραλίες του νησιού να μην είναι οργανωμένες και να μην παραχωρούνται χώροι επί αυτών προς εκμετάλλευση ήτοι ενοικίαση ομπρελών-καθισμάτων και εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, προκειμένου παραμείνει αναλλοίωτος ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του νησιού.

2. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης, με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας και ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές, πειθαρχικές ή (διαζ.) συντρέχουσες ευθύνες, υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 296 του Γ.Κ.Λ. Νάξου (ΦΕΚ 393 Β΄/24-04-1978).

3. Να κοινοποιηθεί για άμεση εκτέλεση.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ-ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

 

Λίγο καιρό νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει την απαγόρευση (έως τις 30/9) της αλιευτικής δραστηριότητας, αλλά και την αγκυροβολία και παραμονή μηχανοκίνητων θαλασσίων μέσων αναψυχής και κάθε είδους σκάφους στις πολυσύχναστες παραλίες της Νάξου με στόχο την προστασία τόσο των λουομένων όσο και των προστατευόμενων ειδών θαλασσίου οικοσυστήματος.

Η απόφαση αφορά τις παραλίες: Αγιος Γεώργιος, Αγιος Προκόπιος, Αγία Αννα, Μάραγκας, Πλάκα, Ορκός, Μ. Βίγλα, Βίγλα, Καστράκι κ.ά.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΙΕΚ Νάξου: Εως και αύριο (04/10) οι εγγραφές για τη νέα χρονιά

Ενημερωτικό δελτίο για τις εγγραφές της Β' φάσης στις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ Νάξου για το τρέχον έτος κατάρτισης - Οι νέες ειδικότητες και η καταλυτική ημερομηνία

Εκλογές 2023: Τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων

ΥΠΕΣ: Με τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων κατά τη διάρκεια δημοτικής περιόδου

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Περί λειψυδρίας, τα λάθη σχεδιασμού και οι λύσεις

Αρθρο του υποψήφιου Μιχάλη - Νεκτάριου Καπίρη για την λειψυδρία με τίτλο " Λειψυδρία: Λάθη -Ανυπαρξία σχεδιασμού και λύσεις"

Μ. Πολυκρέτη: “θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο...

Η πολιτιστική πρωτοβουλία "Μια βραδιά κάτω από την ελιά", εμπνεύστρια της οποίας είναι η επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, για άλλη μία χρονιά προσέφερε στους παρευρισκόμενους, για τρεις ημέρες, μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.

SKY Express: 50% έκπτωση στη μετακίνηση των Δικαστικών Αντιπροσώπων

Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 50% σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους και ένα συνοδό μέλος στις πτήσεις εσωτερικού

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Απέκτησε …επώνυμο και λέγεται “ΑΠ.Α.Σ. – ΤΕRRANAXIA!”

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια έχει αποκτήσει τον ιδανικό συμπαίκτη, την TERRANAXIA Property Development και το όνομά του πλέον είναι ΑΠΑΣ Terranaxia

Νάξος – AlterShops: Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα

Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα ALTERSHOPS στη Νάξο

Donoussa Trail Running: Στις 21 Οκτωβρίου ξανατρέχουμε στη Δονούσα!

Εξι ημέρες για το κλείσμο των εγγραφών. Σπεύσατε! - Τα δεδομένα στα δρομολόγια των πλοίων και η εκπτωπτική πολιτική

Βίβλος – Σπ. Σκάρκος: Αποκαλυπτήρια προτομής και η αναφορά στον Αργύρη Σοφικίτη

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπόδων Σπύρος Σκάρκος μιλάει για τον Αργύρη Σοφικίτη

Εκλογές 2023: Καθορίστηκε εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων

Καθορίστηκε η εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.