Στην ανταπόκριση από τη Νάξο με τίτλο «’Αν συνεχιστεί αυτό, θα αλλάξω επάγγελμα’: στις Κυκλάδες, η αγωνία των αγροτών της Νάξου μετά από τρία χρόνια χωρίς βροχή» η Marina Rafenberg γράφει στη Le Monde για τη μείωση της παραγωγής πατάτας -κατά 70%- που είδε το νησί, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης νερού.
Φέτος, τονίζεται, μόνο δύο ημέρες βροχής καταγράφηκαν στο νησί. Οι δύο μεγάλες δεξαμενές στη Νάξο είχαν μόνο 220.000 κυβικά μέτρα νερού, το ένα τρίτο της ποσότητας που συγκεντρώθηκε το 2023. «Η ξηρασία απειλεί ολόκληρο τον κλάδο, γιατί οι αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρόλο που δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου εδώ και τρία χρόνια», εξηγεί ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, υποστηρίζει ότι οι τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν από τον Απρίλιο ήταν σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, όταν 45.000 επισκέπτες (!!!) κατέφθασαν στο νησί. Όμως, αυτό το φιλτραρισμένο νερό μπορεί να μεταφερθεί μόνο κοντά στην ακτή, λόγω της έλλειψης αγωγών για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του νησιού, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες, λόγω του υψηλού κόστους και της πιθανής έκλυσης χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αφαλάτωσης.
«Το κόστος των 1.000 λίτρων αφαλατωμένου νερού είναι 2,50 ευρώ, οπότε αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τους τοπικούς φόρους για τους κατοίκους», δηλώνει ο δήμαρχος. Η απόφαση αυτή έχει δυσαρεστήσει πολλούς Ναξιώτες, οι οποίοι έχουν οργανωθεί στη συλλογικότητα Save Naxos Water.
Ο Κωνσταντής Χουζούρης, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα, σχολιάζει ότι «αυτό το αφαλατωμένο νερό προορίζεται κυρίως για τα ξενοδοχεία γύρω από την κεντρική πόλη και η αύξηση των φόρων για τη χρήση του δεν είναι μια δίκαιη απόφαση για τον τοπικό πληθυσμό, ο οποίος ήδη αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα». Ο ίδιος θεωρεί ότι οι αγρότες πρέπει επίσης να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους, στρεφόμενοι σε «καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό» και χρησιμοποιώντας συστήματα ποτίσματος που καταναλώνουν λιγότερο.
Με πληροφορίες από τη σελίδα hellasjournal.com