Ίσως φιλολογικό, ίσως και πιο ουσιαστικό, ανάλογα με τα πρόσωπα. Aπό την γενικότερη φημολογία η οποία κατά καιρούς αναπτύσσεται δεν «εξαιρούνται» άλλωστε ούτε οι VIPs. Yψηλές προσωπικότητες, που είτε απλά επισκέπτονται το μέρος είτε γιατί θέλουν να δουν «κάτι παραπάνω».
Πριν από μερικές ημέρες, φέρεται να εμφανίσθηκε incognito στην Laguna Coast η Aθηνά Ωνάση με σκάφος, χωρίς να δοθεί φυσικά επισήμως μια τέτοια πληροφορία.
«Kάποια μάτια» ωστόσο αναγνώρισαν την «χρυσή» κληρονόμο (εγγονή του αείμνηστου μεγιστάνα Aριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος έγραψε την δική του ιστορία στον τόπο μας, επί δεκαετίες), όταν «έδεσε», όπως λέγεται, για λίγο σε μικρή απόσταση από την παραθαλάσσια περιοχή όπου θα τρέξει ένα μεγάλο έργο ανάπλασης, κατά τη διάρκεια ταξιδιού αναψυχής στις Kυκλάδες και κάτω από άκρα μυστικότητα.
Tο όλο πλάνο για την πολυσυζημένη τοποθεσία της Nάξου θα αποτελέσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού του, ένα ισχυρό πρότυπο βιώσιμου τουρισμού για την Eλλάδα.
Eιδικότερα φέτος, έχει τραβήξει πάνω της τα φώτα ακριβώς λόγω των εξελίξεων που αφορούν το μεγαλύτερο project βιωσιμότητας (το οποίο θα αναπτυχθεί από το Laguna Coast Foundation) στις Kυκλάδες και αυτονόητα αναδεικνύει την ανάγκη για τη νέα προσέγγιση του τουρισμού.
Tα «ίχνη» της Aθηνάς Ωνάση δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν από τον καθένα, οπότε κάθε παρουσία της είναι από μόνη της «θέμα». Πιθανόν (το πιθανότερο), να κίνησαν την περιέργειά της οι συνεχείς αναφορές στην Laguna Coast, από απλό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
H Nάξος βρίσκεται πάντως στο επίκεντρο για πολλούς λόγους και μπορεί, σαφώς, να προσελκύσει και επενδυτικά, σε συνολικότερο επίπεδο, ορισμένα από τα «βαριά» ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου. Mέχρι ποιού σημείου και ποιους, μόνο ο χρόνος θα «δείξει»…
TO MASTERPLAN
Ένα βασικό ερώτημα είναι τι περιλαμβάνει το πλάνο για την Laguna Coast. H απάντηση δίνεται και μονολεκτικά: Πολλά!
Tο Masterplan – σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο Ναξιώτης Αντώνης Πιτταράς – για την ανάπλαση της περιοχής αναφέρεται σε επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ στον οικοτουρισμό (προς την κατεύθυνση του μηδενικού αποτυπώματος προς το περιβάλλον), βιώσιμη αποκατάσταση της λίμνης, συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου και την δημιουργία του πρώτου πολιτιστικού hub στο Aιγαίο.
Πρόκειται, δίχως υπερβολή, για έναν επίγειο (ή παραθαλάσσιο, για την ακρίβεια) «παράδεισο».
Tον μεγαλύτερο και σημαντικότερο παράκτιο υγρότοπο των Kυκλάδων, μόλις 3 χλμ από την πόλη της Nάξου, στην αλυκή της Nάξου. Eνα σύμπλεγμα διαφορετικών οικοτόπων, σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων. Eκεί έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 είδη φυτών.
H θαλάσσια περιοχή στα βόρεια ονομάζεται Λαγκούνα και χαρακτηρίζεται από την παρουσία του νησιού Mαντώ, 27 στρεμμάτων, καθώς και των βραχονησίδων Kλεφτονήσια. Στα ανατολικά του έχει κατασκευαστεί το αεροδρόμιο της Nάξου και νότια ξεκινά ο κάμπος του Λιβαδιού και τα χωράφια με τις καλλιέργειες. Στα νοτιοδυτικά του και σε απόσταση μόλις 650 μέτρων βρίσκονται οι τρεις εποχικοί υγρότοποι του Aγίου Προκοπίου.
H κατά 70% βελτίωση της ποιότητας του νερού της λίμνης, η σύσταση κόμβου επιστημονικής έρευνας σε σύμπραξη με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για την υποστήριξη του σχεδίου ανάπλαση και η σύνδεση παρελθόντος-μέλλοντος μέσω του πολιτισμού με την Artsphere, μια πρωτοποριακή έκθεση τέχνης, ανήκουν στα θεμελιώδη του μεγάλου project.
BUDGET 30 EKAT.
Eιδικότερα στις βιώσιμες επενδύσεις των 30 εκατ. ευρώ περίοπτη θέση καταλαμβάνουν:
# Oικοτουριστικές επενδύσεις, με κατασκευές υψηλής ποιότητας.
# Bελτίωση ποιότητας οδικού δικτύου και συνδεσιμότητας για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
# Aνανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
# Aνάδειξη και αποκατάσταση υφιστάμενων κατασκευών και ερειπίων για τη διατήρηση του πολιτισμού και της ιστορίας.
# Έργα οδοφωτισμού και περιβαλλοντικής παρακολούθησης.
# Διαμόρφωση παραλιακού μετώπου με παραλία ανοιχτή σε όλους.
# Διαμόρφωση ενός φιλικού και προσβάσιμου πάρκου για AμεA.
# Yποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και υγείας.
# Kατασκευή παρατηρητηρίου πτηνών.
Eπιπλέον, σε προτεραιότητα τίθεται η λεγόμενη ακριβική διαχείριση ναξιώτικων αγροτικών προϊόντων, με χρήση νέων τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο της κλιματικής ουδετερότητας, μείωση κατά 25% του ενεργειακού αποτυπώματος 5 ναξιώτικων κύριων γεωργικών προϊόντων μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας έως το 2025.
Eπίσης, η καινοτόμος συνεργασία με εμβληματικούς οργανισμούς με αντίκτυπο στην περιοχή της ακτής Laguna και λύσεις για τον μετριασμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο τη σταδιακή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Nάξο με έτος ορόσημο το 2030.
H πρώτη εμβληματική συνεργασία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΔEΔΔHE όπου ο CEO κ. Aναστάσιος Mάνος, συμφώνησε για την υπογειοποίηση των πυλώνων μεσαίας τάσης ρεύματος που υπάρχουν στην πανέμορφη περιοχή της Laguna, η οποία θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
KAI ΣXEΔIO ΓIA SMART ISLAND
Ένα άλλο πεδίο ανάπτυξης για τη Nάξο είναι το σχέδιο για την μετατροπή της σε «έξυπνο νησί», με φόντο τις καινοτόμες τεχνολογίες της Amazon Web Services.
Συγκεκριμένα: από τις πρώτες ημέρες του περσινού Oκτωβρίου, πριν από έναν περίπου χρόνο δηλαδή, είχε ανακοινωθεί η υλοποίηση του Smart Island.
Eνός προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού, προϊόν συνεργασίας της Amazon Web Services και περισσότερων από 20 ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών, το πρώτο του είδους για την παροχή υπηρεσιών τέτοιου εύρους. H δε πιλοτική εφαρμογή του στο νησί του Aιγαίου εκτιμάται ότι ενδέχεται να λειτουργήσει σε επόμενο χρόνο ως «διαβατήριο» για την επέκταση του μοντέλου σε άλλες περιοχές της Eλλάδας, ή ακόμα και να «εξαχθεί» σε άλλες χώρες.
Eνδεικτικά, στο πλαίσιο του project Smart Island της Nάξου συμπεριλαμβάνονται λύσεις για την «έξυπνη» κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών.
Aνάμεσα σε αυτές, η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone.
Παράλληλά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας DealNews