Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, το “Πάσχα του Καλοκαιριού” όπως το χαρακτηρίζουν οι νησιώτες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων επέλεξε να τιμήσει αυτή την ημέρα με μία μίνι αποκάλυψη..
Οπως πληροφορήθηκαν οι “φίλοι” της Εφορείας μέσω των social media, εντοπίστηκε πρόσφατα τοιχογραφία της Παναγίας (σ.σ. δεν δίνεται πληροφορία για τον τόπο εύρεσης), που χρονολογείται πριν από την Εικονομαχία (726-842 μ.Χ.) και η οποία θεωρείται σπάνια.
Οπως σημειώνει στην ανάρτηση ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, η Νάξος έχει το προνόμιο να διατηρεί μοναδικής σημασίας τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν κατά την προεικονομαχική περίοδο, με αυτή που αναρτήθηκε να αποτελεί, μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου.
Είχαμε όμως και τη παρέμβαση της Αγγελικής Κοτταρίδη (σ.σ. επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων), όπου μέσα από ανάρτηση στα social media δίνει μία ακόμη διάσταση στην ιστορική πορεία της Νάξου μέσω των αιώνων…
Τι μας λέει ανάμεσα στα άλλα; “δεν αντέχω να μην την συγκρίνω με την αγαπημένη Σιναϊτισσα!…. πόσο κοντά είναι οι δυο τους! Μολονότι δεν βλέπω σωστά τα χρώματα και το σύνολο της μορφής, μου μοιάζει σαν να επαναλαμβάνουν το ίδιο αρχέτυπο πρόσωπο!…. Και βέβαια αντλούν και οι δυο από τις ίδιες πηγές.. Παρά την επικράτηση του Χριστιανισμού ως μονοδοξίας, η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέχρι την εικονομαχία τουλάχιστον, φαίνεται να πορεύεται στους οικείους δρόμους της ελληνιστικής Οικουμένης που καθόλου δεν πέθανε μαζί με την Κλεοπάτρα την Μεγάλη!”
Αναλυτικά η τοποθέτησή της..
“Μόλις εμφανίστηκε η προεικονομαχική Παναγία της Νάξου και ο Demetris Athanasoulis είχε την εξαιρετική γενναιοδωρία να μας την δείξει! Και εγώ δεν αντέχω να μην την συγκρίνω με την αγαπημένη Σιναϊτισσα!…. πόσο κοντά είναι οι δυο τους! Μολονότι δεν βλέπω σωστά τα χρώματα και το σύνολο της μορφής, μου μοιάζει σαν να επαναλαμβάνουν το ίδιο αρχέτυπο πρόσωπο!….
Και βέβαια αντλούν και οι δυο από τις ίδιες πηγές.. Παρά την επικράτηση του Χριστιανισμού ως μονοδοξίας, η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέχρι την εικονομαχία τουλάχιστον, φαίνεται να πορεύεται στους οικείους δρόμους της ελληνιστικής Οικουμένης που καθόλου δεν πέθανε μαζί με την Κλεοπάτρα την Μεγάλη!
Φαίνεται ότι έρχεται σιγά-σιγά η στιγμή να βγάλουμε τα ιδεοληπτικά γυαλιά και να ξαναδιαβάσουμε στο φως των ευρημάτων που πληθαίνουν την συναρπαστική εποχή που λέμε “ύστερη αρχαιότητα”… Ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη!…”