Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΚουφονήσια: Η απόλυτη ραστώνη μακριά από καθετί στρεσογόνο

Κουφονήσια: Η απόλυτη ραστώνη μακριά από καθετί στρεσογόνο

|

Οδυσσέας Ελύτης έχει κλείσει μέσα στους στίχους της συλλογής «Μικρές Κυκλάδες» όλη τη σπάνια ομορφιά τους: Τα κρίνα του καλοκαιριού, τα άγρια περιστέρια, «το περιβόλι με τ’ αστέρια,/και το πηγάδι το βαθύ» («Μαρίνα»). Τον μικρό βοριά που του «παράγγειλα, να ‘ναι καλό παιδάκι./Μη μου χτυπάει πορτόφυλλα και το παραθυράκι» («Του μικρού βοριά»). Την ανοιχτωσιά που απολαμβάνεις όταν κοιτάς από τον γιαλό «μες στα γαλάζια πέλαγα και στ’ άσπρα συννεφάκια» («Τα Ελληνάκια»). Τον κήπο που «έμπαινε στη θάλασσα, βαθύ γαρούφαλο ακρωτήρι (…) για το δικό σου το χατίρι» («Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα»).

Αλλά και χωρίς τις υπέροχες λέξεις και τις μαγικές ερωτικές εικόνες που φτιάχνει με αυτές ο ποιητής, σκέτο ποίημα είναι τα Κουφονήσια, τα δύο μικρά νησάκια που περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων. Και που το καλοκαίρι γίνονται δημοφιλής τουριστικός προορισμός κυρίως λόγω των υπέροχων παραλιών τους.

Ο «κήπος» μπαίνει στη θάλασσα λοιπόν, για να ανατρέξουμε ξανά στην εικόνα του Ελύτη και να την απολαύσουμε, και στο Πάνω (το κατοικημένο) και στο Κάτω (το σχεδόν ακατοίκητο) Κουφονήσι. Ενας «κήπος» αμιγώς μεσογειακός, αιγαιοπελαγίτικος. Δηλαδή τραχύς, πετρώδης, με λίγη χαμηλή βλάστηση και ελάχιστα, ανθεκτικά στους αέρηδες δέντρα, με θυμάρια, με φρύγανα και με σπάρτα. Το μοβ από τα μικρά πολύτιμα ανθάκια των θυμαριών και το κατακίτρινο των μυρωδάτων λουλουδιών των σπάρτων έρχονται (ανάλογα με την εποχή) να προσθέσουν λίγο χρώμα σε έναν πίνακα φιλοτεχνημένο σχεδόν αποκλειστικά από τις αποχρώσεις της γης, από χώμα, βράχο και άμμο. Εχει βεβαίως τη δική του, ιδιαίτερη γοητεία αυτός ο άνυδρος κόσμος. Εχει όμως γύρω του και τη θάλασσα, πεντακάθαρη, διαυγή και κρυστάλλινη που τον κυκλώνει σαν φωτοστέφανο για να τον κάνει ακόμα πιο όμορφο.

Φωτ.: Shutterstock

 Βουτιές στην Ιστορία

Πώς φτάνουμε στα Κουφονήσια; Με πλοίο από τον Πειραιά ή από τη Νάξο. Πού επιβιβαζόμαστε; Στη Χώρα που βρίσκεται στο Πάνω Κουφονήσι, ένα μικρό λιμάνι με σπίτια στην παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και με μια μεγάλη γαλαζοπράσινη, αμμουδερή παραλία στην «αγκαλιά» της. Η πρώτη εικόνα είναι ενδεικτική εκείνου που θα συναντήσουμε στην πορεία, ενός παραθεριστικού παραδείσου με μερικές από τις ομορφότερες αμμουδιές του Αιγαίου.

Προτού όμως να βουτήξουμε στη θάλασσα ας κάνουμε και μια μικρή βουτιά στην Ιστορία που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον: Τα Κουφονήσια κατοικούνται από την προϊστορική εποχή. Το επιβεβαιώνουν οι ανασκαφές που έχουν φέρει στο φως αξιόλογα ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού. Εξάλλου και η γειτονική Κέρος (μαζί της και το κοντινό νησάκι Δασκαλιό) αποτέλεσε κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού. Στην περιοχή που τις περασμένες δεκαετίες υπήρξε πεδίο δράσης για τους αρχαιοκάπηλους πραγματοποιούνται ανασκαφές. Από εκεί προέρχεται και ο περίφημος «θησαυρός της Κέρου», ένα εξαιρετικά σημαντικό σύνολο μαρμάρινων κυρίως πρωτοκυκλαδικών αντικειμένων που βρέθηκαν στη θέση Κάβος και που πολλά από αυτά εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Φωτ.: Shutterstock

 Οι ωραιότερες παραλίες

Για να επιστρέψουμε όμως στα των διακοπών μας, η μικρή Χώρα διαθέτει καταλύματα, εστιατόρια και μπαρ, μπορεί δηλαδή να γίνει η έδρα μας, το ορμητήριο από το οποίο θα εκδράμουμε στο υπόλοιπο νησί. Και όταν λέμε θα εκδράμουμε εννοούμε θα εξερευνήσουμε τις παραλίες και θα απολαύσουμε τη δροσερή θάλασσα του Αιγαίου, γιατί αυτό κυρίως μας προσφέρουν τα Κουφονήσια. Εκτός λοιπόν από την Αμμο, την παραλία του λιμανιού, μπορούμε να πάμε στην παραλία Χαροκόπου ή Φοίνικα, στον Φανό, στην Ιταλίδα, στο διάσημο Πορί ή στο βοτσαλωτό Γάλα.

Φωτ.: Shutterstock

Κρυστάλλινα νερά βρίσκουμε και στις Σπηλιές του Ξυλομπάτη (κοντά στο Πορί) με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Αλλού φτάνεις με τα πόδια, αλλού με μικρά σκάφη που εκτελούν τακτικά δρομολόγια. Ολες οι παραλίες μοιάζουν διαφημιστικές καρτ ποστάλ από μακρινά, εξωτικά τοπία, με την από λευκή ως χρυσή άμμο τους και με τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Με καΐκι θα φτάσουμε και στο γειτονικό Κάτω Κουφονήσι για να απολαύσουμε τις δικές του εξωτικές παραλίες: Τους Λάκκους, το Νερό, τον Δέτη, τα Πεζούλια ή τους Καστέλλους. Απομόνωση, ησυχία, γαλήνη!

Φωτ.: Shutterstock

 Καλοκαιρινή ραστώνη

Κάπως έτσι, με μπάνια, μπάνια και ξανά μπάνια περνάνε οι μέρες στα Κουφονήσια. Και με καλό φαγητό, κυρίως με φρεσκότατο ψάρι. Εκεί δεν θα πάτε για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν επιλογές και για τους ξενύχτηδες), δεν θα πάτε για τα κοσμικά περάσματα από σοκάκια-πασαρέλες, ούτε για ανελέητο shopping – αν και στα μαγαζάκια που λειτουργούν στο πάνω νησί θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα διακοσμητικά, ρούχα κ.λπ.

Τα Κουφονήσια δεν τα επιλέγεις για να παρτάρεις ή για να σε δουν (και να τους δεις), τα επιλέγεις για την απομόνωση και την ηρεμία που μπορούν (ακόμα) να σου προσφέρουν. Αν και εδώ που τα λέμε, με την προβολή που τους έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει πλέον και αυτά την «άσπιλη αγνότητα» που είχε ολόκληρο το Αιγαίο προτού παραδοθεί στον τουρισμό. Αλλάζουν οι εποχές, με τα θετικά και με τα αρνητικά τους…

Και εμείς, όλο και περισσότερο εκτιμάμε μέρη που όπως και τα Κουφονήσια έχουν ακόμα διατηρήσει κάτι από την παλιά εικόνα τους, από τα καλοκαίρια της απόλυτης ραστώνης και χαλάρωσης μακριά από καθετί στρεσογόνο.

Γι’ αυτό τα αγαπάμε και τα προτιμάμε και για τις εκτός τουριστικής σεζόν αποδράσεις μας. Η ομορφιά τους, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και την άνοιξη και τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου, λειτουργεί ως βάλσαμο, ως γιατρικό για τις εντάσεις που φέρουμε μαζί μας εθισμένοι σε μια καθημερινότητα που μόνο ανθρώπινη δεν τη λες. Και αν θελήσουμε κάτι παραπάνω, τρία μικρά γειτονικά νησιά, η Δονούσα, η Ηρακλειά και η Σχοινούσα (όλα του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων), μας περιμένουν για να τα ανακαλύψουμε, εξίσου όμορφα, εξίσου φιλόξενα, εξίσου «εξωτικά».

Πηγή: BHMAgazino (Κοσμάς Βίδος)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.