Νάξος. Κόρωνος. Πρωτοχρονιά και με την αρωγή του “Ορεινού Αξώτη” κάνουμε μία βόλτα στην παράδοση. Πως; Διαβάζοντας το σχετικό άρθρο με τίτλο “η Πρωτοχρονιά στην Κόρωνο της Νάξου και τα έθιμά της”
“Η παραμονή της πρωτοχρονιά η νοικοκυρά έφτιαχνε τη βασιλόπιτα. Την έκοβαν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς μετά από το φαγητό. Την έκοβε ο νοικοκύρης, το πρώτο κομμάτι ήταν αφιερωμένο στον Χριστό, το δεύτερο στο φτωχό, το τρίτο στο σπίτι και μετά ακολουθούσε το δικό του και έπονται των μελών της οικογένειας. Αυτός που θα του έπεφτε το φλουρί θεωρούταν ο τυχερός της χρονιάς.
Μετά το φαγητό οι παππούδες πήγαιναν στα σπίτι των παιδιών τους και μοίραζαν τις καλιστρίνες στα εγγόνια τους. Η καλιστρίνα ήταν χρήματα και ουσιαστικά ήταν το μοναδικό δώρο που είχαν τα παιδιά εκείνη την εποχή, το περίμεναν και το εκτιμούσαν με το παραπάνω .
Έξω από τα σπίτια και πάνω από την πόρτα κρεμούσαν την ρίζα του φυτού σκιλοκρόμμυδο που την έλεγαν κουβαρασκέλα, ο λόγος ήταν για να μη πιάνει μάτι το σπίτι και για γούρι της οικογένειας .
Μεγαλύτερη σημασία από όλα όμως έδιναν στο ποδαρικό, γι αυτό και φρόντιζαν να βρουν άνθρωπο που πίστευαν πως έχει καλό ποδαρικό για να μπει πρώτος στο σπίτι τους.
Για να πιάσει το ποδαρικό το πρόσωπο αυτό πρέπει να έχει κοιμηθεί σε άλλο σπίτι από αυτό που θα το κάνει (είναι δεν είναι μέλος της οικογένειας ). Γι αυτό πριν εμφανιστεί ο καλοπόδαρος δεν επέτρεπαν σε κανέναν άλλο να μπει στο σπίτι.
Μόλις φτάσει στο σπίτι η νοικοκυρά του δίνει ένα εικόνισμα, χρήματα και ένα κανάτι γεμάτο νερό. Κρατώντας τα στα χέρια μπαίνει με το δεξί, προχωράει λίγο και μετά ρίχνει στο πάτωμα λίγο νερό και λέει:
-μέσα καλό
Μετά βγαίνει έξω από την πόρτα και λέει ρίχνοντας πάλι λίγο νερό:
-έξω κακό
Αυτό γίνεται τρεις φορές. Κατόπιν δίνει ότι κρατάει στην οικοδέσποινα, καλημερίζει και η νοικοκυρά τον κερνάει γλυκά και χρήματα.
Καταγραφή από την φοιτήτρια Μαγκανάρη Ζαφείρα του Δημητρίου το 1968 όπως αυτή είναι δημοσιευμένη στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Πέργαμος με τίτλο “ΑΜΕΣΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΡΩΝΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΝΑΞΟΥ”