Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΚίνηση για το Νερό της Νάξου: Ποια Νάξο θέλουμε;

Κίνηση για το Νερό της Νάξου: Ποια Νάξο θέλουμε;

|

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου διοργανώθηκε από την Κίνηση για το Νερό της Νάξου και τον Σύλλογο Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”, η εκδήλωση – ομιλία με θέμα το Νερό στην Νάξο, Σημερινή Κατάσταση και Προοπτική, στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Τραγαίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συντοπίτες μας ομιλητές που συμμετείχαν και θέλουμε να σταθούμε σε κάποια από τα πιο σημαντικά θέματα που έθεσαν.

Ο δρ Κωστής Χατζημιχάλης με έναν εμπνευσμένο λόγο μας τόνισε το προβληματικό ζήτημα της υφαρπαγής της γης και του νερού του τόπου μας. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο η ανομβρία και άλλο η λειψυδρία. Η ανομβρία είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στις αλλαγές του φυσικού περιβάλλοντος ενώ η λειψυδρία προκαλείται λόγω της έλλειψης σχεδίου και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Η δρ Αιμιλία Κονδύλη από την πλευρά της, αξιοποιώντας το παιδαγωγικό της ταλέντο, μας ενημέρωσε για το γεγονός ότι οι προσωρινές αφαλατώσεις εγκαθίστανται χωρίς να προηγείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παράλληλα η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων θα μας εξασφάλιζε καθημερινά στη Νάξο 10.000 κ.μ. νερού, νερό που σήμερα πληρώνουμε για να πετάμε στην θάλασσα.

Αμφότεροι πάντως αναφέρθηκαν καταγγελτικά στο ζήτημα του υπερτουρισμού, είτε σαν αυτόνομο πρόβλημα, είτε σε σχέση με την σπατάλη του νερού. Επιπλέον και οι δύο τόνισαν την επικινδυνότητα των γεωτρήσεων που εξαντλούν τον υδροφόρο μιας κι αποτελούν την έσχατη των λύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Νάξος: Συζήτηση γύρω από το ζήτημα του νερού

Η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και τους  ευχαριστούμε όλους καθώς και όσους δεν μπορούσαν να βρίσκονται εκεί αλλά παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω του live streaming. Επιπλέον θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή Λυκείου κ. Αδαλή για την βοήθεια του σε σχέση με την διαχείριση του χώρου αλλά και τον Βαγγέλη Κακλαμάνο για τη συμβολή του στην επίλυση των προβλημάτων ήχου που προέκυψαν.

Γίνεται σαφές ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, μακρόπνοο και βιώσιμο σχέδιο για την διαχείριση του νερού από τις αρχές και όχι να επιδίδονται σε πρόχειρες και μεσοπρόθεσμες “λύσεις”. Όπως όμως μας είπαν και οι ομιλητές λύσεις υπάρχουν, οι οποίες όμως απαιτούν συντονισμό μελέτης, έρευνας καθώς και λήψη αποφάσεων για την κατάρτιση ενός σχεδίου ολοκληρωμένου, βιώσιμου, μακροπρόθεσμου και μη καταχρηστικού. Ενός σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη του το οξύ ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Η απάντηση στο ερώτημα “Ποια Νάξο θέλουμε;” εξαρτάται τελικά από εμάς τους ίδιους. Κι εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υφαρπαγή του τόπου μας, την αποστράγγιση των υδάτων του, την καταστροφή όχι μόνο της σημερινής αλλά και των επόμενων γενεών, για να πλουτίζουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα. Το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού είναι διαχρονικό αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε κάθε φορά που βρέχει.

Δελτίο Ενημέρωσης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Ελλάδα – Playouts: Προβάδισμα νίκης για Καλλιθέα στο 2.27

Στοίχημα - Μένουμε Ελλάδα και 1η αγωνιστική των play outs με τη μάχη Καλλιθέας - Βόλου και προβάδισμα της οικοδέσποινας

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας και ακόμη 48 ώρες υπομονής

Με ανάρτησή του το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel στη Νάξο ενημερώνει ότι η επιστροφή του "Express Skopelitis" θα παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμη (video)

Νάξος: Το “παγωμένο” λιμενικό έργο της χερσαίας ζώνης θα .. ξεπαγώσει; και πότε;

Μυρτιδιώτισσα - Χερσαία Ζώνη: "Θέλει να τα μαζέψει και να φύγει" ο εργολάβος - Αποφασισμένο και ανυποχώρητο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που δεν το "αφήνει" το έργο…

Νάξος – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο: Σήμερα (29/04) έχει Πασχαλινό Bazaar

Εκπαιδευτικοί και Μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου διοργανώνουν και φέτος (29/04) το Πασχαλινό τους Bazaar.. Που; Πότε;

SeaJets: Τα ταχύπλοα ετοιμάζονται, τα δρομολόγια ξεκινούν 4 Απριλίου (πίνακας)

Από 4 Απριλίου τα ταχύπλοα της Seajets ξεκινούν.. Ποια είναι τα δρομολόγια και η σύνδεση Κυκλάδων - Κρήτης (πίνακας)

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

ΠΑΣΟΚ: Με Σαλτερή, Πολυχρονάκο και Χάλαρη από Νάξο, η “σκιώδης” κυβέρνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε αλλαγές στους τομείς του Κινήματος και Σαλτερή - Πολυχρονάκος και Χάλαρης ανέλαβαν σημαντικούς τομείς

Πάρος: Επίσκεψη Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου

Επίσκεψη της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και του Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου στην Πάρο

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά