Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΚίνημα - "Σώστε τις Παραλίες": Καταστρέφεται κατά παράβαση του Νόμου το...

Κίνημα – “Σώστε τις Παραλίες”: Καταστρέφεται κατά παράβαση του Νόμου το φυσικό περιβάλλον

|

… Παρόλο που 10 Αυγούστου επανήλθε κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας και συνελήφθησαν τρεις επιχειρηματίες μη έχοντες καμία άδεια, ιδιώτες μέχρι και σήμερα επεκτείνουν την κατάληψη και την καταστροφή της παραλίας με επέκταση παράνομων επίπλων και κατασκευών…”.

Μέρος από το δελτίο Ενημέρωσης του Κινήματος “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 19 Αυγούστου και με το οποίο περιγράφονται οι έως τώρα δράσεις (σ.σ. αύριο Κυριακή υπάρχει εκ νέου συνάντηση των μελών που έφτασαν τους 7000) όπως και η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου αλλά και το αίτημα προς το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για σύγκληση Συμβουλίου…  Νάξος και η αγωνία για το μέλλον αυξάνεται …

Αναλυτικά… 

Το φετινό καλοκαίρι αποκαλύπτει κάθε μέρα που περνάει την καταστροφή των ακτών της Ελλάδας και το εύρος της παρανομίας στη χώρα. Εδώ και ένα μήνα οι κάτοικοι της Νάξου έχουν ξεσηκωθεί για να σταματήσουν αυτή την καταστροφή που συντελείται μπροστά στα μάτια τους συσσωρευτικά τις τελευταίες δεκαετίες με αποκορύφωμα τη φετινή τουριστική σεζόν.

Σε σχεδόν όλες τις ακτές του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων καταστρέφεται κατά παράβαση του νόμου το φυσικό περιβάλλον όπως τεκμηριώνουν τα στοιχεία του Κινήματος Σώστε τις Παραλίες της Νάξου που συνεχίζουν να συλλέγονται καθημερινά από εκατοντάδες κατοίκους του νησιού. Στην περίπτωση της Νάξου οι παραλίες με τη μεγαλύτερη τουριστική πίεση περιλαμβάνονται μάλιστα σχεδόν αποκλειστικά στους προστατευόμενους οικότοπους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

“Με τη δημιουργία μόνιμων και ημιμόνιμων κατασκευών στον αιγιαλό, την παραλία και τις αμμοθίνες, όπως πατώματα, εξέδρες, σκάλες, τοιχοποιία, πέργκολες, οικήματα, πινακίδες αλλά και ομπρέλες καρφωμένες σε μεγάλο βάθος της άμμου, καταστρέφεται το νησί μας και για τις επόμενες γενιές”, αναφέρει η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος του κινήματος της Νάξου, περιγράφοντας έτσι μέρος του εύρους της παρανομίας που έχουν καταγγείλει 1500 κάτοικοι προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και προς όλες τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές στις 7 Αυγούστου. Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου ενημέρωσε εκπροσώπους των καταγγελλόντων ότι η σχετική δικογραφία έχει ανοίξει από 21 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της καταστροφής των ακτών και της παρεμπόδισης της πρόσβασης προς αυτές από το κίνημα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα στα κοινωνικά μέσα 16 Ιουλίου και μετράει πλέον 7000 μέλη.

Οι κάτοικοι της Νάξου καταγγέλλουν καθημερινά και τεκμηριωμένα επιπλέον το φιάσκο των ελεγκτικών αρχών στις νοτιοδυτικές παραλίες του νησιού. Μετά από διαρροή της πληροφορίας για την άφιξη κλιμακίου της Κτηματικής Υπηρεσίας επιχειρηματίες έσπευσαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια και τις κάμερες κατοίκων, τουριστών και δημοσιογράφων να απομακρύνουν άρον άρον τις παράνομες δραστηριότητές τους από τις μεγαλύτερες νοτιοδυτικές παραλίες του νησιού. Ξεκινώντας μες τη νύχτα της 3ης Αυγούστου και για πέντε μερόνυχτα με φορτηγά, ακόμα και χωρίς πινακίδες, τρακτέρ, και στρατιά εργατών παρατηρήθηκε επιπλέον, ότι μόλις έφευγαν οι ελεγκτές από μια παραλία, οι επιχειρηματίες επανατοποθετούσαν τα έπιπλά τους. Οι πολίτες καταγγέλλουν στη συμπληρωματική αναφορά τους που κατέθεσαν 14 Αυγούστου προς την Εισαγγελία και τις Αρχές πως “από 05-08-2023 που ξεκίνησαν οι έλεγχοι παρατηρήθηκε επιπλέον, ότι μόλις έφευγαν οι ελεγκτές από μία παραλία, οι επιχειρηματίες επανατοποθετούσαν τα έπιπλά τους. Αυτή η διαδικασία γινόταν κυρίως νυχτερινές ώρες και με εργαλεία όπως τρυπάνια”.

Παρόλο που 10 Αυγούστου επανήλθε κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας και συνελήφθησαν τρεις επιχειρηματίες μη έχοντες καμία άδεια, ιδιώτες μέχρι και σήμερα επεκτείνουν την κατάληψη και την καταστροφή της παραλίας με επέκταση παράνομων επίπλων και κατασκευών.

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και για λαθραμμοληψίες, όπως στις 9 Αυγούστου στην παραλία Βίντσι της Χώρας Νάξου και στις 11 Αυγούστου στο Αλμυρό Νερό Μουτσούνας, όπου εμφανίστηκαν εκσκαφικά στις παραλίες μπροστά σε αγανακτισμένους κατοίκους.

Μόλις χθες 18 Αυγούστου είδαμε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ότι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κατέθεσε καταγγελία υπέρ διάνοιξης δρόμου πάνω σε αμμοθίνες και αμμόλοφους του παραθαλάσσιου υδροβιότοπου της Στελίδας Νάξου. Η αποκατάσταση της περιοχής μετά από την περσινή παράνομη παρέμβαση διάνοιξης δρόμου δεν έχει γίνει ακόμη παρόλη τη επιτακτική γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) από πέρυσι το Σεπτέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των πολιτών του κινήματος Σώστε τις Παραλίες της Νάξου παρέδωσαν δια ζώσης την καταγγελία τους και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που παραθέριζε στη Νάξο στις 12 Αυγούστου. Επίσης έχουν κοινοποιήσει στο δήμο την καταγγελία τους συνοδευόμενη από αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στις 14 Αυγούστου, χωρίς να έχουν πάρει καμία απάντηση ως τώρα”.

 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Αθήνα – Μ. Ελευθερίου: “Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!”

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου "Η Ελληνική σημαία, μυστικά ... και αλήθειες"

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – Στις 12:00 η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Σήμερα από τις 8:30 ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr. Τι πρέπει να γνωρίζετε μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις

Σύρος – Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών: Συνάντηση με τον Χάρη Βεκρή

Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Τήνος: Γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα, άμεση αντίδραση λιμενικού και ναυτικών (video)

Το μεσημέρι της Τρίτης γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου ... Η αντίδραση ναυτικών, λιμενικού και καβοδετών (video)

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)
loading...