Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΚΑΣ: Μόνιμη περίφραξη και κάμερες ασφαλείας στην Πορτάρα Νάξου, τα δύο σχέδια...

ΚΑΣ: Μόνιμη περίφραξη και κάμερες ασφαλείας στην Πορτάρα Νάξου, τα δύο σχέδια που έπεσαν στο τραπέζι

|

Το εμβληματικό μνημείο της Νάξου, η Πορτάρα του Ναού του Δήλιου Απόλλωνα, εισέρχεται σε μια νέα εποχή προστασίας και ανάδειξης. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για μόνιμη περίφραξη και εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με στόχο την ασφάλεια του μνημείου και τη διασφάλιση της πρόσβασης των επισκεπτών.

Η προσωρινή περίφραξη που τοποθετήθηκε μετά το περιστατικό βανδαλισμού της 29ης Ιουλίου θα παραμείνει έως τις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε θα αντικατασταθεί από τη μόνιμη, η οποία θα αποτελείται από ανοξείδωτους ορθοστάτες και έξι συρματόσχοινα ύψους 1,20 μ. – μια ελαφριά κατασκευή που δεν περιορίζει τη θέαση του μνημείου, αλλά οργανώνει την κίνηση γύρω του.

Παράλληλα, προβλέπεται η τοποθέτηση τεσσάρων καμερών που θα συνδέονται ασύρματα με το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Κάστρο. Το σύστημα θα προσφέρει ζωντανή εικόνα, καταγραφή, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης ηχητικής παρέμβασης από τον φύλακα σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Η β’ πρόταση απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε «βαρύτερη» και «οπτικά ενοχλητική», «στοιχεία που θα διαταράξουν τη σχέση μνημείου και επισκεπτών».

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της Εφορείας για τη μετατροπή της νησίδας «Παλάτια» σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, που θα συνδυάζει την προστασία με την ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα τοπόσημα του Αιγαίου.

Σημειώνουμε ότι η Πορτάρα, εμβληματικό τοπόσημο της Νάξου, αποτελεί από το 1933 αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο, με ελεύθερη πρόσβαση. Το 1972 ο χώρος περιφράχθηκε με ισχυρή μεταλλική περίφραξη, η οποία παρέμεινε ως το 1995. Στη συνέχεια αφαιρέθηκε και κατασκευάστηκε διαδρομή επισκεπτών με λιθόστρωτες βαθμίδες που όρισε την κίνηση γύρω από το μνημείο σύμφωνα με την περισχοίνιση

Ένα μνημείο με χιλιετή ιστορία

Η Πορτάρα στέκει επιβλητική από τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν ο τύραννος Λύγδαμις ξεκίνησε την οικοδόμηση του μεγαλοπρεπούς ναού προς τιμήν του Απόλλωνα. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της ανατροπής του, όμως η μνημειώδης πύλη διασώθηκε, αποτελώντας μέχρι σήμερα το σήμα κατατεθέν της Νάξου.

Ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου αποκάλυψαν την ιστορία του χώρου, που χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο κατά την αρχαιότητα, αλλά και ως κέντρο λατρείας κατά τους χριστιανικούς χρόνους με την ίδρυση βασιλικής τον 5ο αι. μ.Χ.

Η μόνιμη περίφραξη και η ενίσχυση της φύλαξης αποτελούν κρίσιμα βήματα για να διασφαλιστεί ότι αυτό το μοναδικό μνημείο θα παραμείνει ζωντανό και προσβάσιμο στις επόμενες γενιές, χωρίς να απειλείται από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” 

#Νάξος #Πορτάρα #ΚΑΣ #Αρχαιολογία #Πολιτισμός #Παλάτια #Απόλλωνας #ΑρχαιολογικοίΧώροι #Κυκλάδες #Νέα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ίος: Ανοιχτή διαβούλευση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων

Κυριακή 28/09/2025, 18:30, Αίθουσα «Παπαπέτρου» (Χώρα): ο Δήμος Ιητών παρουσιάζει τις κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και καλεί τους πολίτες να συνδιαμορφώσουν το σχέδιο.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο 15χρονος Παναγιώτης Ψαρράς στην ανδρική ομάδα

Πλέι μέικερ από την ακαδημία, ο νεαρότερος της σεζόν ανεβαίνει στο ρόστερ της National League 2· 4ος μικρότερος που έχει πατήσει παρκέ με τον Πανναξιακό.

Τήνος: Ο Independent τη βάζει στο παγκόσμιο προσκήνιο για τα 1.000 ξωκλήσια

Διεθνές αφιέρωμα μιλά για «πάνω από ένα ξωκλήσι ανά 10 κατοίκους» και αναδεικνύει την παράδοση, τα πανηγύρια και τη συνύπαρξη ορθοδόξων–καθολικών.

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πάρος: Γήπεδα σε αδιέξοδο — Μάρμαρα «εκτός», συνωστισμός στην Παροικιά

Χωρίς καθαρή θέση από τον Δήμο για την καταλληλότητα των Μαρμάρων· ΑΟ Πάρου και Νηρέας μοιράζονται ώρες στο Στάδιο Παροικιάς, ενώ η Μάρπησσα «κολλάει» στην αδειοδότηση.

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Η παραβίαση των πολωνικών συνόρων από Ρωσικά Drones: Διδάγματα για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας

η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σαφές και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την αξιολόγηση και διαχείριση περιστατικών παραβίασης του εναέριου χώρου της.

Αμοργός: Προσάραξη πολωνικού ιστιοφόρου νότια της Νικουριάς, ρυμούλκηση στην Αιγιάλη

Παρασκευή 19 Αυγούστου: δύο επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους· απαγόρευση απόπλου έως ότου εκδοθεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας από νηογνώμονα.

Φολέγανδρος: Ακυβέρνητο τουριστικό σκάφος κόπηκε στα δύο λόγω κακοκαιρίας

Πλησίον του λιμανιού το Ε/Γ-Τ/Ρ παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και προσέκρουσε σε βράχια· τμήμα του διαλύθηκε, το υπόλοιπο ανελκύστηκε με μέριμνα του ιδιοκτήτη.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.