Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΚαινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

|

Το ΕΜΠ υλοποιεί στη Νάξο καινοτόμο ερευνητικό έργο αξιοποίησης όμβριων υδάτων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon

Το 2024, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Πολιτικών  Μηχανικών, Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος) κατέθεσε ερευνητική πρόταση για την υλοποίηση στην Νάξο, μέρος του καινοτόμου ερευνητικού έργου WATERSENS (Development of innovative decentralized technologies and new co-created governance models for WATERSENSitive communities). Το έργο εγκρίθηκε το 2025 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon και έχει γενικό στόχο την αξιοποίηση αποκεντρωμένων τεχνολογιών για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Δρ. Θεανώ Ηλιοπούλου (ΕΔΙΠ ΕΜΠ) και κύριος ερευνητής ο Δρ. Γ.-Φοίβος Σαργέντης (ΕΔΙΠ ΕΜΠ).

Στο πλαίσιο του έργου, θα διερευνηθούν το υδατικό δυναμικό της Νάξου, τα υδροκλιματικά χαρακτηριστικά του νησιού και θα χαρτογραφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Ακολούθως θα αξιολογηθεί η δυναμική αξιοποίησης των υδατικών πόρων στις διάφορες περιοχές του νησιού και θα διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα τεχνικών λύσεων μικρής κλίμακας που θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες για την ενίσχυση της ύδρευσης του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προδιαγραφεί να υλοποιηθούν πρότυπες διατάξεις αξιοποίησης ομβρίων μικρής κλίμακας (κατοικία) σε πραγματικό μέγεθος στο νησί, οι οποίες θα βοηθήσουν στην κατανόηση της λειτουργίας τους και την βελτιστοποίηση των προδιαγραφών και του σχεδιασμού τους, έτσι ώστε να ενταχθούν αποτελεσματικά στο σύγχρονο σύστημα ύδρευσης και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην λειψυδρία.

Στις προτεινόμενες διατάξεις θα εγκατασταθεί ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της συλλογής και της ποιότητας του νερού, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τα σύγχρονα πρότυπα ποιότητας. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν τεχνικές λύσεις για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό σχετικών υφιστάμενων έργων στην περιοχή.

Επιπλέον, θα αξιολογηθούν τα οφέλη από τη διευρυμένη εφαρμογή των υπό διερεύνηση έργων σε μεσαία κλίμακα (οικισμοί και κοινότητες) με στόχο την προώθηση μιας πολυδιάστατης αξιοποίησης των υδατικών πόρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Το έργο WATERSENS αναδεικνύει τη σημασία της αποκεντρωμένης διαχείρισης νερού ως εργαλείου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της λειψυδρίας, προωθώντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις που ενισχύουν την τοπική αυτονομία και προστατεύουν τους φυσικούς πόρους. Η συνεργασία του ΕΜΠ με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή και διάχυση νέων τεχνολογιών προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις εξελίξεις, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου