Είχα την τύχη να γνωρίσω τον παπά – Σταμάτη.. Έναν ήρεμο, γαλήνιο ιερέα με σημείο αναφοράς το Αγερσανί Νάξου… Αν και με καταγωγή από το Φιλώτι της Νάξου.
Σήμερα, διάβασα ότι η εγγονή του, η Βασιλική Βρούτση ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας στην Ισπανία.
Η ιδιαιτερότητα; Το γεγονός ότι η ανακήρυξή της έγινε ανήμερα του Αγίου Νικοδήμου… Μία γιορτή που ήταν καθοριστική στην πορεία του παππού της. Είχε χειροτονηθεί ιερέας…. Οπότε η συγκίνηση ακόμη μεγαλύτερη.
Ας δούμε την σχετική ενημέρωση για την επιτυχία της Βασιλικής Βρούτση, στην οποία και ευχόμαστε ότι καλύτερο στην ακαδημαϊκή της πορεία…
Η εγγονή του αειμνήστου Παπά Σταμάτη, Βασιλική Βρούτση στις 14/07/2023, ημέρα του Αγίου Νικοδήμου, Προστάτη της Νάξου και η μέρα που ο παππούς της είχε χειροτονηθεί ιερέας, έγινε Διδάκτωρ στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας στην Ισπανία, ένα απ’ τα πιο σημαντικά δημόσια Πανεπιστήμια της Ισπανίας και της Ευρώπης γενικότερα, με μεγάλη ιστορία.
Παρουσίασε την θέση της σε άπταιστα ισπανικά, σχετικά με τους Ιθαγενείς της Παραγουάης, τους οποίους μελέτησε από κοντά, μπροστά στην εξεταστική επιτροπή που απαρτίζονταν από Ισπανόφωνους Καθηγητές, από διαφορετικά πανεπιστήμια της Ισπανίας και από το Εκουαδόρ, για να υπάρχει ουδετερότητα.
Παρόντες ήταν επίσης ο Δ/ντης της Δρ Ίνιγο Γκονθάλεθ ντε λα Φουέντε από το Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια και ο Επιμελητής/ καθηγητής της από το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας Δρ. ‘Ανχελ Εσπίνα Μπάριο.
Διαδικτυακά συνδέθηκαν και μίλησαν:
Από την Αργεντινή, ο Δρ Αδόλφο Πέρεθ Εσκιβέλ που το 1980 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, ειδικός στους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου γενικότερα,
Από την Παραγουάη, ο διάσημος Ιταλός, ιερέας του Βατικανό και ανθρωπολόγος, επίσης ειδικός στις φυλές της Παραγουάης, Δρ Τζιουσέπε Θαναρντίνι που τo 2001 έλαβε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης από την Λομπαρδία και
Από την Ισπανία, ο Δρ Φεντερίκο Μαγιόρ Θαραγόθα, πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO και πρώην Υπουργός Παιδείας της Ισπανίας.
Μετά το τέλος της υπεράσπισης της θέσης της, η Επιτροπή συνεδρίασε και της έδωσε τον βαθμό Άριστα – CUM LAUDE και με Διεθνή Μνεία. Σύμφωνα με την παράδοση του Πανεπιστημίου, το όνομά της θα γραφτεί στον τοίχο του πανεπιστημίου, σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να το βλέπει όλος ο κόσμος που περνάει.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Ελλάδα και την Ισπανία. Έκανε υπερήφανες δυο χώρες για ακόμα μια φορά.