Για 22η συνεχόμενη χρονιά, η Νάξος μετατράπηκε σε ζωντανό εργαστήριο επιστήμης και πολιτισμού με τη διεξαγωγή του Θερινού Σχολείου “Μανώλης Μαρμαράς”, το οποίο φέτος συνδέθηκε με την 30ή επέτειο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Από τις 7 έως τις 20 Ιουλίου 2025, φοιτητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας (και όχι μόνο), συναντήθηκαν με κορυφαίους καθηγητές, ερευνητές και επιστημονικά εργαστήρια, σε μια διοργάνωση που πλέον έχει καταστεί θεσμός για την ακαδημαϊκή ζωή του καλοκαιριού στο Αιγαίο.
Διάλογος, έρευνα και επιτόπια γνώση
Με τίτλο «Γεωγραφία, Πολιτισμός και Τουριστική Ανάπτυξη: 30 Χρόνια Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου (INNOVIS 2025)», οι εργασίες κινήθηκαν σε πολυθεματικούς άξονες που συνδέουν τον χώρο με την ταυτότητα, την ιστορία με την τουριστική πολιτική, και τη γεωγραφία με τον άνθρωπο.
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν καθημερινές διαλέξεις, πήραν μέρος σε διεπιστημονικές ερευνητικές ασκήσεις, αλλά και σε επιτόπιες εργασίες πεδίου με θεματολογία εμπνευσμένη από τη Νάξο και το Αιγαίο, αποκτώντας βιωματική εμπειρία που συχνά μεταφράζεται και σε επιστημονική δημοσίευση.
Συνεργασίες που εμπνέουν
Το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώθηκε με τη στήριξη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Μέσης Ανατολής και Τουρκίας του ΕΚΠΑ και του Εργαστηρίου Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το επίπεδο συμμετοχής και οι διαλέξεις καθηγητών από ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού ανέβασαν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Νάξου ως επιστημονικής γέφυρας ανάμεσα στον τόπο και τον παγκόσμιο διάλογο.
Για φοιτητές, από φοιτητές – Με βλέμμα στο μέλλον
Η συμμετοχή για τους φοιτητές ήταν δωρεάν, ενώ για πολλούς αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ακαδημαϊκή τους πορεία. Η αλληλεπίδραση, η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη και η εμπειρία ζωής στο κυκλαδικό περιβάλλον καθιστούν το Θερινό Σχολείο Νάξου μοναδική εμπειρία μάθησης.
Η φετινή επιτυχία εγγυάται τη συνέχειά του το 2026, επιβεβαιώνοντας πως η Νάξος δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός, αλλά και πνευματικός φάρος.
Τo Θερινό αυτό Σχολείο εντάσσεται στα «Διεθνή Θερινά Σχολεία Πανεπιστημίου Αιγαίου» https://summer-schools.aegean.gr/el και αποτελεί θεσμοθετημένη διαδικασία του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, ενώ παράλληλα αποτελεί μέρος του προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
#ΘερινόΣχολείοΝάξου #ΜανώληςΜαρμαράς #ΠανεπιστήμιοΑιγαίου #ΓεωγραφίαΚαιΠολιτισμός #ΕκπαίδευσηΣτοΑιγαίο #Νάξος2025 #ΕπιτόπιαΈρευνα #ΦοιτητικήΕμπειρία #ΑκαδημαϊκόΚαλοκαίρι #SummerSchoolNaxos