Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΓιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

|

Μέσα Ιανουαρίου, Σάββατο 6:30 π.μ. Επιβάτες σέρνουν τις βαλίτσες τους στο λιμάνι του Πειραιά, προχωρώντας προς την είσοδο του πλοίου με το οποίο ταξιδεύουν.

Κείμενο και φωτογραφίες της Ελευθερίας Αλαβάνου (kathimerini.gr)

Αυτοκίνητα και νταλίκες με αναμμένα φώτα περιμένουν σε ουρές, στα κιόσκια των εταιρειών δύο ή και τρεις υπάλληλοι εξυπηρετούν τον κόσμο. Δεν έχει το κρύο του χειμώνα ούτε τη φασαρία του καλοκαιριού, έχει μαλακό καιρό και μια ευχάριστη κινητικότητα. Επιβιβαζόμαστε και το πλοίο αναχωρεί προς Πάρο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη. Είναι σχεδόν γεμάτο. Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι και γιατί ταξιδεύουν, μία εβδομάδα μετά του Άη-Γιαννιού, προς τις κεντρικές και νότιες Κυκλάδες; Νησιώτες; «Μάλλον, μαζί με εποχικούς εργαζόμενους που θέλουν να κλείσουν δουλειά για την επόμενη σεζόν», εξηγεί μια υπάλληλος του μπαρ.

Στη Νάξο και τον χειμώνα-1
Η παραλία του Απόλλωνα, μέσα Ιανουαρίου. 

 

Γύρω μας, διαδραματίζονται γνώριμες σκηνές. Κάποιοι επιβάτες κοιμούνται στρωματσάδα στις σκάλες, άλλοι με εισιτήριο οικονομικής θέσης στήνουν καρτέρι και πιάνουν καθίσματα αεροπορικού τύπου που έχουν μείνει άδεια. Στο σαλόνι έχει ζέστη, αλλά και εκνευρισμό γιατί κανείς δεν βολεύεται ακριβώς όπως θα ήθελε στη θέση του, στο κατάστρωμα έχει περισσότερο κρύο αλλά και περισσότερα χαμόγελα. Οι επιβάτες κρατούν τους εαυτούς τους ξύπνιους με βίντεο από το κινητά ή βιντεοκλήσεις σε ανοιχτή ακρόαση. Οι οικογένειες με μικρά παιδιά μοιάζουν πιο εξοικειωμένες με το πρωινό ξύπνημα, παίζουν ήσυχα επιτραπέζια παιχνίδια χωρίς να ενοχλούν τους γύρω τους.

Το πλοίο φτάνει στη Νάξο νωρίς το μεσημέρι. Αποβιβαζόμαστε στο φωτεινό κυκλαδονήσι που, σε αντίθεση με άλλα, δεν πέφτει σε λήθαργο, αλλά είναι ζωντανό ακόμα και τον Γενάρη (19.812 μόνιμους κατοίκους έχει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την πλειοψηφία αυτών να ζει εδώ). Η Νάξος είναι νησί-κόμβος, με πολλούς δορυφόρους γύρω της να εξαρτώνται από αυτή. Έχει νοσοκομείο, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες. Έχει πρακτορείο Τύπου με τις κυριακάτικες εφημερίδες να φτάνουν αυθημερόν, έτσι ώστε να μπορείς να τις διαβάσεις πίνοντας καφέ πλάι στη θάλασσα. Έχει εστιατόρια εφάμιλλα της Αθήνας και μπαρ-μουσικές σκηνές, τα οποία, στις έντεκα το βράδυ κάνουν ακόμα soundcheck, λες και θέλουν να επιμηκύνουν όσο γίνεται περισσότερο το σαββατόβραδο. Ώσπου να ξεκινήσει το λάιβ, πίνεις ένα ουίσκι με πάγο ακούγοντας Κώστα Μπίγαλη και άλλους τραγουδιστές που σημάδεψαν τα ‘90s, με φόντο τα φωτάκια του λιμανιού και το μαύρο-μπλε της θάλασσας. Μεγάλο δώρο για τα μάτια το θέαμα αυτό.

Στη Νάξο και τον χειμώνα-2
Ο Κούρος του Απόλλωνα, αμετακίνητος εδώ και 27 αιώνες στο λατομείο που δημιουργήθηκε. 

Πλούτος μνημείων

Εκτός πόλης και λιμανιού, ξεδιπλώνεται η εξοχική Νάξος, των πατατοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, αλλά και των εκδρομέων. Ο δρόμος από τη Χώρα ως το χωριό του Απόλλωνα, στο βόρειο κομμάτι, έχει στροφές, για να διανύσουμε μια απόσταση 37 χλμ. θέλουμε περίπου μία ώρα. Το νησί όμως είναι πράσινο, ο ουρανός καθαρός, η Πάρος δίπλα, μοιάζει να απέχει μόλις μια δρασκελιά. Πιο αχνά στον ορίζοντα διακρίνονται η Μύκονος, η Σύρος και η Τήνος.

Τα σπίτια του Απόλλωνα ξεπροβάλλουν λευκά και τα νερά της θάλασσας φωτεινά, λες και είναι Ιούνιος. Ένα καφενείο, που υπό κανονικές συνθήκες είναι κλειστό, έχει μισάνοιχτη πόρτα και σερβίρει καφέ και τσίπουρο σε μερικούς φίλους. Ντόπιοι οι περισσότεροι, όχι απλώς δεν ενοχλούνται που το χωριό τους είναι ήρεμο τον χειμώνα, αντιθέτως έτσι ανακτούν την ισορροπία τους. «Μισό χρόνο με κόσμο, μισό χρόνο μόνοι μας», αυτό είναι το μότο στον Απόλλωνα.

Λίγο πάνω από το χωριό βρίσκεται ο Κούρος του Απόλλωνα, ένα μνημείο που οι περιγραφές το αδικούν, γιατί είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, κάτι περισσότερο από μεγαλειώδες. Ποιος μπορεί να βάλει με τον νου του ότι στη μέση του Αιγαίου, δίπλα σε ένα τουριστικό παραθαλάσσιο χωριό, επιβιώνει εδώ και 27 αιώνες ένα άγαλμα σε ύπτια θέση, μήκους 10 μέτρων και βάρους 80 τόνων; Και μάλιστα στο ίδιο το αρχαίο λατομείο όπου δημιουργήθηκε.
Ο Κούρος του Απόλλωνα (μαζί με τους άλλους δύο αρχαίους Κούρους της Νάξου, στο Φλεριό) είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει κανείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Πρόκειται για ένα μνημείο με τεράστια αξία, γιατί βρίσκεται στον φυσικό του χώρο και όχι σε μουσείο, γεγονός που σε βοηθάει να ξεκλειδώσεις και να καταλάβεις καλύτερα τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στα νησιά κατά την αρχαιότητα.
Στη Νάξο και τον χειμώνα-3
Η παλαιοχριστιανική Παναγία Δροσιανή. 

Λόγω γεωμορφολογίας, μεγέθους και θέσης, η Νάξος διαθέτει μεγάλο πλούτο μνημείων που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές και πιστοποιούν τις πολιτισμικές αλλαγές του Αιγαίου στο πέρασμα των αιώνων. Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής από τον Απόλλωνα προς τη Χώρα, ακολουθούμε έναν διαφορετικό δρόμο που διασχίζει την ενδοχώρα και περνάει από Σκαδό, Κόρωνο, Μονή.

Στη μέση της διαδρομής, κυριολεκτικά στην καρδιά της Νάξου, βρίσκεται η παλαιοχριστιανική Παναγία Δροσιανή, ένα ιδιότυπο συγκρότημα αλληλοσυνδεόμενων ναών, με τον αρχικό να είναι χτισμένος τον 6ο αι’ωνα μ.Χ. Σπάνιο δείγμα αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής των πρώιμων χριστιανικών χρόνων, εντάσσεται αρμονικά στο τοπίο, χωρίς καμία επιτήδευση ή υπερβολή. Ο αρχικός ναός συμπληρώνεται από τρία μονόχωρα παρεκκλήσια. Πέρα από την κατασκευή, η Δροσιανή φημίζεται και για τις τοιχογραφίες της, που φιλοτεχνήθηκαν από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα σε αλλεπάλληλα στρώματα. Η πιο ιδιαίτερη είναι η διπλή παράσταση του Χριστού στον τρούλο, που παρουσιάζεται ως νέος με λίγα γένια και ταυτόχρονα ως ώριμος άνδρας με γενειάδα.

Στη Νάξο και τον χειμώνα-4
Άποψη του Απόλλωνα. 

 

Αφήνοντας πίσω τη Δροσιανή, προτού αγκυροβολήσουμε για τα καλά στη Χώρα, κάνουμε μια τελευταία στάση στην Αγία Άννα. Άλλη Νάξος εδώ. Κοιτώντας την παραλία των 213 αξιολογήσεων και των 4,3 αστεριών στον ψηφιακό χάρτη της google, νιώθεις ότι κάθε κόκκος άμμου έχει τεθεί στη μάχη του τουρισμού. Τα καλοκαιρινά μαγαζιά έχουν μαζέψει ξαπλώστρες και ομπρέλες κι όμως ακόμα και κλειστά, κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Καλαμωτές, πλατφόρμες, φοινικάκια, όλα υποδηλώνουν αυτή την αέναη γύρα σφηνάκια, που σερβίρεται -όχι μόνο στη Νάξο αλλά σε δεκάδες ελληνικά νησιά- από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, για χάρη της οποίας θυσιάζεται το φυσικό περιβάλλον, η ηρεμία, η θέα.

Παρόλα αυτά, η Αγία Άννα έχει μια ομορφιά άνευ προηγουμένου, με λαμπερή θάλασσα και πλατύ ορίζοντα. Κάπως έτσι κλείνει η πρώτη διήμερη εξόρμηση του 2023, σε ένα κυκλαδονήσι που -όπως είναι φυσικό, λόγω εποχής- προσφέρει υπηρεσίες σε πιο οικονομικές τιμές απ’ ό,τι το καλοκαίρι και το οποίο απέχει μόλις πέντε ώρες από την Αθήνα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.