Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΓαλάζιες Σημαίες 2023: Χωρίς "σημαία" η Νάξος μετά από 13 σερί χρόνια

Γαλάζιες Σημαίες 2023: Χωρίς “σημαία” η Νάξος μετά από 13 σερί χρόνια

|

Η ώρα για τις “Γαλάζιες Σημαίες 2023” έφτασε και η ΠΕ Νάξου για πρώτη φορά μετά από 13 συνεχόμενα χρόνια ήταν εκτός .. προγράμματος.

Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι πέρυσι δεν είχαμε ναυαγοσωστική κάλυψη με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν οι υπάρχουσες σημαίες από τις τρεις παραλίες (Αγίου Γεωργίου, Αγίας Αννας και Αγίου Προκοπίου) και να “τιμωρηθούμε” ως Δήμος με αποχή για έναν χρόνο από τον σχετικό διαγωνισμό…

Αποτέλεσμα; Φέτος να έχουμε με βάση την ενημέρωση ναυαγοσώστες αλλά όχι σημαίες…

Πλήγμα σημαντικό για το πρεστίζ του νησιού, όμως ελπίζουμε ότι του χρόνου θα επιστρέψει ως Δήμος στον σχετικό διαγωνισμό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σχετική διάκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επισκέπτες..

Τι είδαμε στις υπόλοιπες Κυκλάδες; Με βάση τους σχετικούς πίνακες στο κείμενο, για πρώτη φορά η Νάξος είναι απούσα. Από εκεί και πέρα, μετρήσαμε 29 Σημαίες με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να έχει 6… Η ΠΕ Θήρας έχει τις περισσότερες (8) αλλά οι πέντε είναι στον Δήμο Θήρας…  Η ΠΕ Κϋθνου – Κέας έχει 4 (σ.σ. όλες στην Κέα). και η Πάρου 5… ενώ σταθερά μία έχει η ΠΕ Μυκόνου…  Πέρυσι; Είχαμε 32 Γαλάζιες Σημαίες και η μοναδική αλλαγή έχει να κάνει με την ΠΕ Θήρας που είχε 9 ενώ φέτος 8 (σ.σ. μία λιγότερη στην Σαντορίνη) ενώ η ΠΕ Κέας – Κύθνου από τρεις είχε τέσσερις.

Ααα να σημειώσουμε ότι το ρεκόρ είναι 35 Γαλάζιες Σημαίες από το 2018

Ο πίνακας των Κυκλάδων ανά Περιφερειακή Ενότητα 

Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ [1]

Δήμος Άνδρου: Δελαβόγια/Aneroussa Beach

Π.Ε. ΤΗΝΟΥ [1]

Δήμος Τήνου:  Αγ. Φωκάς/Μαραθιά

Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ [1]

Δήμος Μυκόνου:  Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort

Π.Ε. ΣΥΡΟΥ [6]

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης:  Αγκαθωπές,  Αζόλιμνος,  Βάρη,  Γαλησσάς,  Κίνι,  Φοίνικας

Π.Ε. ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ [4]

Δήμος Κέας:  Γιαλισκάρι,  Κούνδουρος,  Οτζιάς,  Ποίσσες

Π.Ε. ΠΑΡΟΥ [5]

Δήμος Πάρου: Λιβάδια, Λογαράς, Μάρπησσα / Χρυσή Ακτή, Πούντα, Τσερδάκια

Π.Ε. ΘΗΡΑΣ [8]

Δήμος Θήρας:  Αγ. Γεώργιος,  Βλυχάδα, Καμάρι 1 και 2,  Περίβολος

Δήμος Ιητών:  Μαγγανάρι, Μυλοπόταμος,  Όρμος

Π.Ε. ΜΗΛΟΥ [3]

Δήμος Μήλου:  Προβατάς

Δήμος Σίφνου:  Καμάρες, Πλατύς Γιαλός

Η εικόνα με τις Γαλάζιες Σημαίες το 2022 

Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ [1]

Δήμος Άνδρου (1): Δελαβόγια  (Aneroussa Beach)

Π.Ε. ΤΗΝΟΥ [1]

Δήμος Τήνου (1):  Αγ. Φωκάς  ( Μαραθιά)

Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ [1]

Δήμος Μυκόνου (1):  Καλαφάτης (Aphrodite Beach Resort)

Π.Ε. ΣΥΡΟΥ [6]

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (6):  Αγκαθωπές / Αζόλιμνος / Βάρη / Γαλησσάς / Κίνι / Φοίνικας

Π.Ε. ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ [3]

Δήμος Κέας (3):  Γιαλισκάρι / Κούνδουρος / Οτζιάς

Π.Ε. ΠΑΡΟΥ [5]

Δήμος Πάρου (5):  Λιβάδια / Λογαράς / Μάρπησσα (Χρυσή Ακτή) / Πούντα / Τσερδάκια

Π.Ε. ΝΑΞΟΥ [3]

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (3):  Αγία Άννα (Μάραγκας) /  Άγιος Γεώργιος /  Άγιος Προκόπιος

Π.Ε. ΘΗΡΑΣ [9]

Δήμος Θήρας (6): Αγ. Γεώργιος / Βλυχάδα / Καμάρι 1 / Καμάρι 2 / Περίβολος / Περίσσα

Δήμος Ιητών (3):   Μαγγανάρι / Μυλοπόταμος / Όρμος

Π.Ε. ΜΗΛΟΥ [3]

Δήμος Μήλου (1):  Προβατάς

Δήμος Σίφνου (2):   Καμάρες / Πλατύς Γιαλός

Πανελλαδικά.. 

Με 617 βραβευμένες ακτές με Γαλάζια Σημαία το 2023, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες, με πρώτη την Ισπανία.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600 και ότι στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών.

Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

 

Το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”

Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και “Καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Το ΥΠΕΝ, διά της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”, ενώ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική