Η ιστορία του Πύργου Μπαζαίου, ενός από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό στη Νάξο, το Φεστιβάλ Νάξου που εδώ και 23 χρόνια πραγματοποιείται με το ίδιο πάθος από τους ανθρώπους που το στηρίζουν, οι πολιτιστικές δράσεις που είναι σε εξέλιξη φέτος και απόψεις για την πολιτιστική ζωή του τόπου, είναι κάποια από τα θέματα που κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης που κάναμε με τον Δ/ντη του Φεστιβάλ Νάξου κ. Μάριο Βαζαίο.
“Η Τέχνη ζει μέσα στον Πύργο… Κατοικείται από την Τέχνη, όχι από πρόσωπα” Θα μας πει και θα εξηγήσει γιατί επέλεξε να αξιοποιήσει με τον τρόπο αυτό, ένα τόσο σημαντικό μνημείο για την τοπική κοινωνία. “Προχωρήσαμε στην αξιοποίηση (σ.σ. κι όχι ανάδειξη) για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας ήταν ότι εάν επιλέγαμε την αυτονόητη λύση (σ.σ. ένα τύπου ξενώνα) τότε θα το χαίρονταν λίγοι. Και θα ήταν πλεονεξία να το χαρούν λίγοι και όχι οι πολλοί. Ο δεύτερος ήταν ότι θα πήγαινε κόντρα στη φύση του μνημείου”…
Στον εξαιρετικά διαμορφωμένο αύλειο χώρο του πύργου -όπως θα διαπιστώσετε στο βίντεο-, οι ήχοι από το θρόισμα των “ονοματισμένων” δέντρων, έδωσαν τόνο όπως αρμόζει σε κάθε συνάντηση, συνάθροιση, συναπάντημα σε τέτοιους χώρους.
Ο κος Βαζαίος δεν είναι υπέρ των πυροτεχνημάτων. Επιλέγει μίεσα από το Φεστιβάλ την έλευση καλλιτεχνών που θα προσφέρουν την ψυχή τους στους επισκέπτες… Θεωρεί ότι η Νάξος είναι μία αφύλακτη Τοσκάνη και το εξηγεί με γλαφυρό τρόπο.
Αναφέρει τις πρώτες εικόνες που είχε από το μνημείο, σημειώνει ότι “οι τρικλοποδιές παραγράφονται” και τονίζει με έμφαση ότι η Νάξος είναι ένα νησί, ένας δήμος και ένα φεστιβάλ… Και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι…
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, στον Klaus Pfeiffer, τον Γερμανό που αγάπησε και έκανε πατρίδα του την Νάξο. “Δύο αγάπες είχε, την σύντροφό του και την Τέχνη. Οταν ήρθε στον Πύργο τον έκανε δεύτερο σπίτι του και συνεχώς δημιουργούσε. Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το έργο που δεν πρόλαβε να εκθέσει στην Ιαπωνία…” Η έκθεση “Τα φτερά του Ίκαρου” αποτελεί φόρο τιμής, περικλείει δε την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της ιστορίας της κλασικής τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.
Ευχαριστούμε τον κ. Μάριο Βαζαίο για το καλωσόρισμα και για την όμορφη κουβέντα που κάναμε μαζί του, μια κουβέντα που χωρίς προσπάθεια μας γύρισε πίσω στο χρόνο για να ξεδιπλώσουμε την ιστορία ενός από τα ομορφότερα μνημεία της νησιωτικής Ελλάδας.
Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάριος Βαζαίος στην Μαντώ Στουρνάρα