Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦάρος Αλυκού: Εκεί που η Νάξος συναντά τη Μεσόγειο στο πιάτο

Φάρος Αλυκού: Εκεί που η Νάξος συναντά τη Μεσόγειο στο πιάτο

|

Στην άκρη της Νάξου, εκεί όπου τα αλμυρίκια χαϊδεύουν την άμμο και το φως χρυσίζει τα νερά, το Φάρος Αλυκού στέκει σαν μυστικό καλά φυλαγμένο για τους αληθινούς λάτρεις της αυθεντικής γεύσης. Ένα εστιατόριο που ξέρει να σέβεται το τοπίο, να τιμά την τοπική κουζίνα και να προσφέρει εμπειρίες που μένουν αξέχαστες.

Ο Φάρος δεν είναι απλώς μια στάση για φαγητό: είναι ένα κάλεσμα σε μια πανδαισία αισθήσεων. Από την πρώτη στιγμή που θα καθίσετε στα τραπέζια του, πάντα με θέα το ατελείωτο γαλάζιο του Αιγαίου,  η ατμόσφαιρα θα σας τυλίξει με τη ζεστασιά της νησιώτικης φιλοξενίας.

Στην κουζίνα, οι γεύσεις ακολουθούν τον ρυθμό της εποχής και της θάλασσας. Φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τα καΐκια της Νάξου, χταπόδι καπνιστό στα κάρβουνα, κακαβιά που μοσχοβολά θάλασσα και θυμάρι, αλλά και τοπικά κρέατα ψημένα υπομονετικά για να αναδείξουν όλο τους το άρωμα.

Οι δημιουργίες βασίζονται στα απλά αλλά εκρηκτικά σε ποιότητα υλικά του τόπου: νάξια τυριά, βιολογικά λαχανικά, παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδικά που μαζεύονται νωρίς το πρωί από τα γύρω λιβάδια.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τα χειροποίητα γλυκά και οι πίτες, με μυστικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά, αλλά και η επιλεγμένη λίστα ντόπιων κρασιών και αποσταγμάτων που συνοδεύουν ιδανικά κάθε γεύμα.

Σημαντικές Επιλογές του Μενού:

  • Χταπόδι στα Κάρβουνα: Ίσως το απόλυτο signature πιάτο του Φάρου. Το χταπόδι, σιγοβρασμένο σε αρωματικό ζωμό και έπειτα καπνισμένο σε δυνατή φωτιά, διατηρεί τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη ζουμερότητα και τη συμπυκνωμένη γεύση της θάλασσας. Η υφή του —ούτε σκληρή ούτε λαστιχένια— καταδεικνύει τεχνική αρτιότητα.

  • Κακαβιά του Ψαρά: Ένα βαθύ, γήινο πιάτο όπου ο ζωμός φέρει τις νότες της φρέσκιας ντομάτας, της άγριας ρίγανης και της πέτρας της θάλασσας. Τα ψάρια κόβονται σε κομμάτια που λιώνουν στο στόμα, ενώ λεπτομέρειες όπως το χειροποίητο κρίθινο παξιμάδι αναδεικνύουν τη rustic πλευρά του πιάτου.

  • Κατσικάκι λεμονάτο: Αργοψημένο σε πήλινο, το κρέας σχεδόν διαλύεται με το πιρούνι. Η σάλτσα, δεμένη και γεμάτη από το άρωμα του φρέσκου λεμονιού και του θυμαριού, συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου πασπαλισμένες με καπνιστή πάπρικα.

  • Φρέσκες σαλάτες με ντόπια προϊόντα: Τοπικές ποικιλίες ντομάτας, τραγανές πιπεριές, βότανα και παραδοσιακή μυζήθρα δημιουργούν σαλάτες που “τραγουδούν” καλοκαίρι σε κάθε μπουκιά.

Για το φινάλε, το γλυκό κουταλιού κίτρο ή η γλυκόξινη πορτοκαλόπιτα αφήνουν τη γεύση της νάξιας παράδοσης να μείνει στο στόμα για ώρα, ενώ τα αποστάγματα τοπικής παραγωγής (π.χ. κιτρολίκι ή σπιτικό ρακί) προσφέρουν μια γλυκιά αποχαιρετιστήρια νότα.

Στο Φάρο, το γεύμα γίνεται τελετουργία. Ο ήλιος δύει πίσω από τα βράχια του Αλυκού, το φως γίνεται βελούδινο και το τραπέζι γεμίζει χρώματα, αρώματα, χαμόγελα. Είναι ένας ύμνος στη λιτότητα και την αυθεντικότητα της κυκλαδίτικης γης και της θαλασσινής ζωής.

Φάρος Αλυκού. Εκεί που κάθε μπουκιά έχει τη γεύση του καλοκαιριού, κάθε γουλιά τη γλύκα του ανέμου, κάθε στιγμή την απλότητα μιας ζωής πιο αληθινής!

Το εστιατόριο Φάρος του Αλυκού στη Νάξο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1992.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να επικοινωνήσετε απευθείας με το εστιατόριο, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους: farostoualykou.com.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.