Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦάρος Αλυκού: Εκεί που η Νάξος συναντά τη Μεσόγειο στο πιάτο

Φάρος Αλυκού: Εκεί που η Νάξος συναντά τη Μεσόγειο στο πιάτο

|

Στην άκρη της Νάξου, εκεί όπου τα αλμυρίκια χαϊδεύουν την άμμο και το φως χρυσίζει τα νερά, το Φάρος Αλυκού στέκει σαν μυστικό καλά φυλαγμένο για τους αληθινούς λάτρεις της αυθεντικής γεύσης. Ένα εστιατόριο που ξέρει να σέβεται το τοπίο, να τιμά την τοπική κουζίνα και να προσφέρει εμπειρίες που μένουν αξέχαστες.

Ο Φάρος δεν είναι απλώς μια στάση για φαγητό: είναι ένα κάλεσμα σε μια πανδαισία αισθήσεων. Από την πρώτη στιγμή που θα καθίσετε στα τραπέζια του, πάντα με θέα το ατελείωτο γαλάζιο του Αιγαίου,  η ατμόσφαιρα θα σας τυλίξει με τη ζεστασιά της νησιώτικης φιλοξενίας.

Στην κουζίνα, οι γεύσεις ακολουθούν τον ρυθμό της εποχής και της θάλασσας. Φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τα καΐκια της Νάξου, χταπόδι καπνιστό στα κάρβουνα, κακαβιά που μοσχοβολά θάλασσα και θυμάρι, αλλά και τοπικά κρέατα ψημένα υπομονετικά για να αναδείξουν όλο τους το άρωμα.

Οι δημιουργίες βασίζονται στα απλά αλλά εκρηκτικά σε ποιότητα υλικά του τόπου: νάξια τυριά, βιολογικά λαχανικά, παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδικά που μαζεύονται νωρίς το πρωί από τα γύρω λιβάδια.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τα χειροποίητα γλυκά και οι πίτες, με μυστικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά, αλλά και η επιλεγμένη λίστα ντόπιων κρασιών και αποσταγμάτων που συνοδεύουν ιδανικά κάθε γεύμα.

Σημαντικές Επιλογές του Μενού:

  • Χταπόδι στα Κάρβουνα: Ίσως το απόλυτο signature πιάτο του Φάρου. Το χταπόδι, σιγοβρασμένο σε αρωματικό ζωμό και έπειτα καπνισμένο σε δυνατή φωτιά, διατηρεί τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη ζουμερότητα και τη συμπυκνωμένη γεύση της θάλασσας. Η υφή του —ούτε σκληρή ούτε λαστιχένια— καταδεικνύει τεχνική αρτιότητα.

  • Κακαβιά του Ψαρά: Ένα βαθύ, γήινο πιάτο όπου ο ζωμός φέρει τις νότες της φρέσκιας ντομάτας, της άγριας ρίγανης και της πέτρας της θάλασσας. Τα ψάρια κόβονται σε κομμάτια που λιώνουν στο στόμα, ενώ λεπτομέρειες όπως το χειροποίητο κρίθινο παξιμάδι αναδεικνύουν τη rustic πλευρά του πιάτου.

  • Κατσικάκι λεμονάτο: Αργοψημένο σε πήλινο, το κρέας σχεδόν διαλύεται με το πιρούνι. Η σάλτσα, δεμένη και γεμάτη από το άρωμα του φρέσκου λεμονιού και του θυμαριού, συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου πασπαλισμένες με καπνιστή πάπρικα.

  • Φρέσκες σαλάτες με ντόπια προϊόντα: Τοπικές ποικιλίες ντομάτας, τραγανές πιπεριές, βότανα και παραδοσιακή μυζήθρα δημιουργούν σαλάτες που “τραγουδούν” καλοκαίρι σε κάθε μπουκιά.

Για το φινάλε, το γλυκό κουταλιού κίτρο ή η γλυκόξινη πορτοκαλόπιτα αφήνουν τη γεύση της νάξιας παράδοσης να μείνει στο στόμα για ώρα, ενώ τα αποστάγματα τοπικής παραγωγής (π.χ. κιτρολίκι ή σπιτικό ρακί) προσφέρουν μια γλυκιά αποχαιρετιστήρια νότα.

Στο Φάρο, το γεύμα γίνεται τελετουργία. Ο ήλιος δύει πίσω από τα βράχια του Αλυκού, το φως γίνεται βελούδινο και το τραπέζι γεμίζει χρώματα, αρώματα, χαμόγελα. Είναι ένας ύμνος στη λιτότητα και την αυθεντικότητα της κυκλαδίτικης γης και της θαλασσινής ζωής.

Φάρος Αλυκού. Εκεί που κάθε μπουκιά έχει τη γεύση του καλοκαιριού, κάθε γουλιά τη γλύκα του ανέμου, κάθε στιγμή την απλότητα μιας ζωής πιο αληθινής!

Το εστιατόριο Φάρος του Αλυκού στη Νάξο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1992.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να επικοινωνήσετε απευθείας με το εστιατόριο, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους: farostoualykou.com.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του Πανναξιακού ΑΟΚ

Για παιδιά 4-16 ετών – Προπονήσεις από 1η Σεπτεμβρίου με νέες παροχές και εκπλήξεις

Σίφνος: Πλοία γεμάτα, ρεκόρ επισκεψιμότητας και μήνυμα προσοχής στους δρόμους (video)

Κατάμεστα φτάνουν τα δρομολόγια στο νησί – Σημαντικές αφίξεις επιβατών και οχημάτων, σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες υποστήριξης

Αυξημένη κίνηση και πληρότητα 100% στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά (video)

Χιλιάδες εκδρομείς αναχωρούν για τα νησιά ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Αυξημένα μέτρα για την ομαλή ροή

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Σαντορίνη: Νέο αναψυκτήριο – μίνι μάρκετ στην Έξω Γωνιά από τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ

Η δημοτική επιχείρηση μισθώνει τον χώρο για 15 έτη, εξασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία όλο τον χρόνο

Καθαρά και ασφαλή τα νερά κολύμβησης στη Σαντορίνη για τον Ιούλιο 2025

Οι δειγματοληψίες σε επτά παραλίες του Δήμου Θήρας επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων

Αντώνης Φωστιέρης: Μια ποιητική βραδιά στην Αμοργό με τον σπουδαίο δημιουργό

Ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής επιστρέφει στα Κατάπολα για μια μοναδική συνάντηση με το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025, στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού.

ΕΠΑ.Λ. Νάξου «Μιχάλης Κατσάνης» ταξίδεψε με το Erasmus+, Μαθητές στην Τενερίφη, εκπαιδευτικοί στη Βιέννη

Μετά από χρόνια, το σχολείο συμμετείχε ξανά σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προσφέροντας σε μαθητές και καθηγητές εμπειρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Αμοργός: Σταυροδρόμι πολιτισμών, φρούριο του Αιγαίου

Αμοργός: Ένα νησί που αντιστέκεται στον χρόνο και τη φθορά. Από την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα έως τα λιθόστρωτα της Χώρας, η γοητεία ενός νησιού που μένει αλώβητο

Πάρος: Το κυκλαδίτικο διαμάντι που μάγεψε την Telegraph

Μαζί με Μαλδίβες και Γκαλαπάγκος, ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2025

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00