Η ΕΑΣ Νάξου, μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) διοργανώνει φέτος τη 15η Γιορτή της Πατάτας (06-08/09) στο νησί, όπου δίνουν το παρών εκπρόσωποι από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ.
Οι κάτοικοι του νησιού «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο έχει «χτυπήσει» το αξιόλογο προϊόν της πατάτας Νάξου. Το πρωί της Παρασκευής (06/09) μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN, ο κ. Δημήτρης Καπούνης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου και βασικός διοργανωτής της γιορτής πατάτας, δήλωσε ότι η εκδήλωση αποτελεί «διαμαρτυρία» και θα πρέπει να ολοκληρωθεί με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. Χαρακτηριστικά, τόνισε πως η κλιματική αλλαγή στη Νάξο τελματώνει τον πρωτογενή τομέα. «Η πατάτα της Νάξου αποτελεί προϊόν ΠΓΕ και έχει σημαντική αξία για την οικονομία του νησιού. Ωστόσο, η ακαρπία έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 70% φέτος, ενώ μέχρι πέρυσι οι 300 παραγωγοί πατάτας είχαν σοδειά 6.000 τόνων σε ετήσια βάση και φέτος μειώθηκε στους 1.800 τόνους. Οι παραγωγοί έχουν μείνει μετέωροι και βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση» συμπλήρωσε.
Το παρών στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων δίνουν ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, ο κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ και ο κ. Γιώργος Βαϊόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.
Αρχικά, ο κ. Σατολιάς μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «η ΕΘΕΑΣ θα συμβάλει φέτος στη γιορτή με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη των προβλημάτων στην παραγωγή της πατάτας λόγω της ξηρασίας που επικρατεί στο νησί, τονίζοντας ότι το σκηνικό σε λίγους μήνες, αν δεν προβούμε σε σωστές κινήσεις, θα είναι λιγότερα και ακριβότερα τρόφιμα». Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η ΕΘΕΑΣ έχει προβεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια σε παρεμβάσεις προς την Πολιτεία για τη στρατηγική του νερού και για τα υπόλοιπα θέματα, που απορρέουν από την κλιματική κρίση, που έχει πλήξει τον αγροτικό χώρο.
«Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον ενεργό παραγωγό και πρέπει να υλοποιηθούν τα στρατηγικά έργα, όπως το Ύδωρ 2.0, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα. Η Νάξος είναι μια μικρογραφία του τι συμβαίνει με την ξηρασία σε ολόκληρη τη χώρα» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το ίδιο πρόβλημα της λειψυδρίας αντιμετωπίζει και η περιοχή του Αιγίου, με την κλιματική αλλαγή φέτος να έχει πλήξει το ελαιόλαδο και τη σταφίδα. Σε λίγα χρόνια, όπως δήλωσε, ο κ. Σωτηρόπουλος, τα αγροτικά προϊόντα θα είναι δυσεύρετα και ο παραγωγός θα παλεύει χωρίς να μπορεί να βιοποριστεί αποκλειστικά από το επάγγελμά του. Οι λύσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να έχουν δοθεί χθες.
Τέλος, με τη σειρά του ο κ. Βαϊόπουλος τόνισε πως: «με θλίψη αντίκρυσε την κατάσταση στη Νάξο και με αφορμή την άσχημη κατάσταση που επικρατεί, μίλησε για την παθούσα Θεσσαλία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Τόνισε δε, ότι το χειμώνα η περιοχή πλήττεται από τις πλημμύρες και το καλοκαίρι δεν υπάρχει νερό για να αρδευτούν οι καλλιέργειες.
Μετά τις καταστροφές που επήλθαν λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», οι κτηνοτρόφοι μάχονται να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν. Σε όλα αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί και το πρόβλημα της πανώλης. Στην προσπάθειά τους οι κτηνοτρόφοι να αντικαταστήσουν τα ζώα τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτή τη νόσο.
Κλείνοντας, τα μέλη της ΕΘΕΑΣ δήλωσαν πως θα πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει τους παραγωγούς και τον αγροτικό τομέα της χώρας.