Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΕμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου για υπόθεση Lidl: Θα κινηθούμε νομικά κατά της απόφασης...

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου για υπόθεση Lidl: Θα κινηθούμε νομικά κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (video)

|

Υπόθεση έλευσης πολυκαταστήματος Lidl στη Νάξο. Μία υπόθεση που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν (βλ 2015 και 2019) και όπως όλα δείχνουν η 3η προσπάθεια (2023) θα είναι θετική.

Με αλλαγή οικοπέδου (στον επαρχιακό δρόμο Νάξου – Γαλανάδου στην κεντρική ευθεία αμέσως μετά την έξοδο της πόλης) ξεπερνάει τα όποια προβλήματα υπήρχαν από διάφορους φορείς (βλ Αρχαιολογία) και παρακάμπτει και την υπόθεση “εντός ιστού της πόλης” που αποτελούσε αρνητικό παράγοντα και για την Δημοτική Αρχή.

Με ψήφους δέκα (εκτός ο Ηλίας Ορφανός) – επτά (από τη πλευρά Χατζηανδρέου, ο Αντώνης Βασιλάκης και ο Γιάννης Κορρές) κατά και δύο “παρών” (Βρούτσης – Βασιλάκης) η άδεια λειτουργίας από τη Δημοτική Αρχή χθες Πέμπτη δόθηκε και πλέον η όλη διαδικασία ξεκινάει αντίστροφα αν και τα μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου είναι αποφασισμένα να πάνε έως το τέλος την προσπάθειά τους να σταματήσουν την έλευση ενός πολυκαταστήματος που αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς. Κυρίως με το μέγεθός του (βλ 1500 m2) κάτι που λειτούργησε ανασταλτικά όταν έκανε αντίστοιχη κίνηση σε Πάρο και Σαντορίνη…

Ο κος Νίκος Κουτελιέρης εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου (βλ Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού) ήταν κάθετος τονιζοντας ότι “Είμαστε απέναντι σε κάθε υπεραγορά άνω των 600 m2″ κάτι που αναφέρει ρητά το Σύνταγμα και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου ενώ έρχεται απέναντι στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο στις δύο προηγούμενες κινήσεις της Lidl ήταν μαζί με τα μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου.

Μέχρι τέλους.. 

Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Ο Νίκος Κουτελιέρης ήταν ξεκάθαρος σήμερα στην “Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3” όπως μπορείτε να ακούσετε και στο σχετικό videο. Αγώνας έως το τέλος και νομική δράση απέναντι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναλύοντας το σκεπτικό του και των μελών του Συμβουλίου.. Λίγο αργότερα, σήμερα, είχαμε και την έκτακτη συνέλευση του συλλόγου όπου αποφασίστηκε ομόφωνα “θα εκκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την προστασία των τοπικών καταστημάτων και θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης αυτής του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου”.

Αναλυτικά, η ενημέρωση…

Θέμα: Γνωμοδότηση Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου υπέρ Ίδρυσης Υπεραγοράς

Αγαπητά μέλη και συμπολίτες,

Με αφορμή το από 12-10-2023 έκτακτο κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οπού πάρθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία για την χορήγηση αδείας ίδρυσης καταστήματος λιανικού εμπορίου στην εταιρεία «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.», θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε τη θέση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου ως προς αυτό το θέμα και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με δύο προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της χορήγησης άδειας ίδρυσης υπεραγοράς. Μάλιστα ο Δήμος Νάξου είχε ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των θέσεων του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου στην τελευταία προσφυγή μας το 2019. Μετά και την δικαίωση των θέσεων μας, που είχαν την συμβολή του Δήμου, από το Διοικητικό Εφετείο, η εν λόγω εταιρεία προχώρησε σε νέα έφεση στο ανώτερο όλων αρμόδιο όργανο (Συμβούλιο της Επικρατείας) η οποία έως σήμερα εκκρεμοδικεί.

Σε ανακολουθία αυτών των προηγούμενων αποφάσεων και δράσεων, έρχεται η τωρινή απόφαση και μη σεβόμενη τις προηγούμενες αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων Πειραιά, να χορηγήσει άδεια ίδρυσης κατόπιν τρίτου κατά σειρά αιτήματος της εταιρείας «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».

Αυτή η αλλαγή στάσης και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς ούτε προς τον Σύλλογο, ούτε προς την τοπική κοινωνία και εύλογα δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα.

Κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης ως προς την άδεια ίδρυσης του εν λόγω καταστήματος, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας με ομόφωνη απόφαση του θα εκκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την προστασία των τοπικών καταστημάτων και θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης αυτής του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου.

Η πάγια θέση του συλλόγου μας είναι η εξασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος ωφελεί τόσο τους τελικούς καταναλωτές όσο και τους σωστούς επαγγελματίες. Κατά συνέπεια και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε ίδρυση και λειτουργία νέων καταστημάτων, αρκεί αυτές να τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες και κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το Ελληνικό κράτος.

Η αντίθεση μας αφορά κυρίως το μέγεθος ενός καταστήματος συνολικής επιφάνειας 1.522,00 τ.μ. ωφέλιμου χώρου και 969,38 τ.μ. βοηθητικών χώρων, το οποίο δεν προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία και δημιουργεί χωροταξικό προηγούμενο σε ένα Δήμο που δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμποροεπαγγεματικού Συλλόγου Νάξου”

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ξενοδοχεία 2023: Κατέγραψαν ίδιες περίπου πληρότητες με το 2022

Αναντίστοιχη η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων το 2023 με την πληρότητα στα ξενοδοχεία

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ο Δήμος στο …κυνήγι των γιατρών

Προκήρυξη θέσης ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ στο ΚΥ Αμοργού – Οικονομικά κίνητρα από το Δήμο Αμοργού

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Υπό το βλέμμα Πολυτάρχου, “πέρασε” από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia έκανε τα εύκολα δύσκολα αλλά νίκησε την ΦΕΑ (85-75) ανέβηκε στη 2η θέση και περιμένει την άλλη εβδομάδα το ιστορικό Παγκράτι

ΑΟ Θήρας: Κέρδισε το Μαρκόπουλο, στρογγυλοκάθισε στην κορυφή

Νίκησε με άνεση ο ΑΟ Θήρας (3-0 σετ) το Μαρκόπουλο και παραμένει στην πρώτη θέση ο ΑΟ Θήρας - Επόμενος αντίπαλος η ΑΕΚ στην Αθήνα

Ντροπή: Ερχεται “λουκέτο” μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων;

Το μεσημέρι ανακοινώνεται το πακέτο μέτρο μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας - Ρυθμίσεις για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και εφαρμογή του μέτρου για μία λέσχη οπαδών ανά ΠΑΕ/ ΚΑΕ

Εκλογές – Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρώτος σε ψήφους ο Ζήσιμος, ακούστηκαν τα πρώτα κάλαντα (video)

Με ευχές και κάλαντα ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου (video)

ΙΝΚΑ – Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο κατά 20% τη φετινή χρονιά

Διενήργησε έρευνα τιμών, με βάση τα ευρήματα της οποίας προκύπτει ότι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ

Ρέντη – Επεισόδια: Ομολόγησε 18χρονος, ποινική δίωξη εις βάρος του

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του 18χρονου που ομολόγησε την εμπλοκή του στον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην περιοχή του Ρέντη, την περασμένη Πέμπτη.

ΕΠΑ.Λ. Ίου: Απέκτησε δύο νέες ειδικότητες από τη σχολική χρονιά 2024-25

Ποιες είναι οι δύο νέες ειδικότητες που εγκρίθηκαν στο ΕΠΑ.Λ Ίου για τη σχολική χρονιά 2024 - 25

Πανναξιακός ΑΟΚ: “Καθάρισε” την Αγία Παρασκευή, μπουγέλο στον 14χρονο Βερύκκοκο

Αποφασιστικός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε της Αγίας Παρασκευής (82-64) στη 4η φετινή του νίκη - Κερασάκι στην ...τούρτα η παρουσία του 14χρονου Γιάννη Βερύκοκκου (video)

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)