Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΕΛΛΕΤ - Νάξος: Δημιουργήθηκε επιτροπή για το περιβάλλον και τον πολιτισμό

ΕΛΛΕΤ – Νάξος: Δημιουργήθηκε επιτροπή για το περιβάλλον και τον πολιτισμό

|

“… Η Τοπική Επιτροπή Νάξου θα εργαστεί για να ενδυναμώσει τη συνεργασία της νησιωτικής περιφέρειας με την κεντρικής διοίκηση, να προτείνει ενέργειες, να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και να συνεισφέρει στη διαχείριση θεμάτων αειφόρου ανάπτυξης…”.

Με τη δήλωση αυτή ανακοινώθηκε η σύσταση της Τοπικής Επιτροπής Νάξου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία ενεργοποιείται στο νησί με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Και ο στόχος της; “να συσπειρώσει όλους όσους ενδιαφέρονται, προβληματίζονται και είναι ενεργοί για την αναπτυξιακή πορεία και την επιβίωση του φυσικού πλούτου και των πολιτιστικών μνημείων της Νάξου στη σύγχρονη εποχή”.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση από την Τοπική Επιτροπή Νάξου Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος

“Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τη σύσταση της Τοπικής Επιτροπής Νάξου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία ενεργοποιείται στο νησί μας με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να συσπειρώσει όλους όσους ενδιαφέρονται, προβληματίζονται και είναι ενεργοί για την αναπτυξιακή πορεία και την επιβίωση του φυσικού πλούτου και των πολιτιστικών μνημείων της Νάξου στη σύγχρονη εποχή.

Οι βασικοί σκοποί της Τοπικής Επιτροπής ΕΛΛΕΤ Νάξου, περιλαμβάνουν:

  • Τη διάσωση, ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής και γεωμορφολογικής φυσιογνωμίας της Νάξου.
  • Την γόνιμη ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων και προτάσεων, σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος.
  • Τη δικτύωση, επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των φορέων, των πολιτών και της ΕΛΛΕΤ.
  • Την επισήμανση και επίλυση προβλημάτων, που αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.
  • Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, μέσα από επιστημονικές ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις εθελοντισμού.

Η Ελληνική  Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) έχει αποδείξει έμπρακτα ως σήμερα το ενδιαφέρον της για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, παραδοσιακής και σύγχρονης, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος,  με ιδιαίτερη έμφαση σε όσες περιοχές της χώρας βιώνουν συνθήκες πολυσύνθετης περιβαλλοντικής κρίσης.

Ειδικότερα όσον αφορά τη Νάξο, η Ελληνική Εταιρεία έχει συμβάλει στην  υποδειγματική αναστήλωση της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο, με βράβευση από την Europa Nostra (Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη- κυβερνητικών οργανώσεων, για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης), ενώ έχει συμβάλει επίσης στην βράβευση από την Europa Nostra του ναού της Δήμητρας και του αρχαιολογικού χώρου στα Ύρια.

Η Τοπική Επιτροπή Νάξου θα εργαστεί για να ενδυναμώσει τη συνεργασία της νησιωτικής περιφέρειας με την κεντρικής διοίκηση, να προτείνει ενέργειες, να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και  να συνεισφέρει στη διαχείριση θεμάτων αειφόρου ανάπτυξης.

Η στενή και γόνιμη συνεργασία με τη Δημόσια Διοίκηση, αποτελεί για την Τοπική Επιτροπή βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει η άριστη αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, της εξειδικευμένης γνώσης και των καλών εφαρμοσμένων πρακτικών.

Η Τοπική Επιτροπή Νάξου καλεί όλους τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, να συμμετάσχουν ενεργά, να την πλαισιώσουν και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, με τελικό στόχο τη διαχρονική βιωσιμότητα του νησιού μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω.

Με εκτίμηση,

Η Τοπική Επιτροπή Νάξου Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος

ellet.naxos@gmail.com

Fb. Ellet Naxos


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».