Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη Αίθουσα της Εταιρείας των “Φίλων του Λαού”, στην Αθήνα, η εκδήλωση της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, με την ομιλία του Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Εταίρου της Εταιρείας Καθηγητή, κ. Μανόλη Ι. Κορρέ με θέμα: «Τα Ναξιακά Μάρμαρα».
Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών Καθηγητής κ. Δημήτριος Στ. Κορρές καλωσόρισε τους παρισταμένους, υπογραμμίζοντας την επάνοδο της Εταιρείας σε πλήρη δραστηριότητα, μετά την περίοδο του κορωνοϊού – επισημαίνοντας βέβαια ότι και κατά την περίοδο εκείνη ουδέποτε διακόπηκε η δράση της, θύμισε ότι η Εταιρεία διοργάνωσε το Δ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο στην Τήνο, εξέδωσε τους δύο Επιστημονικούς τόμους της Εταιρείας, ΚΒ΄ και ΚΔ΄, ενώ έχει προχωρήσει η διεργασία έκδοσης δύο ακόμη τόμων (των ΚΓ΄και ΚΕ΄) – αναφέρθηκε δέ στην βοήθεια που η Εταιρεία έλαβε για την έκδοση από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το Ίδρυμα Ουράνη και τον Εταίρο και Μέλος του Δ.Σ. κ. Ιάκωβο Ιωάννου Ρήγο.
Ακολούθως ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης προλόγισε την ομιλία του κ. Μανόλη Κορρέ, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του ομιλητού, τονίζοντας την μεγάλη του προσφορά στην επιστήμη.
Στη συνέχεια, ο κ. Μανόλης Κορρές ανέπτυξε το θέμα στην εξαίρετη ομιλία του, παρουσιάζοντας τα διάφορα στάδια της δημιουργίας των θαυμαζομένων σήμερα από όλους μας, έργων τέχνης από Ναξιακά μάρμαρα.
Με απλό και κατανοητό τρόπο, μας έκανε κοινωνούς των μεθόδων εξορύξεως του μαρμάρου από τα Ναξιακά λατομεία, την μεταφορά τους στον τόπο επεξεργασίας και την τελική τοποθέτησή τους στον τόπο προορισμού των.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα στη Νάξο, αλλά και στον ημιτελή Ναό του Απόλλωνα στη Χώρα τη Νάξου.
Ο κ. Μανόλης Κορρές καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο, και απάντησε σε ερωτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης μετά την ομιλία.
Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Στέφανος Προβελέγγιος.
Ήταν μια σπουδαία επιστημονική και πολιτιστική εκδήλωση που αναδεικνύει και τη συμβολή της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών στον τομέα της Επιστήμης και του Πολιτισμού.