Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΕκλογές - "Αξίζουμε καλύτερα": Πολυκρέτης και "Φανάρια" σε συνάντηση για ζητήματα Απειράνθου

Εκλογές – “Αξίζουμε καλύτερα”: Πολυκρέτης και “Φανάρια” σε συνάντηση για ζητήματα Απειράνθου

|

Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Απεραθίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου “Τα Φανάρια” (τον πρόεδρο Μανώλη Γεροντή και τα μέλη Γαλήνη Μπαρδάνη, Δημήτρη Κριμιτζά, Μανώλη Πρωτονοτάριο και Γιάννη Μπαρδάνη), συναντήθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Πολυκρέτης και στελέχη της παράταξής του «Αξίζουμε καλύτερα», στο πλαίσιο συναντήσεων και επαφών με φορείς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και τέθηκαν προβλήματα και θέματα που απασχολούν το Σύλλογο και αφορούν την Κοινότητα Απεράθου.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Μπαρδάνης έθεσε τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις του Συλλόγου που αφορούν τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Κτήριο Κουνέτη (ιδιοκτησία του Δήμου): Επισκευή και ανακαίνισηώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως Μουσείο ή να αξιοποιηθεί για άλλο σκοπό.

2. Κτήριο Πολιτιστικού Κέντρου: Συντήρηση, ευπρεπισμός και αποκατάσταση φθορών μέσα και έξω από το κτήριο αλλά και του προαύλιου χώρου του. Το κτήριο εδώ και δύο χρόνια δεν έχει συντηρηθεί και έχει σημαντικές φθορές τόσο κτηριακές όσο και στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. Επίσης δεν διαθέτει μόνιμη αίθουσα για τις συνεδριάσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου. Οι χώροι των Μουσείων και ο χώρος της βιβλιοθήκης χρειάζεται συντήρηση, χρωματισμούς κ.λπ.

3. Να σχεδιαστεί καλύτερος τρόπος λειτουργίας των Μουσείων ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα για τον Δήμο και να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης για λεωφορείο κάτω από το Πολιτιστικό Κέντρο.

4. Ο Δήμος σε συνεργασία με το Σύλλογο και Δασική Υπηρεσία να αναλάβουν την αποκατάσταση και αναδάσωση των εκτάσεων που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές.

5. Συντήρηση και ανάδειξη του εναερίου μεταφοράς σμύριδας και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Μουτσούνας (προαύλιος χώρος αποθήκευσης, σιδηροτροχιές, γερανός στον προβλήτα).

6. Καθαρισμός των ακτών στα ανατολικά παράλια(αλλά όχι με μηχανικά μέσα, μόνο με τα χέρια).

  1. Κατασκευή κάγκελου και δημιουργία φυσικών σκαλοπατιών σε ένα επικίνδυνο τμήμα του μονοπατιού που οδηγεί στην σπηλιά της Άντριους
  2. Καθαρισμοί και συντήρηση παλιών μονοπατιών με αποκατάσταση ξηρολιθοδομών από την κάτω πλευρά των μονοπατιών.
  3. Καθαρισμοί και συντήρηση των φραγμάτων ανάσχεσης σε διάφορες θέσεις που είχαν κατασκευασθεί σε συνεργασία Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Κοινότητας επί προεδρίας Μανώλη Γλέζου.
  4. Προώθηση θεμάτων και προτάσεωνπου έχουν συζητηθεί και εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του χωριού.
  5. Ανάδειξη παλαιών κρηνών και πηγών που διαθέτει το χωριό και έχουν εγκαταλειφθεί στις αγροτικές περιοχές (π.χ. περιοχή Κακκαβά).

12. Αθλητικό Κέντρο, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, να μην γίνει παραλαβή των εργασιών γιατί υπάρχει πρόβλημα με κακοτεχνία στην κατασκευή του τάπητα του γηπέδου.

  1. Εργασίες στο λιμάνι της Μουτσούνας και στον Πλακοσκεπή Οχετό που υπάρχει για παροχέτευση νερών ενός μικρού ρέματος. Οι εργασίες δεν έχουν εκτελεσθεί σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ανισοσταθμία στο δάπεδο της χερσαίας ζώνης, να έχει υποχωρήσει ο πλακοσκεπής οχετός και να γίνεται σωστά η παροχέτευση των νερών.

Ο πρόεδρος Μανώλης Γεροντής συμφώνησε για όλα όσα αναφέρθηκαν προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη χώρων στάθμευσης εκτός ορίων οικισμού και έλλειψη δρομολογίων του ΚΤΕΛ ειδικά τις βραδινές ώρες που πολλοί επισκέπτες θέλουν να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία που μένουν.

Επίσης υπογράμμισε το πρόβλημα διαχείρισης και αποκομιδής απορριμμάτων (ογκωδών αντικειμένων, μαλλιού κουρέματος των προβάτων κ.λπ.), καθώς και την ελάχιστη χρηματοδότηση του Συλλόγου με 5.000 ευρώ από τον Δήμο, για την κάλυψη των αναγκών του.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης δήλωσε: “Είναι πραγματικά λυπηρό τα όμορφα χωριά της ορεινής Νάξου να είναι παντελώς εγκαταλελειμμένα, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν δραστήριοι άνθρωποι, όπως τα μέλη του Απεραθίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Φανάρια» που ενδιαφέρονται γι αυτά και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στον τόπο τους.

Δεσμεύομαι ότι η δική μας Δημοτική Αρχή με οδηγό μας τις Κοινότητες, τους φορείς και τους κατοίκους τους, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε τα χωριά μας να ζωντανέψουν ξανά, σκύβοντας πραγματικά πάνω από τα προβλήματα τους.

Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Νάξου και των Μικρών νησιών του Δήμου μας”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική