Στην παραγωγή του ΠΟΠ τυριού «Αρσενικό Νάξου», μπαίνει προσεχώς η ΕΑΣ Νάξου, καθώς οι νομικές δολιχοδρομίες, στις οποίες έχει μπλέξει το σχέδιό της, να δημιουργήσει τυροκομείο εντός της βόρειας πλευράς του νησιού (σ.σ. στη περιοχή του Καλόξυλου), όπου είναι οριοθετημένη η ζώνη ΠΟΠ, για το συγκριμένο τυρί, αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν στα μέσα του φθινοπώρου.
Την ίδια στιγμή η δραστήρια οργάνωση παραγωγών, που ολοκληρώνει σύντομα και το καινούριο τυροκομείο της, δίπλα στο υφιστάμενο, έχει προγραμματίσει να ανεβάσει φέτος στους 1.200 τόνους την παραγωγή της φημισμένης ΠΟΠ «Γραβιέρας Νάξου» από τους 1.150 τόνους πέρσι.
Για να το επιτύχει, ωστόσο, αυτό θα χρειαστεί να «θυσιάσει», μέρος της παραγωγής των υπόλοιπων κωδικών της, καθώς η πρώτη ύλη παραμένει μειωμένη, λόγω του ισχυρού πλήγματος που έχει δεχθεί η κτηνοτροφία και στο νησί, από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.
«Αποφασίσαμε να μειώσουμε την παραγωγή σε κωδικούς τυριών όπως το κατσικίσιο, το ορεινό, τα εμπλουτισμένα με βότανα, ακόμη και στο φρέσκο γάλα η εμφιάλωση θα περιοριστεί κατά 50% και εφεξής θα είναι διαθέσιμο σε 10 σούπερ μάρκετ της χώρας της Νάξου, ενώ αντίθετα θα σταματήσει η διανομή στα περίχωρα, αλλά και στη Σαντορίνη και στη Μύκονο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.
Όπως εξηγεί ενώ μέχρι πριν το 2021 η οργάνωση εισκόμιζε συνολικά 46-48 τόνους αγελαδινό γάλα τη μέρα, σήμερα έχει πέσει στους 40 τόνους, λόγω της αύξησης στις τιμές ζωοτροφών και ενέργειας. «Είχαμε περίπου 8.500 βοοειδή και πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 2.000, ενώ γύρω στις 690 αγελάδες σφάχτηκαν» δήλωσε ο κ. Καπούνης και τόνισε πως συνεπεία της εξέλιξης αυτής μειώθηκε η παραγωγή γραβιέρας ΠΟΠ Νάξου κατά 200 τόνους, ενώ άλλοι 200 τόνοι υπολογίζεται πως είναι η επιπλέον ζήτηση που έχει δημιουργηθεί και δεν εξυπηρετείται.
Όσον αφορά στο νέο προϊόν, το ΠΟΠ «Αρσενικό Νάξου» ο συνομιλητής μας ανέφερε πως το τυροκομείο που κατασκεύασε η ΕΑΣ στο Καλόξυλο Νάξου, θα είχε λειτουργήσει, ήδη, αν δεν είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα ένας δικηγόρος που μένει εκεί κοντά. «Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Πειραιά και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε αμέσως μετά να παράξουμε Αρσενικό, αρχικά σε 30 τόνους ετησίως» μας ανέφερε ο κ. Καπούνης, αποκαλύπτοντας ότι η Ένωση έχει συνάψει ήδη συνεργασία με 60 παραγωγούς από τη ζώνη ΠΟΠ, για να εισκομίζει 9 τόνους αιγοπρόβειο γάλα τη μέρα.
Για το νέο τυροκομείο που κατασκευάζεται δίπλα στο υφιστάμενο, μια επένδυση μέσω του 4.2.1, η οποία θα φτάσει τελικά τα 7 εκατ. ευρώ, με δυναμικότητα στους 100 τόνους, οι εργασίες αναμένεται να τελειώσουν τον Ιούλιο, με προοπτική να αρχίσει η τυρομόμηση από το Σεπτέμβριο.
Το 2022 η οργάνωση έκλεισε με τζίρο στα 25,5 εκατ. ευρώ, με κέρδη 100 χιλ. ευρώ, ενώ φέτος ο πήχης μπαίνει στα 27 εκατ. ευρώ.
Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr