Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΕΑΣ Νάξου: Η τιμή αγοράς αμνοεριφίων από τον παραγωγό, αντίθεση στη τοποθέτησή...

ΕΑΣ Νάξου: Η τιμή αγοράς αμνοεριφίων από τον παραγωγό, αντίθεση στη τοποθέτησή τους στο “καλάθι της νοικοκυράς” (video)

|

Τη μεγάλη ανάγκη να πουληθούν τα εκλεκτά αμνοερίφια της Νάξου σε μία ικανοποιητική, για τους κτηνοτρόφους, τιμή τώρα το Πάσχα τόνισαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ΝάξουΔημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης παραγωγός και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλοτίου, Γιάννης Βάβουλας, στον «αέρα» της εκπομπής «Τώρα Μαζί» του Open.

Αρχικά, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Το κατσίκι, όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας, δεν μπορεί να μπει στο καλάθι, όπως είπε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν είναι λογικό, δεν μπορεί, να διατίθεται στα 9,90 ένα κατσίκι. Δεν γίνεται να συμπιέζονται οι τιμές των κτηνοτρόφων και όχι των βιομηχανιών. Δεν είμαστε βιομηχανία, δεν είναι βιομηχανία οι κτηνοτρόφοι και πρέπει να πάρουν την τιμή τους. Αν πούμε ότι πωλείται στα 9,90 ευρώ ένα κατσίκι, θα πρέπει τότε ο κτηνοτρόφος να πουλήσει στα 4 και 5 ευρώ το κιλό. Να συμπιέσουμε, δηλαδή, τους παραγωγούς με αυτόν τον τρόπο; Δεν βγαίνει έτσι ο κτηνοτρόφος».

Και πρόσθεσε: «Να πάει, λοιπόν, η τιμή από τον κρεοπώλη στα 12 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι. Το ίδιο με την περυσινή χρονιά, πιστεύω, θα πάει και τώρα η τιμή, δηλαδή στα 12-13 ευρώ. Όχι, όμως, να κερδοσκοπούν κάποιοι μεσάζοντες. Η Πολιτεία πρέπει να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους έτσι ώστε το προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή με τη σωστή τιμή. Υπάρχει ζήτηση για το ναξιώτικο αμνοερίφιο, αλλά όση και να είναι η τιμή είναι διαφορετική από τους μεσάζοντες και καταλήγουν να βγάζουν εκείνοι πιο πολλά από όσα ένας κτηνοτρόφος. Αν είναι δυνατόν!».

Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης αποκάλυψε την τιμή με την οποία αγόρασε φέτος η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου το αρνί και το κατσίκι από τους κτηνοτρόφους του νησιού μας: «Εμείς λέμε δημόσια την τιμή μας. Αγοράσαμε, από τον παραγωγό, 8 ευρώ το αρνί και 8,60 το κατσίκι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα έξοδα της σφαγής, τα οποία είναι στο νησί ύψους 1 ευρώ στο κιλό, καθώς και τα μεταφορικά. Θεωρώ ότι το προϊόν θα φτάσει 10 ευρώ το πολύ στην Αθήνα. Ο κρεοπώλης ας το πουλήσει στα 12 ευρώ, να βγάλει κέρδος 2».

Από την πλευρά του, ο Γ. Βάβουλας ανέφερε: «Δεν έχουμε τα ζώα μας στους σταύλους, είναι ελευθέρας βοσκής, με τεράστιο κόπο και κόστη σε ενέργεια, πετρέλαιο, λιπάσματα, ζωοτροφές, τα οποία μας έχουν στερήσει πάρα πολλά εδώ στη νησί. Ζητάμε μια καλύτερη, μια ικανοποιητική τιμή, για αυτό το ιδιαίτερο προϊόν γιατί πραγματικά την αξίζει. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις τιμές. Χρειάζεται να πουληθεί το προϊόν στη σωστή τιμή. Εμείς, για να μπορέσουμε να έλθουμε σε μία ισορροπία έτσι όπως είναι τα πράγματα, ζητήσαμε 9 με 10 ευρώ. Δεν έχουμε ως τώρα πετύχει να πάρουμε αυτήν την τιμή».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης, ερωτηθείς για την τουριστική κίνηση στη Νάξο το Πάσχα που έρχεται, απάντησε πως το νησί μας «θα είναι φουλ!».

Δείτε το σχετικό video


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Κουφονήσια: Μάχη με τον χρόνο για να ξανατρέξει το νερό – Διπλή βλάβη στις μονάδες αφαλάτωσης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος περιγράφει το θρίλερ των τελευταίων ημερών για την αποκατάσταση των βλαβών και καλεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: «Πράσινο φως» για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συρματοπλέγματος

Η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το εμβληματικό μνημείο.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.

Cycladic Whispers: Όταν η Νάξος μιλά με τη φωνή της τέχνης

Η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt γιορτάζουν 25 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας στο νησί, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στην Fish & Olive Gallery στο Χαλκί.

Κώστας Μπιζάς: Με ευλάβεια η Πάρος τιμά την Παναγία την Εκατονταπυλιανή

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς απευθύνει μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αντιπύρ: Η τεχνική που σώζει σπίτια και ζωές – Πότε εφαρμόζεται

«Πώς οι Έλληνες πυροσβέστες χρησιμοποιούν ελεγχόμενη φωτιά για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών»

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.