Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΔονούσα: Σαρώνει στο ...airbnb, δεν χρειάζεται αυτοκίνητο

Δονούσα: Σαρώνει στο …airbnb, δεν χρειάζεται αυτοκίνητο

|

Κάθε φορά που ακούμε γι΄αυτό το νησί, έχουμε μια σφοδρή επιθυμία να την (ξανα)επισκεφτούμε. «Ψήνεσαι να πάμε;» θα ρωτούσε ένας φίλος. «Δονούσα» θα απαντούσαμε, δηλαδή είμαστε ψημένοι με τα χίλια, δίναμε τα πάντα για να χαθούμε σε αυτό το νησί κι ας ταξιδέψουμε για 7 ώρες με το πλοίο σε κάποιο από τα 4 δρομολόγια που γίνονται την εβδομάδα.

Η Δονούσα βρίσκεται στα ανατολικά των Κυκλάδων, πάνω από την Αμοργό και εκ δεξιών της Νάξου. Αντικρύζει Δωδεκάνησα, αλλά είναι η μικρή κυρία της συστάδας αυτής νησιών. Νησίδα 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με 160 κατοίκους, που μπορείς να το περπατήσεις απ΄άκρη σ΄άκρη αν σε βαστούν οι αντοχές σου, ιδίως προς τις απογευματινές ώρες, για να απολαύσεις τον ήλιο να δύει πάνω στα γύρω μικρά νησάκια.

Άλλωστε, σε αυτό το νησί που διαθέτει από τα πιο έντονα στοιχεία αρχαιότητας, οι κάτοικοι και ο δήμος φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα 5 μονοπάτια, γεμάτα θρούμπι και δενδρολίβανο, που συνδέουν τη Χώρα με τους οικισμούς και σε βγάζουν στις εσχατιές του.

Δονούσα
Δονούσα

Είναι χαρακτηριστικό πως τα 3.5 χιλιόμετρα είναι η μεγαλύτερη απόσταση που μπορείς να διανύσεις, από τον Σταυρό μέχρι την Καλοταρίτισσα. Χοντρικά 75-80 λεπτά περπάτημα. Συνολικά, αν θες να πας από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, θα χρειαστείς 5.5-6 ώρες μόνο!

Πολύ καλό σημείο για viewgazing είναι και το βουνό, ο Πάππας, αλλά τα περισσότερα θα τα δεις από χαμηλά, από τα σοκάκια του Σταυρού, όπου θα μείνεις. Η αμφιθεατρική πολεοδομική διάταξη, τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η ανόθευτη κυκλαδίτικη ομορφιά, είναι πράγματα που θα κατακτήσουν την καρδιά σου.

Το καλό με τη Δονούσα είναι πως δε θα σου αδειάσει την τσέπη σε βενζίνες και ενοικιαζόμενο όχημα. Αν δε σε ψήνει το περπάτημα, υπάρχει τοπικό λεωφορείο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό να μη σου κάνει και να προτιμάς το αμάξι σου, πάλι ελάχιστα θα κάψεις.

160
Από το 2004 περιμένουν στη Δονούσα τη λύση… ε έρχεται

Δεν είναι μόνο ότι μπορείς να την περπατήσεις, αλλά κι ότι είναι λίγα και καλά τα μέρη που θα πας για μπάνιο. Κέδρος, Λιβάδι, Φύκιο, Σταυρός και Τρυπητή Άμμος είναι οι παραλίες που θα πας, με τον Κέδρο να είναι η δημοφιλέστερη και η μόνη με ποικιλία εστιατορίων για να κάτσεις.

Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να μπεις στο καΐκι ονόματι Δονούσα Μάγισσα και να πας προς τη Σπηλιά του Τοίχου και τη Φωκοσπηλιά για να δεις καταγάλανα νερά που βρίθουν σε ζωή, με τις φώκιες να βολτάρουν συχνά προς τα εκεί. Δεν πειράζουμε τις φώκιες έτσι; Τις αγαπάμε εξ αποστάσεως και τις αφήνουμε να νιώσουν ηρεμία στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δονούσα
Δονούσα

Στη Δονούσα δε γίνεται να μην επισκεφτείς το μαγευτικό ορεινό χωριό Μερσήνι, μια όαση από περιβόλια με βερικοκιές και ροδακινιές, λαχανόκηπους, τρεχούμενα νερά και πέτρινα σπίτια, χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά. Κάντε μια στάση στην γραφική εκκλησία της Αγίας Σοφίας και δροσιστείτε από το νερό της πηγής που ρέει στην σκιά του γιγάντιου πλάτανου στον περίβολό της. Η Χαραυγή με τα πετρόκτιστα σπίτια είναι επίσης ένας οικισμός που θα σε γεμίσει με εικόνες και αρχέγονες αναμνήσεις.

Μην ξεχνάμε και τη γεύση όμως. Είναι ίσως η δεύτερη πιο σημαντική αίσθηση μετά την όσφρηση. Ίσως και να παίρνει την πρωτιά. Στα ντόπια προϊόντα θα βρεις ζυμαρικά (τα κλωστά που είναι σπιτικά μακαρόνια, τα αρανιστά, ένα είδος τραχανά, και τα πιταρίδια, δηλαδή χυλοπίτες μαγειρεμένες με γάλα), πατατάτο (κοκκινιστό κατσικίσιο κρέας με πατάτες) και τηγανητές χορτόπιτες. Αυτές τις γεύσεις θα τις βρεις σε εστιατόρια όπως η Αυλή, ο Μήτσος, το Ηλιοβασίλεμα, το Αμπελάκι και το Αγνάντι.

Δονούσα - Φωτο αρχείου
Δονούσα – Φωτό Αρχείου

Επειδή πρόκειται για ένα μικρό νησί, αν την προτιμήσεις για 5-6 μέρες τουλάχιστον, μπορείς να πας με το καΐκι και στις νησίδες γύρω της, τις Μάκαρες, το Σκουλονήσι που δεν παράγει Δημήτρη Σκουλό και τους Μελάντιους.

Η Δονούσα διαθέτει επίσης ΑΤΜ της Πειραιώς, mini market, ταχυδρομείο, ιατρείο και φούρνο. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τη νο1 επιλογή των Ελλήνων στο Airbnb για το φετινό καλοκαίρι…

Με πληροφορίες menhouse.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εικονική περιήγηση στον ναό του Απόλλωνα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (vid)

Η τεχνολογία φέρνει στο φως τον αρχαίο ναό του 6ου αιώνα π.Χ., προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης και σύνδεσης με την ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού.

Η Τέχνη που ενώνει τα νησιά: Έρχεται η 3η Χορευτική Σύμπραξη Κυκλάδων στη Νάξο;

Μαθητές από 7 νησιά της Περιφέρειας ανεβαίνουν στη σκηνή με ψυχή, ταλέντο και φαντασία — Μια γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο τον χορό και τη συνεργασία

Από την ταράτσα του Πύργου Μπαζαίου: Μια κραυγή για τη γη της Νάξου

Ένα βλέμμα στον πλούτο και την παρακμή της ναξιώτικης γης μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη – Μήνυμα αφύπνισης και ευθύνης

Κυκλάδες: Ισχυροί άνεμοι στο επίκεντρο και πάλι η Τήνος, τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα (πίνακας)

Ριπές που άγγιξαν τα 95 km/h την Κυριακή – Πού θα παραμείνουν τα 8 μποφόρ και τι προβλέπει η ΕΜΥ για τις Κυκλάδες τη Δευτέρα 23 Ιουνίου

Χίος σε πύρινο κλοιό: Τρία ανεξέλεγκτα μέτωπα – Εκκενώσεις, διακοπές ρεύματος και ενισχύσεις από όλη τη χώρα

Μεγάλη φωτιά στη Χίο: Εκκενώνονται διαδοχικά περιοχές – Εκατοντάδες πυροσβέστες στη μάχη – Έρευνες για εμπρησμό από τη ΔΑΕΕ

ΚΚΕ Νάξος: Συλλαλητήριο (22/06) ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Διαμαρτυρία στην Πλατεία Μανδηλαρά απόψε στις 7:00 μ.μ., με αίτημα την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράν

Μια βραδιά ιστορικής μνήμης και διαλόγου στην Απείρανθο με τον συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Θάνατοι στη Χούντα" παρουσία του συγγραφέα και πλήθους κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.